
Покана за VIII-ма Научно-техническа конференция „Опаковки – тенденции в развитието и приложението“
Към всички новини Публикувано от Покана за VIII-ма Научно-техническа конференция
Университетът по хранителни технологии като доказано средище на науката и образованието, на 25 януари бе домакин на среща за националните традиции в културата на хранене и духовната сила на трапезата. Тя постави началото на серия от събития за отбелязване на 25-години обучение по туризъм в УХТ.
Бакалаври и магистри от специалност „Туризъм“ в задочна форма на обучение и преподаватели от катедра „Туризъм и кулинарен мениджмънт“ се включиха в идеята за популяризиране на традиционните български ястия, като част от туристическия продукт.
Под формата на кулинарна изложба на широката аудитория бяха представени тематичните ястия, подбрани по региони и приготвени в учебната база на университета.
За нас е огромна радост, че днес съпреживяхме тази невероятна магия от вкус и усещане. Осъзнахме как можем успешно да използваме знанията на нашите предци в създаването на устойчива туристическа практика, споделиха студенти участвали в приготвянето на ястията.
„25 години обучението в професионално направление „Туризъм“ се развива динамично. Успехите са резултат на засилен интерес от страна на кандидат-студенти и желанието на бизнеса да развива туристическата инфраструктура, както на местно, така и на световно ниво, коментира доц. д-р Кремена Никовска, функционален декан по студентски дейности в УХТ.
Знанието за добрите кулинарни практики, приведени към очакването на съвременния потребител, трябва да бъдат съизмерими и внимателно използвани, за да се съхраняват традициите, за да се запазят символите и локалният характер на представените ястия, заяви гл. ас. д-р Станко Станков, преподавател от катедра „Туризъм и кулинарен мениджмънт“.
Гости на събитието бяха представители на академичното ръководство и преподаватели, гости от партньорски университети, Радост Иванова – изпълнителен директор на Тракийски туристически район, Марин Лесев – най-големият колекционер на кулинарна литература в Европа.
Иванова пожела на студентите да продължат пътя, по който са тръгнали и да не забравят, че развитието на туризма е изцяло в техни ръце, а ястията днес са дали отново повод за дискусии по тематиката и възможност те да бъдат част от туристическото предлагане на старата българска кухня.
Колекционерът на кулинарна литература от края на 18-и и началото на 19-и век Марин Лесев благодари на ръководството на УХТ, на катедрата по „Туризъм кулинарен мениджмънт“ за поканата и преди всичко на студентите, превърнали срещата в тематично събитие.
С добри пожелания за здраве, дръзновение и много творчески успехи се включиха всички гости, опитвайки различните ястия. Те подчертаха, че в своята 70-годишна история, Университетът по хранителни технологии безспорно остава събирателен център на традициите в храненето и туризма, на науката и практиката.
Към всички новини Публикувано от Покана за VIII-ма Научно-техническа конференция
Към всички новини Публикувано от Разширява се успешно взаимно изгодното
Към всички новини Публикувано от Проф. Георги Вълчев беше удостоен
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg