Хранителни и фармацевтични биотехнологии
Дипломираният инженер-биотехнолог с образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ по специалност „Хранителни и фармацевтични биотехнологии“ е високо-квалифициран специалист и притежава задълбочени познания и умения, които му дават възможност да:
- планира, организира, управлява, усъвършенства и контролира производствено-технологичните процеси;
- контролира и управлява качеството на суровините, материалите и готовата продукция;
- провежда физичен, химичен, биохимичен, микробиологичен и други видове анализ за оперативен контрол на производствения процес;
- регулира и оптимизира работните параметри на технологичното оборудване;
- участва в колективи при разработването и управлението на качеството на иновативни биоингредиенти и функционални храни;
- поддържа и повишава продуктивността на производствените щамове микроорганизми и да ги внедрява в производството;
- ръководи биотехнологичните процеси по биосинтеза, изолиране и пречистване на биопродукти;
- осъществява качествен контрол на основните, междинните и крайните продукти;
- участва творчески в усъвършенстване на съществуващите технологии.
Предишна
Следваща
Натрупаните, в хода на обучението, компетенции дават възможност на дипломирания инженер-биотехнолог по бакалавърска програма „Хранителни и фармацевтични биотехнологии“ за успешна професионална реализация на ръководни и изпълнителски позиции, като:
- инженер-технолози и мениджъри в индустриални предприятия,
- ръководители и/или участници в научно-изследователски екипи,
- експерти в консултантски екипи, специализирани микробиологични, аналитични, медико-биологични и контролни лаборатории, компании за провеждане на клинични изследвания, сертифициращи компании, както и в държавни институции, обслужващи секторите Безопасност на храни, Здравеопазване, Екология и Образование