Биотехнологии

Дипломираният специалист с образователно-квалификационна степен “Бакалавър” по специалност “Биотехнологии” може да се реализира в областта на:

Основните направления на специализиращото обучение са:

  • Технологии за получаване и характеристика на биопродукти: ензими, антибиотици, пептиди, витамини и др. 
  • Получаване и приложение на хранителни добавки и биологично-активни вещества за хранителната и козметичната промишленост
  • Генетика и селекция на промишлени микроорганизми 
  • Молекулярно – генетични методи за анализ 
  • Разработване на диетични и функционални храни и напитки 
  • Получаване на пробиотици и пребиотици 
  • Бързи методи за микробиологични и химични анализи 
  • Управления на качеството и безопасността на храни и напитки 
  • Биологична активност на природни продукти 
  • Екологични аспекти в областта на биотехнологичната и хранителната промишленост 
  • Имобилизация на ензими и клетки