Химия и микробиология на храните
Студентите от специалността „Анализ и контрол и екология на храните“, избрали специализацията “Химия и микробиология на храните” се подготвят като инженери, които могат да работят като ръководители и сътрудници на производствени, контролни и изследователски лаборатории за храни и напитки; в управлението, контрола и оценката на производствено технологичните процеси; в анализа, сертификацията на суровини, полуфабрикати и готова продукция; в хранителното законодателство; в производството на функционални и лечебни храни и напитки.
Специализантът, завършил ОКС „Бакалавър” по специализацията “Химия и микробиология на храните”, притежава знания и умения:
- на експерт по химичен анализ и контрол в областта на Хранителната наука и технологии;
- на експерт по биохимичен анализ и контрол в областта на Хранителната наука и технологии;
- на експерт по микробиологичен анализ и контрол в областта на Хранителната наука и технологии; ;
- да осъществява научно − изследователска и развойна дейност в областта на хранителната и вкусова технология и да ръководи научно−изследователски екипи, лаборатории, фирми и др.;
- да реализира аналитично−контролна дейност във всички сфери и на всички нива на производство и търговия с хранителни и вкусови продукти;
- да консултира и инспектира суровините и продуктите на хранително-вкусовата и питейната промишленост по веригата от производителя до крайния консуматор;
- да извършва организационно − управленческа дейност на функционални и лечебни храни;
- да решава отговорни задачи в периметъра от дейности на Министерството на земеделието и горите, Министерството на икономиката, Министерството на търговията, Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда, голям брои фирми и др.
Специализантът, завършил ОКС „Бакалавър” по специализацията “Химия и микробиология на храните”, може да изпълнява следните видове дейности:
Аналитично-контролна дейност във всички сфери и на всички нива на производство и търговия с хранителни и вкусови продукти
Експерт в различни административни звена; изследователска и развойна дейност в областта на хранителната технология и вкусовата технология;
Преподавател в специализираните училища от системата на средното образование.
Почти всички завършили студенти работят по специалността си в химични, микробиологични и производствени лаборатории, както и в предприятия от ХВП. Тези специализанти имат право да продължат образованието си в ОКС “Магистър”. Катедра „Органична химия и неорганична химия“, катедра „Микробиология“ и специалността „Химия и микробиология на храните“ има Фейсбук станица, където може да споделяте и питате за всичко, което Ви интересува.