Хранене и туризъм
Инженер-технологът, с придобитата образователно-квалификационна степен „бакалавър“, специалност „Хранене и туризъм“, притежава фундаментална и практическа подготовка за управление на технологичните процеси в храненето и туризма, на качеството и безопасността на храните и напитките в общественото хранене, тяхното производството и реализация. Той е подготвен да планира, организира, ръководи и контролира технологичните процеси в туристическите обекти и да диагностира състоянието на непрекъснато променящата се бизнес среда. Химико-технологичният фундамент позволява на инженер-технолога да анализира процесите при производството на кулинарна продукция и да създава иновативни продукти в отговор на пазарното търсене.
Завършилите ОКС“Бакалавър“ с професионална квалификация инженер-технолог по специалност „Хранене и туризъм“ умее:
- да управлява кулинарното производство, като прилага съвременните принципи на здравословното хранене;
- да организира туристически мероприятия и кетърингови събития;
- да анализира, изследва и усъвършенства концепциите и процесите в храненето;
- да постига поставените икономически, социални и екологични цели в туризма
Завършилият специалността „Хранене и туризъм“ ще може да заема управленски и организационни длъжности в:
- общественото хранене – търговско и социално хранене; кетърингови предприятия;
- • туристически обекти – ресторанти, заведения за хранене и развлечения, места за настаняване и др.;
- сдружения и други неправителствени организации, свързани с храненето и туризма;
- образователни институции в сферата на висшето и средно професионално образование, както и в центрове за повишаване на квалификацията;
- научни организации – научно-изследователска и консултантска дейност в областта на храненето и туризма;
- органи на местната и държавната власт;
- публично-частни партньорства в сферата на храненето и туризма;
- търговски дружества и еднолични търговци, свързани с общественото хранене и туризма.
С придобитите знание и умения, завършилите имат възможност за организиране на собствен бизнес в храненето и туризма.