Технология и качество на храни
Специалността “Технология и качество на храни” осигурява широкопрофесионална технологична подготовка, свързана с водещи направления на хранителната индустрия: месодобив и месо- и рибопреработвателна индустрия; преработка на мляко и производство на млечни продукти; хладилно съхранение и преработка на плодове и зеленчуци. Придобиват се и необходимите базисни познания в областта на контрола и управлението на качеството на храните.
Реализация:
- Ръководител на производството или технолог в предприятия за преработка на месо, риба, мляко, плодове и зеленчуци.
- Мениджър по качеството на храните в производствени или търговски предприятия.
- Ръководител на лаборатории за химико-технологичен и микробиологичен контрол в производствени предприятия.
- Ръководител или експерт в екипи за разработване на нови продукти и технологии.
- Експерт по безопасността и качеството на храните в системата на официалния (институционалния) контрол
Специализацията “Технология на месото и рибата” включва:
- технология на месодобива (топлокръвни кланични животни, добива и обработката на месо от зайци и дивеч);
- технология на месните продукти (полуфабрикати от млени меса, варени малотрайни продукти, полутрайни и трайни варено пушени салами, сурово сушени колбаси и деликатеси от нераздробено месо и др.);
- технология на птичето месо (сухоземни и водоплаващи птици);
- технология на рибата и рибните продукти (охладени, замразени, веяни, мариновани, сушени, опушени рибни продукти, както и начините за обработка на хайвер и други нерибни морски суровини)
Специализацията “Технология на млякото и млечните продукти” включва:
- технология на млечнокиселите продукти (българско кисело мляко и други видове млечнокисели продукти);
- технология на трайните млечни продукти (пастьоризирани и стерилизирани млека, млечно масло, млечни консерви и сухи млечни продукти);
- технология на сиренето (бяло саламурено сирене, кашкавал и други видове сирене).
Специализацията “Технология на продуктите от плодове и зеленчуци” включва:
- технология на стерилизираните продукти (плодови компоти, натурални и мариновани зеленчуци и зеленчукови ястия тип лютеница);
- технология на охладените и замразените плодове и зеленчуци;
- технология на сушените плодове и зеленчуци и подправките;
- технология на плодовите сокове, зеленчуковите сосове (доматен сос тип кетчуп) и плодово-захарните продукти (конфитюри, мармалади и сладка).
Предишна
Следваща