Биохимия и хранене
Академичен състав
E-mail: g_dobrev@uft-plovdiv.bg
Катедра “Биохимия и молекулярна биология” е създадена през 1990 г. За времето на своето съществуване в катедрата са изградени традиции и са реализирани значими постижения в учебната и научноизследователска работа.
Създател и първи ръководител на катедрата е проф. д.б.н. Никола Люцканов (1990-1993). Ръководител на катедрата в периода от 1993 г. до 2011 г. е проф. д-р Иван Пищийски.
Катедра “Биохимия и молекулярна биология” е катедра от Технологичния факултет на УХТ – Пловдив, в която се обучават студенти от ОКС „бакалавър“ и ОКС „магистър“ на Технологичен и Стопански факултет.
Учебният материал, който се преподава по различните дисциплини извеждани в катедрата е насочен към изучаване на строежа, функциите и свойствата на основните биомолекули, изграждащи живата материя. Значително внимание е отделено на химичната природа, специфичните свойства и приложението на ензими в различни области на хранително-вкусовата промишленост. Разгледани са основните механизми на метаболизма в живата клетката. Лекционните курсове и практическите упражнения по отделните дисциплини дават възможност на студентите да придобият знания и умения, с помощта на които да вникнат в същността на технологичните процеси, да използват съвременни методи за анализ, да се запознаят с биохимичната характеристика на компонентите на храните и биохимичните промени, които те претърпяват по време на съхранение и технологична обработка.
Катедрата разполага с добра материална база, което гарантира качествено провеждане на лекционните курсове и практическите занятия, залегнали в учебните програми на извежданите дисциплини. Наличието на HPLC хроматографска система, система за препаративна хроматография Pharmacia, съвременни UV/Vis – спектрофотометри, дигитален поляриметър и лиофилизатор позволява провеждане на научни изследвания на съвременно ниво.
В катедра „Биохимия и молекулярна биология“ са защитени 14 докторски дисертации. Това е в основата на разработване на голям брой научноизследователски проекти в областта на биосинтеза и приложение на ензими в битехнологичната и хранително-вкусовата промишленост, получаване на модифицирани белтъци и въглехидрати, изследвания върху ароматообразуването, проучвания върху осмотично-лабилни дрожди като източник на хранителен белтък, РНК и други биопродукти, получаване на белтъчни хидролизати и изолати и др. При разработването на някои от тези теми катедрата активно си сътрудничи с други университети и научни институти на БАН и водещи фирми от хранителната и биотехнологична промишленост.
Преподаватели от катедрата участват и са ръководители на значителен брой научноизследователски проекти.
Катедра “Кетъринг и хранене” е създадена през 2021 г. чрез разделянето на две на катедра “Хранене и туризъм” (наследник на катедра “Обществено хранене”, създадена през 1964 г.). През 1961 година с постановление на МС № 210/27.10.1961 год. във ВИХВП се разкрива специалност “Обществено хранене” и се приемат първите студенти. През 1962 година се сформира студентска група от третокурсници, които през 1965 година се дипломират като първи випуск – инж. технолози по “Обществено хранене”. За временен ръководител на новосформираната специалност е натоварен доц. Антон Радоев. Първи преподаватели в катедрата са: проф. Христо Хаджиниколов, инж. Дарина Табакова – Янилова, арх. Йордан Симеонов, проф. д.ик.н. Пейо Пеев, проф. Д. Кьосев, доц. д-р Динко Колев, гл.ас. инж. Стефан Шиваров, ст.н.с. д-р Христо Юруков. От 1964 г. – ръководител на катедрата е проф. Борис Ламбрев /тогава доцент/, следван от проф. д.и.н. Пейо Пеев /тогава доцент/ за периода 1978 – 1992 год. От последната година проф. Пеев преминава към катедра “Икономика”. Ръководител на катедрата от 1992 до 2000 г. е проф. д.т.н. Стамен Стамов, 2000 – 2001 г. – проф.
д-р Георги Сомов; 2002 – 2007 г. – проф. д-р Йорданка Алексиева, 2008 – 2012 г. – доц. д-р Веселина Терзиева, 2012 – 2014 г. – проф. д-р Йорданка Алексиева, от 2014 – 2016 г. – проф. д-р Марианна Баева, а от 2016 до 2021 г. /до преструктуриране на катедрата/ – проф. д-р Йорданка Алексиева.
През 1997 година, специалност “Обществено хранене” се преименува в специалност ”Туризъм” с две бакалавърски специализации: “Хранене” и “Туристическо обслужване”. Започва обучение по нов учебен план и програми, по тристепенната система на обучение – бакалавър, магистър и доктор. В края на същата година, катедра „Обществено хранене“ се преименува в “Хранене и туризъм”. От 01.08.2021 г. с решение на АС в УХТ се извършва структурна промяна и от катедра „Хранене и туризъм” и се създават две нови катедри, една от които е „Кетъринг и хранене”.
Катедра “Кетъринг и хранене” е ръководена от 2021 г. от проф. д-р Йорданка Алексиева, която е и ръководител на предишната катедра „Хранене и туризъм“.
Като щатни преподаватели към катедра „Хранене и туризъм“ по направлението “Хранене” са работили: проф. д.т.н. Стамен Стамов, проф. д-р Георги Сомов, проф. д-р Тана Сапунджиева, доц. д-р Величка Несторова, доц. д-р Веселина Терзиева и инж. Любомир Илиев.
- Иванова, Сн. (2020). Технология на кулинарната продукция. Интелексперт-94, Пловдив. ISBN 978-619-7220-76-6
- Попова А. (2019). Основи на кулинарната технология: ръководство за упражнения. Интелексперт-94, Пловдив. ISBN 978-619-7220-54-4
- Раева, П. (2015). Радостта от храненето – част 2: Бърз наръчник за здравословен живот. Enthusiast, София. ISBN 978-619-164-145-1
- Сомов Г., Шопова Ив., Иванова Сн. (2014). Туроператорска, агентска и транспортна дейност – управление, организация и технология. Академично издателство на ВУАРР, Пловдив. ISBN 978-619-7048-94-0
- Alexieva, I., et. al, (2014). Preparation Procedures of Traditional Foods Of The Black Sea Countries, Hellenic Health Foundation, ISBN 978-960-93-3813-4
- Алексиева Й., Милкова-Томова И. (2013). Основи на кулинарната технология [Електронен ресурс]: ръководство за практически упражнения. Акад. изд. на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0220-6
- Баева М. (2013). Технология на сладкарските изделия [Електронен ресурс]. Акад. изд. на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0227-5
- Баева М., Милкова-Томова И., Алексиева Й. (2013). Организация и управление на бара [Електронен ресурс]. Акад. изд. на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0222-0
- Иванова Сн. (2013). Учебно помагало по екскурзионна дейност, Академично издателство на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0218-3
- Милкова-Томова И. (2013). Системи за централизирано кулинарно производство [Електронен ресурс]. Акад. изд. на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0112-4
- Сапунджиева Т. (2013). Безопасност на храните и хранително законодателство. Академично издателство на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0226-8
- Гогова Цв., Баева М. (2012). Aliments et boissons speciales (fonctionnels) a la base des cereales [Електронен ресурс]: guide travaux practiques. Акад. изд. на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0200-8
- Раева, П. (2011). Радостта от храненето – част 1: Бърз наръчник за отслабване. Ню Медиа Груп, София. ISBN 978-954-340-180-2
- Сомов Г. Иванова Сн. (2011). Ресторантьорство – управление, организация, технология. Акад. изд. на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0185-8
- Alexieva, I., – Sycora (2008), International Tourism – “Al. I. Cuza” University, Iasi, Romania, Ed. Val. Nita, Tehnopress, Iasi, ISBN 978973-702-543-2
- 1Алексиева Й., Стамов Ст. (2005). Сервиране. Матком, София. ISBN 954-9930-35-1
- Алексиева Й., Стамов Ст. (2005). Специализирани видове туризъм- част 2: Селски туризъм. Кота, Ст. Загора. ISBN 954-305-150-Х
- Стамов Ст., Алексиева Й. (2005). Национални кухни и традиции в храненето – част 1. Кота, Ст. Загора. ISBN 954-305-139-9
- Стамов Ст., Алексиева Й. (2005). Хотелиерство – технология, организация, мениджмънт. Кота, Ст. Загора. ISBN 954-305-140-2
- Баева М., Недялкова Ел. (2004). Сладкарски изделия: ръководство за лабораторни упражнения. Сливен. ISBN 954-90907-4-4
- Alexieva I., et al, 2004, Oportunitati si bariere pentru dezvoltarea turismului rural, studii de caz, Risoprint, Cluj-Napoca, ISBN 973-656-654-4
- Алексиева Й., Вълкова-Йоргова К., Панайотова Ст., Ковачева Г., Колева И., Несторова В., Моллов Пл., Георгиева П., Драгоев Ст., Панчева Т., Игнатова С. (2003). Управление на качеството на храни и напитки. Кота, Ст. Загора. ISBN 954-305-031-7
- Алексиева Й., Стамов Ст. (2003). Сервиране и барманство. Матком, София. ISBN 954-9930-16-5
- Алексиева Й., Стамов Ст. (2003). Специализирани видове туризъм – част 1. Кота, Ст. Загора. ISBN 954-305-079-1
- Алексиева, Й. и колектив, (2001 – 2006). Наръчник по ресторантьорство и хотелиерство, периодично издадени 26 свитъка; РААБЕ България ООД, СофияР ISBN 954-9619-24-9
- Хр. Юруков, Ст. Петрова, Д. Байкова, Алексиева, Й. Ст. Ненова, М. Кръстева, Б. Петрова, Ц. Стоянова, Е. Славкова. (2002). Сборник рецепти за ученическите столове и бюфети, Земиздат, София, ISBN954-03-0610-8
- Стамов, Ст., Й. Алексиева, А. Конарев, Сн. Константинова, Р. Михов, (2002), Ръководство за стартиране на собствен бизнес в туризма, хотелиерството и ресторантьорството, 303 с. (с компакт-диск, CD), София., МО на Р. България, ISBN954-91243-3-3
- Стамов Ст., Алексиева Й. (1994). Основи на кулинарната технология. Земиздат, София.ISBN 954-05-0216-0
1. Денкова З., Р. Денкова, В. Янакиева, И. Добрев (2015). Хранителна микробиология. Ръководство за упражнения. Академично издателство на УХТ – Пловдив, 2015. ISBN 978-954-24-0270-1 print / ISBN 978-954-24-0269-5 e-book
2. Денкова З., Р. Денкова-Костова, Г. Костов, Б. Горанов, Д. Тенева (2018). Хранителна микробиология. Учебник. Университетско издателство на УХТ, Пловдив, стр.300, ISBN 978-954-24-0299-2
3. Г. Добрев (2021). Микробни ксиланази: получаване, изолиране, характеристика и приложение, издателство „Макрос“, Пловдив, ISBN 978-954-561-530-6
4. Х. Стринска, Г. Добрев (2021) Оптимизиране на технологичните процеси за получаване на плесенни липази, издателство „Макрос“, Пловдив, ISBN 978-954-561-532-0
5. Г. Добрев, В. Добрева (2021) Ензимни методи за анализ на храни, издателство „Макрос“, Пловдив, ISBN 978-954-561-528-3
6. Г. Добрев, Х. Панайотова, В. Добрева (2021) Ензимни методи (Ръководство за упражнения), издателство „Макрос“, Пловдив, ISBN 978-954-561-529-0
- Иванова, Сн. (2020). Технология на кулинарната продукция. Интелексперт-94, Пловдив. ISBN 978-619-7220-76-6
- Попова А. (2019). Основи на кулинарната технология: ръководство за упражнения. Интелексперт-94, Пловдив. ISBN 978-619-7220-54-4
- Раева, П. (2015). Радостта от храненето – част 2: Бърз наръчник за здравословен живот. Enthusiast, София. ISBN 978-619-164-145-1
- Сомов Г., Шопова Ив., Иванова Сн. (2014). Туроператорска, агентска и транспортна дейност – управление, организация и технология. Академично издателство на ВУАРР, Пловдив. ISBN 978-619-7048-94-0
- Alexieva, I., et. al, (2014). Preparation Procedures of Traditional Foods Of The Black Sea Countries, Hellenic Health Foundation, ISBN 978-960-93-3813-4
- Алексиева Й., Милкова-Томова И. (2013). Основи на кулинарната технология [Електронен ресурс]: ръководство за практически упражнения. Акад. изд. на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0220-6
- Баева М. (2013). Технология на сладкарските изделия [Електронен ресурс]. Акад. изд. на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0227-5
- Баева М., Милкова-Томова И., Алексиева Й. (2013). Организация и управление на бара [Електронен ресурс]. Акад. изд. на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0222-0
- Иванова Сн. (2013). Учебно помагало по екскурзионна дейност, Академично издателство на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0218-3
- Милкова-Томова И. (2013). Системи за централизирано кулинарно производство [Електронен ресурс]. Акад. изд. на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0112-4
- Сапунджиева Т. (2013). Безопасност на храните и хранително законодателство. Академично издателство на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0226-8
- Гогова Цв., Баева М. (2012). Aliments et boissons speciales (fonctionnels) a la base des cereales [Електронен ресурс]: guide travaux practiques. Акад. изд. на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0200-8
- Раева, П. (2011). Радостта от храненето – част 1: Бърз наръчник за отслабване. Ню Медиа Груп, София. ISBN 978-954-340-180-2
- Сомов Г. Иванова Сн. (2011). Ресторантьорство – управление, организация, технология. Акад. изд. на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0185-8
- Alexieva, I., – Sycora (2008), International Tourism – “Al. I. Cuza” University, Iasi, Romania, Ed. Val. Nita, Tehnopress, Iasi, ISBN 978973-702-543-2
- 1Алексиева Й., Стамов Ст. (2005). Сервиране. Матком, София. ISBN 954-9930-35-1
- Алексиева Й., Стамов Ст. (2005). Специализирани видове туризъм- част 2: Селски туризъм. Кота, Ст. Загора. ISBN 954-305-150-Х
- Стамов Ст., Алексиева Й. (2005). Национални кухни и традиции в храненето – част 1. Кота, Ст. Загора. ISBN 954-305-139-9
- Стамов Ст., Алексиева Й. (2005). Хотелиерство – технология, организация, мениджмънт. Кота, Ст. Загора. ISBN 954-305-140-2
- Баева М., Недялкова Ел. (2004). Сладкарски изделия: ръководство за лабораторни упражнения. Сливен. ISBN 954-90907-4-4
- Alexieva I., et al, 2004, Oportunitati si bariere pentru dezvoltarea turismului rural, studii de caz, Risoprint, Cluj-Napoca, ISBN 973-656-654-4
- Алексиева Й., Вълкова-Йоргова К., Панайотова Ст., Ковачева Г., Колева И., Несторова В., Моллов Пл., Георгиева П., Драгоев Ст., Панчева Т., Игнатова С. (2003). Управление на качеството на храни и напитки. Кота, Ст. Загора. ISBN 954-305-031-7
- Алексиева Й., Стамов Ст. (2003). Сервиране и барманство. Матком, София. ISBN 954-9930-16-5
- Алексиева Й., Стамов Ст. (2003). Специализирани видове туризъм – част 1. Кота, Ст. Загора. ISBN 954-305-079-1
- Алексиева, Й. и колектив, (2001 – 2006). Наръчник по ресторантьорство и хотелиерство, периодично издадени 26 свитъка; РААБЕ България ООД, СофияР ISBN 954-9619-24-9
- Хр. Юруков, Ст. Петрова, Д. Байкова, Алексиева, Й. Ст. Ненова, М. Кръстева, Б. Петрова, Ц. Стоянова, Е. Славкова. (2002). Сборник рецепти за ученическите столове и бюфети, Земиздат, София, ISBN954-03-0610-8
- Стамов, Ст., Й. Алексиева, А. Конарев, Сн. Константинова, Р. Михов, (2002), Ръководство за стартиране на собствен бизнес в туризма, хотелиерството и ресторантьорството, 303 с. (с компакт-диск, CD), София., МО на Р. България, ISBN954-91243-3-3
- Стамов Ст., Алексиева Й. (1994). Основи на кулинарната технология. Земиздат, София.ISBN 954-05-0216-0
• Биохимия I-част;
• Биохимия II-част;
• Приложна биохимия;
• Молекулярна биология;
• Ензими във винопроизводството;
• Хранителна биохимия;
• Ензимни методи за анализ на храни;
• Генно-модифицирани храни;
• Електрофоретични методи за анализ на храни;
• Биохимични основи на ароматообразуването;
Основни дисциплини
От преподавателите на катедра “Кетъринг и хранене” се извеждат следните основни дисциплини:
- Стокознание на храни и напитки;
- Основи на кулинарната технология;
- Технология на кулинарната продукция;
- Физиология на храненето;
- Технология на диетични храни;
- Маркетингови проучвания в туризма и храненето;
- Технологично проектиране на кетърингови предприятия;
- Управление на качеството в храненето и туризма;
- Създаване на нов продукт в храненето и туризма;
- Дизайн на ястия;
- Кетъринг в транспорта;
- Функционални храни;
- Хранене при нарушение на физическото или психическото здраве;
- Антинутриенти в храните;
- Технология на сладкарски изделия;
- Национални особености в храненето;
- Организация и управление на заведения за отдих и развлечения;
- Организация и технология на централизирано кулинарно производство;
- Организация и управление на мероприятия и събития;
- Организация и технология на ол инклузив;
- Организация и управление на ресторантьорството;
- Организация на столово и болнично диетично хранене;
- Обществено здраве и хранене при социално значими заболявания
- Маркетинг и реклама в храненето и туризма;
- Организация и управление на туроператорска, агентска и транспортна дейност;
- Организация и управление на турагентската и транспортна дейност;
- Организация и управление на бара;
- Екология, устойчиво развитие и безопасност в туризма;
- Екотуризъм;
- Кулинарен туризъм;
- Селски туризъм;
- Екскурзоводство;
- Туристическа анимация.