Катедра “Биохимия и молекулярна биология” е създадена през 1990 г. За времето на своето съществуване в катедрата са изградени традиции и са реализирани значими постижения в учебната и научноизследователска работа.
Създател и първи ръководител на катедрата е проф. д.б.н. Никола Люцканов (1990-1993). Ръководител на катедрата в периода от 1993 г. до 2011 г. е проф. д-р Иван Пищийски.
Катедра “Биохимия и молекулярна биология” е катедра от Технологичния факултет на УХТ – Пловдив, в която се обучават студенти от ОКС „бакалавър“ и ОКС „магистър“ на Технологичен и Стопански факултет.
Учебният материал, който се преподава по различните дисциплини извеждани в катедрата е насочен към изучаване на строежа, функциите и свойствата на основните биомолекули, изграждащи живата материя. Значително внимание е отделено на химичната природа, специфичните свойства и приложението на ензими в различни области на хранително-вкусовата промишленост. Разгледани са основните механизми на метаболизма в живата клетката. Лекционните курсове и практическите упражнения по отделните дисциплини дават възможност на студентите да придобият знания и умения, с помощта на които да вникнат в същността на технологичните процеси, да използват съвременни методи за анализ, да се запознаят с биохимичната характеристика на компонентите на храните и биохимичните промени, които те претърпяват по време на съхранение и технологична обработка.
Катедрата разполага с добра материална база, което гарантира качествено провеждане на лекционните курсове и практическите занятия, залегнали в учебните програми на извежданите дисциплини. Наличието на HPLC хроматографска система, система за препаративна хроматография Pharmacia, съвременни UV/Vis – спектрофотометри, дигитален поляриметър и лиофилизатор позволява провеждане на научни изследвания на съвременно ниво.
В катедра „Биохимия и молекулярна биология“ са защитени 14 докторски дисертации. Това е в основата на разработване на голям брой научноизследователски проекти в областта на биосинтеза и приложение на ензими в битехнологичната и хранително-вкусовата промишленост, получаване на модифицирани белтъци и въглехидрати, изследвания върху ароматообразуването, проучвания върху осмотично-лабилни дрожди като източник на хранителен белтък, РНК и други биопродукти, получаване на белтъчни хидролизати и изолати и др. При разработването на някои от тези теми катедрата активно си сътрудничи с други университети и научни институти на БАН и водещи фирми от хранителната и биотехнологична промишленост.
Преподаватели от катедрата участват и са ръководители на значителен брой научноизследователски проекти.
1. Денкова З., Р. Денкова, В. Янакиева, И. Добрев (2015). Хранителна микробиология. Ръководство за упражнения. Академично издателство на УХТ – Пловдив, 2015. ISBN 978-954-24-0270-1 print / ISBN 978-954-24-0269-5 e-book
2. Денкова З., Р. Денкова-Костова, Г. Костов, Б. Горанов, Д. Тенева (2018). Хранителна микробиология. Учебник. Университетско издателство на УХТ, Пловдив, стр.300, ISBN 978-954-24-0299-2
3. Г. Добрев (2021). Микробни ксиланази: получаване, изолиране, характеристика и приложение, издателство „Макрос“, Пловдив, ISBN 978-954-561-530-6
4. Х. Стринска, Г. Добрев (2021) Оптимизиране на технологичните процеси за получаване на плесенни липази, издателство „Макрос“, Пловдив, ISBN 978-954-561-532-0
5. Г. Добрев, В. Добрева (2021) Ензимни методи за анализ на храни, издателство „Макрос“, Пловдив, ISBN 978-954-561-528-3
6. Г. Добрев, Х. Панайотова, В. Добрева (2021) Ензимни методи (Ръководство за упражнения), издателство „Макрос“, Пловдив, ISBN 978-954-561-529-0
• Биохимия I-част;
• Биохимия II-част;
• Приложна биохимия;
• Молекулярна биология;
• Ензими във винопроизводството;
• Хранителна биохимия;
• Ензимни методи за анализ на храни;
• Генно-модифицирани храни;
• Електрофоретични методи за анализ на храни;
• Биохимични основи на ароматообразуването;
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |