Катедрата е основана през 1956 г. с наименованието „Технология на зърносъхранението, мелничарството и хлебопроизводството“. За ръководител е назначен проф. д-р Антон Радоев (1956-1974). През 1972 г. със съставянето на новите учебни планове името се променя на „Технология на зърнените, хлебните и фуражните продукти“. Акредитацията на специалността през 2002 г. позволява промяна на наименованието на катедрата, което изцяло покрива специалността, а именно „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“.
Към катедрата е създадена през 2008 г. учебно-производствената база по хляб, хлебни и сладкарски изделия, благодарение на даренията на холадската фондация „STIOS”, а също и с участието на много български фирми. Открита е през 2009 г. и разполага с пълно оборудване за производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия.
Ръководители на катедрата до настоящия момент;
проф. д-р Антон Радоев (1956-1974 г.)
проф. Димитър Шикренов (1974-1982 г.)
проф. д.н. Димитър Балджиев (1982-1993 г. и 1995-1999 г.)
проф. д-р инж. Ана Кръстева (1993-1995 г. и 1999-2014 г.)
доц. д-р инж. Анна Колева от 2014 г.
Златева Д., Чочков Р., Стефанова Д. (2021) Повишаване на качеството и биологичната ценност на хляба чрез използване на аквакултури, Издателство „Наука и икономика“, Икономически университет – Варна.
Димитров, Н. (2020) Технологии в зърнопреработването. Кратък курс. Интелексперт-94, Пловдив.
Chochkov R. (2016) Travaux pratiques de technologie du pain. Академично издателство на УХТ, ISBN 978-954-24-0242-8.
Димитров Н. (2015) Силозно-складова технология. Ръководство за упражнения., Интелексперт-94, Пловдив, ISBN 978-619-7220-04-9.
Бозаджиев Б., Кръстева А. (2014) Технология на зърнопреработването. Ръководство за упражнения, Академично издателство на УХТ-Пловдив, ISBN 978-954-240236-7.
Чонова В., Караджов Гр. (2014) Технология на хлебните и сладкарските изделия, Академично издателство на УХТ – Пловдив, ISBN 978-954-24-0237-4.
Димитров Н. (2013) Въведение в научните изследвания, Интелексперт-94, Пловдив, ISBN 978-954-8835-88-6.
Колева А. (2013) Технология на комбинираните фуражи, Интелексперт – 94, Пловдив, ISBN 978-8835-7.
Кръстева А., Балджиев Д. (2006) Технология на зърно-преработването, I част, Основи на зърнопреработването, Академично издателство на УХТ – Пловдив, ISBN 954-24-0068-3; 978-954-24-0068-4.
Балджиев Д., Кръстева А. (2006) Технология на зърно-преработването, II част, Технология на зърнените продукти, Академично издателство на УХТ – Пловдив, ISBN 954-24-0074-8;978-954-24-0074-5.
В катедрата се извеждат следните основни дисциплини:
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |