Туризъм и кулинарен мениджмънт
Академичен състав

E-mail: r_mihov@uft-plovdiv.bg






Специалности
ОКС „Бакалавър“
През 1961 година във ВИХВП се разкрива специалност “Обществено хранене” и през 1962 година се сформира студентска група от третокурсници от различни специалности, които са първия випуск дипломирани инж. технолози по “Обществено хранене”. Специалност “Обществено хранене” съществува до 1997 година, когато на нейна база се разкрива специалността ”Туризъм” с две бакалавърски специализации: “Хранене” и “Туристическо обслужване”. Започва обучение по нов учебен план и съответни програми по тристепенната система на обучение – бакалавър, магистър и доктор. В края на същата година, катедрата се преименува в “Хранене и туризъм”. През следващите години катедрата се разраства и от 2019 година в нея се обучават студенти по пет бакалавърски и три магистърски програми. През 2021 г. “Хранене и туризъм” се разделя на две нови катедри – катедра „Туризъм и кулинарен мениджмънт“ и катедра „Кетъринг и хранене“.
Целта на катедра „Туризъм и кулинарен мениджмънт“ е да подготвя висококвалифицирани кадри в областта на ХоРеКа сектора и туризма.
⦁ Стамов Ст., К. Никовска (2017) Културен туризъм, „Кота”, Ст. Загора, с. 204. ISBN 978-954-305-446-6
⦁ Обрешков И. (2017) Организация и управление на туристически информационни центрове, Университетско Издателство „Паисий Хилендарски“, Пловдив, ISBN 978-619-202-293-8
⦁ Петрова Ив. (2016) Хигиена в обектите за хранене, „ Кота“, Ст. Загора
⦁ Стамов Ст., К. Никовска (2015) Селски туризъм, „Кота”, Ст. Загора, с. 152. ISBN 978-954-305-414-5
⦁ Стамов Ст., К. Никовска (2015) Религиозен туризъм, „Кота”, Ст. Загора, с. 186. ISBN 978-954-305-399-5
⦁ Стамов Ст., К. Никовска (2015) Балнеолечебен и СПА туризъм, „Кота”, Ст. Загора, с. 144. ISBN 978-954-305-392-6.
⦁ Обрешков И. (2015) Национално значими културно-исторически дестинации: Сливнишката позиция, Университетско издателство „Паисий Хилендарски“, Пловдив, ISBN 978-619-202-105-4
⦁ Пеев П., Обрешков И. (2015) Управление на туризма. Университетско издателство „Паисий Хилендарски“, ISBN 978-619-202-058-3
⦁ Стамов Ст., К. Никовска (2014) Организация и функциониране на кухнята, ресторанта и хотела. II част Организация и функциониране на ресторанта, “Матком”, С., с. 240. ISBN 978-954-9930-82-5
⦁ Стамов Ст., К. Никовска (2014) Наръчник на сервитьора, „Кота”, Ст. Загора, с. 192. ISBN 978-954-305-371-1
⦁ Обрешков И., Терзиева В. (2014) Стокознание и експертиза на храни и напитки, Академично издателство на УХТ – Пловдив, ISBN 978-954-24-0249-7
⦁ Пеев П., Обрешков И. (2014) Въведение в туризма, Университетско издателство „Паисий Хилендарски“, ISBN 978-954-423-910-7
⦁ Терзиева В., Обрешков И. (2014) Сензорен анализ на храни и напитки, Академично издателство на УХТ – Пловдив, ISBN 978-954-24-0239-8
⦁ Стамов Ст., К. Никовска (2013) Сомелиерство, „Кота”, Ст. Загора, с. 182 ISBN 978-954-305-363-6
⦁ Стамов Ст., К. Никовска (2013) Хотелиерство – технология, организация, управление, „Кота”, Ст. Загора, с. 512. ISBN 978-954-305-347-6
⦁ Obreshkov I., Terzieva V. (2013) Quality control of Food and Beverages, UFT Academic Publishing House, Plovdiv, ISBN 978-954-24-0219-0
⦁ Михов Р. (2012) Технологично обзавеждане в хотела и ресторанта, Академично издателство на УХТ – Пловдив
⦁ Стамов Ст., Р. Михов, К. Никовска (2008) Технологичен дизайн в ресторантьорството и кетъринга, „Кота”, Ст. Загора
⦁ Стамов Ст., А. Конарев, Сн. Константинова, Р. Михов (2002) Ръководство за стартиране на собствен бизнес в туризма, хотелиерството и ресторантьорството, МО на Р. България
Студентите получават знания и умения за ефективно управление на процесите в туризма, ресторантьорството, хотелиерството, туристическите услуги. В учебните програми са включени профилиращи дисциплини, като: „Управление на туризма“, „Организация и управление на хотелиерството“, „Организация и управление на ресторантьорството“, „Специализирани видове туризъм“, „Туристическа анимация“, „Маркетинг и реклама в храненето и туризма“, „Технологично обзавеждане в хотела и ресторанта“, „Организация и управление на кулинарното производство в туристическите обекти“, „Организация и управление на тур агентската и транспортната дейност“, „Екология, устойчиво развитие и безопасност в туризма“.
Дипломираните студенти могат да заемат управленски и организационни длъжности в: туристически обекти – ресторанти, хотелски комплекси, зони за отдих и развлечение, места за настаняване и др.; общественото хранене – търговско и социално хранене; сдружения и други неправителствени организации, свързани с храненето, туризма и ХоРеКа сектора; образователни институции в сферата на висшето и средно професионално образование, както и в центрове за повишаване на квалификацията; научни организации – научно-изследователска и консултантска дейност в областта на храненето, туризма и ХоРеКа сектора; органи на местната и държавната власт; публично-частни партньорства в сферата на храненето и туризма. Те могат и да организират собствен бизнес в храненето, туризма и ХоРеКа сектора.