Катедра “Технология на виното и пивото” е основана през 1948 г. към Агрономическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” под името „Винарска технология”. През 1953 г., когато се създава Висшият институт по хранително-вкусова промишленост в гр. Пловдив, тя е една от основополагащите катедри и се преименува в „Технология на виното и пивото”.
Катедра „Технология на виното и пивото“ обучава висококвалифицирани инженерно-технологични кадри, които успешно се реализират на ръководни позиции във:
Катедрата е надежден, дългогодишен партньор и поддържа отлични взаимоотношения с всички предприятия в България, работещи в сферата на производството на напитки и техните браншови организации:
Катедрата обучава студенти в образователно – квалификационните степени “Бакалавър” и “Магистър”, както и в образователната и научна степен “Доктор”. От учебната 2020/2021 година стартира обучението в нова специалност в ОКС „Магистър“ – „Иновации в напитките и сомелиерство“, а от учебната 2022/2023 започва обучението в нова Магистърска програма под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV).
В практическите упражнения по специалните дисциплини е заложено производство и анализиране на напитки – вина, пива, безалкохолни напитки и високоалкохолни напитки. В някои дисциплини, част от упражненията се извеждат изнесено, извън лабораториите на УХТ.
1. Абрашева П., Бамбалов К., Георгиев А., 2008. Лозарство и винарство, Матком, София, ISBN 978 964 9930504;
2. Ангелов М., Костов Г., 2009. Технологично обзавеждане на биотехнологичната промишленост, Академично издателство на УХТ-Пловдив;
3. Ангелов М., Коларов К., Костов Г., Тамамджиев А., 2009. Ръководство за лабораторни упражнения по процеси и апарати в биотехнологията, Академично издателство на УХТ-Пловдив;
4. Благоева Н., 2019. Рационално приложение на алтернатични методи за стареене на зърнени дестилати, Академично издателство на УХТ-Пловдив, ISBN 978-954-24-0315-9 – print, ISBN 978-954-24-0316-6 – e-book
5. Велизар Г., Костов Г., 2014. Биотехнологични процеси и съоръжения, Академично издателство на ПУ „Паисий Хилендарски“, ISBN 978-954-423-979-4, Пловдив;
6. Костов Г., П. Митев, 2009. Инженерни изчисления на технологичното оборудване на малцовата, пивоварната и безалкохолната промишленост, Академично издателство на УХТ-Пловдив;
7. Кабзев Й., Игнатов И., 2011 Технология на пивото, Академично издателство на УХТ-Пловдив;
8. Костов Г., 2010. Машини и апарати за пивоварната и безалкохолната промишленост, Лекционен курс, Агенция 7Д, Пловдив;
9. Кънева, М., Игнатов И., 2015. Безалкохолни напитки и пиво – суровини и технологии, Академично издателство на УХТ-Пловди,. ISBN 978-954-24-0272-5;
10. Маринов М., 2005. Технология на високоалкохолните напитки и спирта, Академично издателство на УХТ-Пловдив, ISSN 0477-0250;
11. Маринов М., 2010. Ръководство за анализ и контрол на високоалкохолни напитки и спирт, Академично издателство на УХТ-Пловдив, ISBN 978-954-24-0150-6;
12. Митев П., Костов Г., Стоянов Н., 2011. Инженерни изчисления на технологичното обзавеждане във винопроизводството, Академично издателство на УХТ-Пловдив;
13. Михаил А., Костов Г., Игнатова М, Копринкова-Христова П., Попова С, Любенова В., 2011. Кинетика и управление на биопроцесите, Издателство „Агенция 7Д”, Пловдив, ISBN 978-954-9774-30-6;
14. Панделиев С., Харизанов А., Ботянски П., Ройчев В., Кемилев С., 2010. Практически съвети по лозарство и винарство, Дионис, София;
15. Стоева Д., Симова М., Радомирова И., Игнатов И., Делибеев П., 2008. Ефектът от умерената консумация на бира, Съвместно издание на Съюз на пивоварите в България и Пивоварите на Европа;
16. Стоянов Н., Благоева Н., 2012. Ръководство за лабораторни упражнения по технология на дестилатните и спиртните напитки. Академично издателство на УХТ-Пловдив, ISBN 978-954-24-0186-5
17. Чобанова Д., 2007. Ръководство за упражнения по енология, Академично издателство на УХТ-Пловдив, ISBN 978-954-24-0082-0;
18. Чобанова Д., 2012. Енология – Част I, УХТ;
19. Чобанова Д., 2016. Енология – Част II, УХТ;
20. Чобанова, Д., 2016. Енология. Част II Обработка и стабилизиране на вината. Академично издателство на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0292-3;
21. Chobanova D.,Tchobanov I., Bambalov K., 2012. Oenologie – Travaux pratiques, УХТ-Пловдив;
22. Chobanova D., 2006. Phisico-chimie oenologique – Travaux pratiques, УХТ-Пловдив
Обучението на студентите от специалност „Технология на виното и пивото“, ОКС „Бакалавър“ включва изучаването на дисциплините:
Магистрите от специалност „Технология на виното и пивото“ надграждат своите знания изучавайки следните дисциплини:
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |