Катедра “Технология на виното и пивото” е основана през 1948 г. към Агрономическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” под името „Винарска технология”. През 1953 г., когато се създава Висшият институт по хранително-вкусова промишленост в гр. Пловдив, тя е една от основополагащите катедри и се преименува в „Технология на виното и пивото”.
Катедра „Технология на виното и пивото“ обучава висококвалифицирани инженерно-технологични кадри, които успешно се реализират на ръководни позиции във:
Катедрата е надежден, дългогодишен партньор и поддържа отлични взаимоотношения с всички предприятия в България, работещи в сферата на производството на напитки и техните браншови организации:
Катедрата обучава студенти в образователно – квалификационните степени “Бакалавър” и “Магистър”, както и в образователната и научна степен “Доктор”. От учебната 2020/2021 година стартира обучението в нова специалност в ОКС „Магистър“ – „Иновации в напитките и сомелиерство“, а от учебната 2022/2023 започва обучението в нова Магистърска програма под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV).
В практическите упражнения по специалните дисциплини е заложено производство и анализиране на напитки – вина, пива, безалкохолни напитки и високоалкохолни напитки. В някои дисциплини, част от упражненията се извеждат изнесено, извън лабораториите на УХТ.
1. Абрашева П., Бамбалов К., Георгиев А., 2008. Лозарство и винарство, Матком, София, ISBN 978 964 9930504;
2. Ангелов М., Костов Г., 2009. Технологично обзавеждане на биотехнологичната промишленост, Академично издателство на УХТ-Пловдив;
3. Ангелов М., Коларов К., Костов Г., Тамамджиев А., 2009. Ръководство за лабораторни упражнения по процеси и апарати в биотехнологията, Академично издателство на УХТ-Пловдив;
4. Благоева Н., 2019. Рационално приложение на алтернатични методи за стареене на зърнени дестилати, Академично издателство на УХТ-Пловдив, ISBN 978-954-24-0315-9 – print, ISBN 978-954-24-0316-6 – e-book
5. Велизар Г., Костов Г., 2014. Биотехнологични процеси и съоръжения, Академично издателство на ПУ „Паисий Хилендарски“, ISBN 978-954-423-979-4, Пловдив;
6. Костов Г., П. Митев, 2009. Инженерни изчисления на технологичното оборудване на малцовата, пивоварната и безалкохолната промишленост, Академично издателство на УХТ-Пловдив;
7. Кабзев Й., Игнатов И., 2011 Технология на пивото, Академично издателство на УХТ-Пловдив;
8. Костов Г., 2010. Машини и апарати за пивоварната и безалкохолната промишленост, Лекционен курс, Агенция 7Д, Пловдив;
9. Кънева, М., Игнатов И., 2015. Безалкохолни напитки и пиво – суровини и технологии, Академично издателство на УХТ-Пловди,. ISBN 978-954-24-0272-5;
10. Маринов М., 2005. Технология на високоалкохолните напитки и спирта, Академично издателство на УХТ-Пловдив, ISSN 0477-0250;
11. Маринов М., 2010. Ръководство за анализ и контрол на високоалкохолни напитки и спирт, Академично издателство на УХТ-Пловдив, ISBN 978-954-24-0150-6;
12. Митев П., Костов Г., Стоянов Н., 2011. Инженерни изчисления на технологичното обзавеждане във винопроизводството, Академично издателство на УХТ-Пловдив;
13. Михаил А., Костов Г., Игнатова М, Копринкова-Христова П., Попова С, Любенова В., 2011. Кинетика и управление на биопроцесите, Издателство „Агенция 7Д”, Пловдив, ISBN 978-954-9774-30-6;
14. Панделиев С., Харизанов А., Ботянски П., Ройчев В., Кемилев С., 2010. Практически съвети по лозарство и винарство, Дионис, София;
15. Стоева Д., Симова М., Радомирова И., Игнатов И., Делибеев П., 2008. Ефектът от умерената консумация на бира, Съвместно издание на Съюз на пивоварите в България и Пивоварите на Европа;
16. Стоянов Н., Благоева Н., 2012. Ръководство за лабораторни упражнения по технология на дестилатните и спиртните напитки. Академично издателство на УХТ-Пловдив, ISBN 978-954-24-0186-5
17. Чобанова Д., 2007. Ръководство за упражнения по енология, Академично издателство на УХТ-Пловдив, ISBN 978-954-24-0082-0;
18. Чобанова Д., 2012. Енология – Част I, УХТ;
19. Чобанова Д., 2016. Енология – Част II, УХТ;
20. Чобанова, Д., 2016. Енология. Част II Обработка и стабилизиране на вината. Академично издателство на УХТ, Пловдив. ISBN 978-954-24-0292-3;
21. Chobanova D.,Tchobanov I., Bambalov K., 2012. Oenologie – Travaux pratiques, УХТ-Пловдив;
22. Chobanova D., 2006. Phisico-chimie oenologique – Travaux pratiques, УХТ-Пловдив
Обучението на студентите от специалност „Технология на виното и пивото“, ОКС „Бакалавър“ включва изучаването на дисциплините:
Магистрите от специалност „Технология на виното и пивото“ надграждат своите знания изучавайки следните дисциплини:
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg