Анализ и контрол на хранителните продукти
Магистърът по „Анализ и контрол на хранителни продукти” получава химични, инженерни, икономически, управленски и широко професионални
знания в областта на своята специалност. Той е подготвен да познава и използва съвременните химични и инструментални методи за анализ, лабораторни апарати и съоръжения. Това ще му позволи да свързва целесъобразно и ефективно всички
достижения на аналитичната наука във фундаментален и приложен аспект, с цел задоволяване изискването на обществото за поддържане качеството, безвредността и сигурността на храните. Придобитите знания в тази област на науката гарантират компетентност на завършилия специалист да се справи с организацията, контрола и управлението на технологичните процеси при производството на качествени и здравословни храни. Той може да прилага модерен мениджмънт, планиране и надеждна инвестиционна политика в технологии, касаещи получаването на висококачествена продукция.
Дипломираният магистър по специалност „Анализ и контрол на хранителни продукти“ притежава знания и умения в следните научни направления:
- хранително-химично: хранителна химия, хранителен анализ, колоидна химия на хранителни системи, хранителен аромат, биофизикохимия, безопасност на храната
- биологично: хранителна биохимия и микробиология, биохимичен и микробиологичен анализ и контрол;
- други: сензорен анализ, моделиране на технологичните процеси, компютърни комуникации, управление на предприятията, бизнес етика, патентно дело и хранително законодателство, научно-изследователска и преподавателска дейност.
Завършилите специалност „Анализ и контрол на хранителни продукти“ с образователно-квалификационна степен „магистър“ могат да работят като специалисти, организатори и ръководители в:
експертни дейности по химичен анализ и контрол в областта на хранителната
наука и технологии;
консултантски дейности за качеството
и безопасността на суровините и продуктите на хранителната, вкусовата и биотехнологията по пътя им от производителя до
крайния консуматор;
системата на производствената и научно-изследователска дейност в областта
на хранителната технология, вкусовата
технология и биотехнологията;
системата на аналитично-контролната
дейност във всички сфери и на всички нива
на производство и търговия с хранителни,
вкусови и биотехнологични продукти;
дейности, свързани с преподаването в специализирани средни и висши училища.
Придобитата от студентите през време на обучението им квалификация дава възможност за продължаване на образованието в следващата степен „доктор“.