Университетът по хранителни технологии – Пловдив е с 60-годишни традиции и предлага модерно и съвременно образование. Университетът има редовна акредитация от Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА) към МС.
Специалност “Хладилна и климатична техника“ за образователно – квалификационната степен “Магистър” е от професионално направление „Енергетика” и е многократно акредитирана от НАОА. Последната акредитация на специалността е през 2014 г. със срок до 2020 г.
За нея могат да кандидатстват студенти, придобили образователно–квалификационна степен “Бакалавър” по специалност “Топлотехника” от всички учебни заведения в страната и чужбина. Срокът на обучение е 1 година. Могат да кандидатствуват и студенти, завършили други специалности, като за тях срокът на обучение е 2 години.
Дипломирането на инженерите от специалността се извършва в катедра ,,Промишлена топлотехника”. Обучението на студентите се провежда от висококвалифицирани преподаватели. В катедрата работят 2 професори, 3 доценти и 3 главни асистенти. От тях всички са „Доктори“, а един е „Доктор на техническите науки“. В катедрата се извършва научно-изследователска и приложна дейност в следните направления:
Завършилите специалността “Хладилна и климатична техника” с образователно-квалификационна степен “Магистър” могат да продължат образованието си за получаване на образователна и научна степен “Доктор”. В катедрата се обучават докторанти по две акредитирани докторски програми:
От създаването на специалността до момента в катедрата са защитени 23 дисертационни труда. От тях 21 за присъждане на ОНС „Доктор“ и 2 за научна степен „Доктор на науките“. За магистрите със срок на обучение 2 години първата година е подготвителна. През нея се изучават дисциплините: механика на флуидите, термодинамика, топло- и масопранасяне, топлинна и масообменна техника, отоплителна техника, хладилни машини, климатизация на въздуха, хладилници и хладилни инсталации, топлотехнически измервания и уреди и се разработват курсови проекти по топлинна и масообменна техника и по хладилници и хладилни инсталации.
Независимо от срока на обучение всички приети магистри изучават едни и същи специални дисциплини.
Изучават се съвременните методи за интензифициране на топлообменните и масообменните процеси и свързаните с това режимни и конструктивни особености на апаратите и тенденциите в апаратостроенето. В учебното съдържание са включени зависимости и препоръки за определяне на топлотехническите, хидродинамичните и аеродинамичните показатели на интензифициращите елементи и режими.
Изучават се методите и средствата за избор на технически решения в областта на топлинната и масообменна техника, с анализа и оптимизацията на математически модели на инженерни обекти. Разглеждат се структурата, комплектността на проектната документация, както и системите за автоматизация на видовете работа в целия процес на проектирането (CAD/CAM и др.).
Изучават се основните топлофизични процеси при хладилна обработка и съхранение на хранителните продукти в
хладилниците. Разглеждат се хладилните технологични процеси: охлаждане, замразяване, съхраняване, затопляне, размразяване, криоконцентрация, сублимационно сушене както и различни конструкции за тяхното провеждане. Включени са и топлофизичните процеси при производството на воден лед и видове ледогенератори.
Изучават се специфични методи и режими на хладилна обработка на продукти от животински и растителни произход, както и технологията за хладилното им съхранение в естествена, регулируема и модифицирана въздушна среда.
Изучават се основните принципи и характерни особености при автоматизация на хладилни, климатични и термопомпени
системи. Разглеждат се въпроси свързани със: системите за автоматично управление и регулиране; техническите средства за контрол и регулиране; автоматизацията на основните елементи и възли на хладилните и климатични системи, както и конкретни примери за автоматизация на хладилни, термопомпени и климатични инсталации.
Изучават се системите за качество и безопасност на продуктите, законодателството в областта на стандартизацията
и техническите изисквания към продуктите, националните и международни стандарти за осигуряване на качеството и изпитване на хладилна и климатична техника, контрол и управление на околната среда.
Разглеждат се случаи на двумерно и тримерно моделиране, като особено внимание се обръща на факторите, които влияят на точността на получените резултати. Дефинирането на началните и гранични условия се разглежда като важен момент от създаването на коректни модели. Практическите занятия са свързани с изучаване и използване на приложни програми като SOLID WORKS, ANSYS, FLUENT и други.
Изучават се етапите на проектиране, технико-икономическо задание на проектиране и проектиране на основните възли и схеми на хладилни, термопомпени и климатични инсталации
Изучават се технологични процеси за изработване на характерни детайли и възли от хладилната и климатичната
техника, използвани в хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост. Изучават се също и технологичните процеси и условията за сглобяване на различни типове съединения, както и монтажа на възли, хладилни машини и апарати. Особено внимание се обръща на самостоятелното проектиране на технологични процеси, изпълнявани с машини с ЦПУ и екипировката към тях.
Дисциплината има за цел да запознае студентите с основните необратимости на процесите, с критериите и методите за оптимизация на хладилни и климатични инсталации, тяхната енергийна ефективност и пътищата за икономия на енергия.
Изучават се принципите и основните функции на управление на енергийното стопанство; възможните организационно – управленски структури; проблемите на техническата подготовка – конструктивна, технологична и организационна, при формирането на оптимални енергийни производствени мощности; обосноваването на нормативната база на видовете запаси на енергоносители и нормативи за разход на материални и енергийни ресурси; определяне на икономическата ефективност на инвестиционната политика и др
Изучават се свойствата на хладилните агенти, използвани в хладилната и климатичната техника. Разглеждат се международните споразумения за приложението на различните хладилни агенти във връзка с възникването на атмосферни проблеми. Изучават се свойствата и приложението на различни вещаства, използвани като междинни студоносители
Завършилите специалността „Топлотехника” могат да работят като:
Завършилите специалността „Хладилна и климатична техника“ успешно се реализират на пазара на труда. Наши бивши студенти работят във водещи фирми в България от областта на хладилната и климатичната техника като Либхер Хаусгерете Марица ЕООД; Либхер Транспортейшън системс Марица ЕООД; Атаро клима; Климекс ЕООД; Инч-фриго ЕООД; Фриго Систем ЕООД и др.
Средният процент на реализация на дипломираните от направление «Енергетика» бакалаври и магистри за последните 5 години е над 97 %.
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 643 977
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |