Катедра „Технология на месото и рибата“ подготвя чрез две форми на обучение (редовна и задочна) висококвалифицирани специалисти с висше образование в следните ОКС и степени:
Обучението за придобиване на ОКС МАГИСТЪР по специалност “Технология на продуктите от месо, риба и яйца” в редовна и задочна форма е с продължителност 1 година ( 2 семестъра) за студенти завършили специалност “Технология на месото и млякото”, ОКС “Бакалавър” и 2 години (4 семестъра) за студенти завършили друга специалност. Учебният план включва задължителни, избираеми и факултативни дисциплини, с общ хорариум от 510 часа, предоставящи 60 (120) ECTS кредита. Включените в учебния план дисциплини осигуряват интердисциплинарни знания и умения за процесите, продуктите, качеството и управлението на подотраслите на месната и рибната промишленост, каквито са: месодобива и птицедобива, месопреработката – преработка на месо от топлокръвни кланични животни, риболовното дело и рибопреработката, а също така и съпътстващи безотпадни производства, каквито се явяват обработката на хранителни субпродукти, кръв, кожи, черва, хранителни и технически мазнини, продукти за фуражни цели. Специалността разполага с 3 учебни лаборатории, 1 научна лаборатория и 1 учебно – производствена база, оборудвани със специализирана апаратура и измервателна техника.
Завършилите специалност ”Технология на продуктите от месо, риба и яйца” с ОКС ”МАГИСТЪР – ИНЖЕНЕР” могат да ръководят редица подотрасли на месната и рибната промишленост, каквито са: месодобива и птицедобива, месопреработката – преработка на месо от топлокръвни кланични животни и/или птиче месо, самостоятелно или съвместно, зайцедобива, добивът и обработката на месо от зайци и дивеч, риболовното дело и рибопреработката, а също така и съпътстващи безотпадни производства, каквито се явяват обработката на хранителни субпродукти, кръв, кожи, черва, хранителни и технически мазнини, продукти за фуражни цели и др.
Специалистите придобили тази специалност ще могат да се реализират като мениджъри по качество, ръководители на лаборатории, изследователски центрове и институти и други звена свързани с функционирането на добрите производствени практики (GMP-s), системата за анализ на риска и критичните контролни точки (HACCP) и световните стандарти за качество ISO 9000.
Възможно е да се реализират в проектантски фирми и организации, във фирми произвеждащи и търгуващи с месо, с хранителни добавки, съставки, подправки и др. От друга страна завършилите специалност ”Технология на продуктите от месо, риба и яйца” с ОКС ”МАГИСТЪР – ИНЖЕНЕР” ще могат да се реализират и като ръководители и организатори в отделни министерства и ведомства, като преподaватели във висши и средни учебни заведения, ръководители на колективи за разработване на нови продукти и технологии.
Средният процент на реализация на дипломираните по специалността магистри за последните 5 години е 86 %.
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 643 977
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |