Повече от половин век в катедра „Технология на виното и пивото” се подготвят кадри за водещи отрасли на хранителната индустрия, каквито са производството на вино и високоалкохолни напитки, малц и пиво, безалкохолни напитки и води – минерални, изворни и трапезни. От създаването на катедрата до миналата година в двете форми на обучение (редовно и задочно) са дипломирани като инженери и магистър инженери по технология на напитките над 2 600 български граждани и над 160 граждани на 14 страни от Европа, Африка, Азия и Южна Америка.
Катедрата е основана през 1948 г. към Агрономическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” под името „Винарска технология”. През 1953 г., когато се създава Висшият институт по хранителновкусова промишленост в гр. Пловдив, тя е една от основополагащите катедри и се преименува в „Технология на виното и пивото”. Името и съставът на катедрата са се променяли през годините. В определен период от време (1976 –1999 г.) направленията „Технология на виното и високоалкохолните напитки” и „Технология на пивото и безалкохолните напитки” са съществували като самостоятелни катедри. След 1999 г. те се обединяват отново под името „Технология на виното и пивото”, която сега е една от основните катедри в Технологичния факултет на УХТ. Катедреният колектив винаги се е стремял да поддържа високо качество на обучението, което е предпоставка за успешната реализация на младите специалисти. Основа за това са професионалното развитие и израстване на преподавателския състав, постоянното актуализиране на учебните планове и програми, обогатяването и модернизирането на материално-техническата база.
Катедра „Технология на виното и пивото” е акредитирана да обучава студенти в трите степени на висшето образование – „бакалавър” и „магистър” по специалностите „Технология на виното и пивото” и „Технология на ферментационните продукти” с преподаване на френски език, както и „доктор” по докторска програма „Технология на алкохолните и безалкохолните напитки”. Това са едни от най-желаните и търсени технологични специалности в УХТ – Пловдив. Всяка година се дипломират 30- 40 инженери и магистър-инженери. Над половината от тях намират реализация във винарската, спиртната, малцовата, пивоварната и безалкохолната промишлености бързо след дипломирането.
УНИВЕРСИТЕТ ПО ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ — ПЛОВДИВ КАТЕДРА “ТЕХНОЛОГИЯ НА ВИНОТО И ПИВОТО
Дипломираният магистър-инженер по специалността „Технология на виното и пивото” с образователно-квалификационна степен „Магистър” е висококвалифициран специалист за нуждите на съответните подотрасли на хранителната промишленост – винарска, високоалкохолна, спиртна, малцова, пивоварна и безалкохолна. Той има широка и задълбочена фундаментална и професионална подготовка, владее много добре стопанско-организационните, управленските и социалните механизми в сферата на дейността си. Всичко това му позволява да осъществява научноизследователска, проектантска и развойна, организационно-управленска, производствено-технологична, контролна и преподавателска дейност в съответните подотрасли на хранителната промишленост, търговската и образователната сфера.
Той притежава значителен обем от задълбочени интердисциплинарни знания и умения:
Придобитата по време на обучението му професионална квалификация дава възможност на магистъринженера да заема всички ръководни и определени изпълнителски длъжности, изискващи висше образование в областта на винарството, пивоварството и производството на спирт и спиртни напитки, малц и безалкохолни напитки в държавния и частния сектор на научноизследователската, проектантската и развойната, организационно-управленската, производствено-технологичната, контролната и образователната сфера.
Обучението на студентите от ОКС „Магистър“ се осъществява в 11-те специализиращи лаборатории на катедрата. Те са снабдени са с необходимата лабораторна апаратура, стъклария, химикали, уредби, измервателна и регистрираща техника за провеждане както на аудиторни лабораторни занятия, така и на научноизследователска дейност и самостоятелна работа.
Обучението на студентите от ОКС „МАГИСТЪР“ по специалност „Технология на виното и пивото“ в областта на проектирането се осъществява в специализиран компютърен клас, снабден с 14 компютърни конфигурации. Преддипломният стаж също се провежда във фирми от винарската, високоалкохолната, малцовата, пивоварната и безалкохолната промишлености.
Завършилите ОКС “Магистър” могат да продължат своето обучение в образователната и научна степен “Доктор”. Задачите на обучението са да формира задълбочена научна, научно-приложна и практическа подготовка на докторантите по докторска програма „Технология на алкохолните и безалкохолните напитки”, които да се реализират успешно като:
Научни работници в държавни и частни научноизследователски и контролни институти и лаборатории;
Квалифицирани ръководни кадри в индустрията, държавната администрация и обществения сектор;
Преподаватели и учени във ВУ на страната
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |