ОПАКОВАНЕТО е важен промишлен и изключително динамично развиващ се отрасъл, включващ в себе си цялата опаковъчна система: опаковъчни материали, техника и технология за опаковане, формиране на транспортни опаковки, манипулиране, транспорт и съхранение в цикъла на производство – склад – магазинна мрежа – отпадъци”. Опаковъчната индустрия се характеризира с голямо многообразие от методи за технологично въздействие, водещо до многообразие на оборудване, на опаковъчни материали, форми на организация на опаковъчното производство – от индивидуално ръчно опа. Това води до сложни екологични проблеми, свързани с оползотворяване на големи обеми от отпадъци от опаковки и въздействие върху обществените настроения. Европейската ориентация на България изцяло обнови нормативната уредба в областта на опаковането. Безопасността и качеството на хранителните продукти и напитки, достигащи до потребителите са в съответствие с налаганите с директивите и регламентите на ЕС изисквания. В тази връзка решението на проблемите в опаковането изисква прилагане на съвременен научен подход. За внедряване на новите технологии и насочването и координирането на инвестиционните процеси в опаковъчната индустрия са необходими целево подготвени специалисти. Специалността има за цел да подготви специалисти за решаване на проблеми, свързани с опаковане на хранителни продукти и напитки, отговарящи на съвременния пазар и изискванията на Европейския съюз
ПРОИЗВОДСТВО, КОНТРОЛ И РЕЦИКЛИРАНЕ НА ОПАКОВКИ. В предложената програма са представени всички видове опаковки: метални, стъклени, полимерни, комбинирани, от хартия и картон, транспортни. Изучават се технологии на опаковъчни материали, конструкции, производство, стандарти. Разгледани са материали за асептично опаковане, опаковане под вакуум, модифицирана атмосфера и контролирана атмосфера, интелигентни и активни опаковки. Интересни са въпросите, свързани с конвертинг на опаковъчните материали, с биоразлагащи се и ядивни опаковки. Голямо внимание е отделено на индустриалния контрол на качеството на опаковките. В програмата са разщгледани и актуалните технически и индустриални решения за рециклиране на отпадъците от опаковки.
ОПАКОВЪЧНИ МАШИНИ И РОБОТИ. “Опаковъчни машини и роботи” е дисциплина, запознаваща студентите с техниката за опаковане на хранителни, вкусови, козметични и биотехнологични продукти в потребителски и транспортни опаковки. Разглеждат се основните елементи и модули, принципите на работа и настройване. За най-широко използваните в практиката машини е посочена методика на проектиране, като е онагледено чрез примери.
МОДЕЛИРАНЕ И СИМУЛИРАНЕ. Оптимизирането на инженерните обекти и процеси на етапа на тяхното проектиране и управление е основна предпоставка за високата им ефективност в реалните производствени условия. В дисциплината се изучават някои приложни акпекти на числените методи, основните методи за моделиране и оптимизация на технологични и производствени процеси и системи. Разглеждат се техники за конструиране на криви и повърхнини за образуване на форми. Чрез придобитите знания студентите имат възможността сами да извършват анализ и оценка на параметрите на инженерните обекти и процеси и въз основа на това да подбират подходящи методи за тяхното моделиране сцел изследване и оптимизация
ТЕХНОЛОГИЧЕСКИ АСПЕКТИ ПРИ ОПАКОВАНЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ. В дисциплината се разглждат технологичните особености при производство на храни, които имат пряка връзка с процеса опаковане, силно влияят върху безопасността, качеството и дълготрайното съхранение на хранителните продукти. Дисциплината е построена на процесен принцип, което би позволило едно по-цялостно обхващане на проблематиката с избягване на повторения. От друга страна това би улеснило възприемането на материала от студенти с различна предварителна подготовка и насоченост. Различните принципи на опаковане и съответните определящи технологични операции са илюстрирани с множество примери от отделните подотрасли на хранителната промишленост.
ПЕЧАТНИ ТЕХНОЛОГИИ. Основните функции на опаковките са свързани с информацията и рекламата. За тяхното осъществяване се използват съвременни печатни технологии, с които студентите се запознават задълбочено в изучаваната дисциплина. Наред с класическата технология като офсетов, дълбок, ситов, флексопечат, се изучават и техники от типа компютър то плейт и компютър тонпринт, цифров печат и др.
ОСНОВИ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ С ОПАКОВКИ. Важен елемент в осъществяване защитната функция на опаковките за храни и напитки имащи отношение към безопасността им е миграция на вредни вещества пропускливостта на газове и пара, контаминирането им с микроорганизми. В дисциплината се изучава механизма на тези процеси, възможността за тяхното определяне, намаляване на вредното им въздействие върху качеството
ДИЗАЙН И РЕКЛАМА. В предложената дисциплина са разгледани рекламна и комуникационна функции на опаковките, като система “дизайн-опаковка и етикет-маркетинг”. Представени са съвременни рекламни технологии, като елементи на комплекса на маркетинговите комуникации. Засегнати са въпроси на имиджелогията на фирмата, рекламен бизнес, въпроси на управлението. Голямо внимание е отделено на въздействието на дизайна на опаковката върху емоциите на човека. Разгледани са следните въпроси на професионалния дизайн: формообразуване на опаковката, графичен дизайн, морфология на изображението, шрифтове. Представени са особеностите при разработване на фирмения стил по отрасли.
ЗАКОНОДАТЕЛСТВО В ОПАКОВАНЕТО. Запознава обучаваните със съвременните изисквания към опаковъчните материали, опаковки и опаковъчни машини и свързаните с тях нормативни документи – директиви, регламенти, закони на национално ниво и наредби, български, европейски и международни стандарти. Неделима част от обучението на студентите-магистри са разработването на проекти.
ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИЯТ ПРОЕКТ има за цел да даде необходимите уменияи навици за самостоятелна и работа в екип при провеждане на експериментална и проучвателна дейност в областта на нови опаковъчни материали, опаковки и технологично оборудване.
ПРОЕКТ ПО ОПАКОВЪЧНИ МАШИНИ И РОБОТИ дава необходимите знания, умения и навици на бъдещите инженери по опаковане за решаване на конкретни конструкторски и проектантски задачи при разработване на нови технологични средства за опаковане.
ЛОГИСТИКА. Дисциплината е факултативна. В учебната програма се разглеждат основите на едно от най-бързо развиващитесе направления в съвременната наука – логистиката. В днешните условия на производство все повече нараства обвързаността между различните технологични, промишлени и стопански структури, от една страна, и подемно-транспортните и товаро-разтоварните от друга. Проблемите на снабдяването, складовото стопанство и на материалните потоци се решават успешно с логистични методи. Студентите се запознават с проблеми, свързани с основните елементи на логистиката – елементи на логистичната система, видове логистични системи, материални потоци и преобразуването им, запаси, складиране, транспорт, информационна логистика и др.
КОНСТРУКТОР на опаковки от всякакви материали и на опаковъчна техника за нуждите на хранителната, вкусовата, биотехнологичната, парфюмерийната, козметичната, фармацевтичната, химическата и др. промишлености;
ПРОЕКТАНТ на участъци за опаковане от цялостния процес на производство на различни продукти;
КОНСУЛТАНТ по технологиите за опаковане, опаковъчната техника и по въпросите, касаещи взаимодействието на продуктите с опаковката и опаковъчния материал;
ЕКСПЕРТ, анализиращ състоянието на опаковките, технологиите за опаковане и осъществяващата ги техника;
ОРГАНИЗАТОР на дейностите, свързани с производството на опаковки, машини за опаковки и опаковане, опаковането на продукцията и нейното съхранение, както и на всичко свързано с рециклирането и унищожаването на опаковките или на материалите от тях;
РЪКОВОДИТЕЛ на екипи за научноизследователска работа, проектиране на опаковъчни участъци и цехове, конструиране на опаковки, машини за опаковки и опаковане, предприятия за ефективно рециклиране или унищожаване на отпадъци от опаковки и др.
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |