Технология на продуктите от
плодове и зеленчуци
Дипломираният специалист с образователно-квалификационна степен “Бакалавър” по специалност “Технология на продуктите от плодове и зеленчуци” може да се реализира като:
- Технолог в предприятия за преработка на плодове и зеленчуци и хладилни бази за съхранение и дистрибуция на хранителни продукти;
- Ръководител на лаборатории за химикотехнологичен и микробиологичен контрол в производствени предприятия;
- Ръководител на звена за експлоатация на технологично оборудване и хладилни инсталации;
- Експерт в колективи за разработване на нови продукти и технологии.
Основните направления на специализиращото
обучение са:
- технология на стерилизираните продукти (плодови компоти, мариновани зеленчуци, зеленчукови и месо-зеленчукови ястия);
- технология на сушените плодове и зеленчуци и подправките;
- технология на плодовите сокове, нектари, желета, конфитюри и топинги;
- съоръжения и технологични линии за преработка на плодове и зеленчуци;
- хладилна технология на растителните продукти (плодове, зеленчуци и гъби);
- хладилна технология на животинските продукти (месо, птици, риба и продукти от тях; мляко, млечни продукти и сладолед);
- хладилници и хладилни съоръжения, машини и инсталации;
- контрол и управление на качеството на храните.
Учебна практика и специализация:
Практическото обучение на студентите се осъществява със съдействието на водещи предприятия за преработка на плодове и зеленчуци, хладилни бази и логистични центрове и научно-изследователски институти в България.
Специализиращата катедра има също дългогодишни традиции в провеждането на учебно-познавателна практика в предприятия и университети в чужбина, включително Германия, Швейцария, Словакия, Хърватия, Русия и др., както и индивидуални специализации за разработване на дипломни работи в европейски университети.
Дипломираният специалист с образователно-квалификационна степен “бакалавър” по специалност “Технология на продуктите от плодове и зеленчуци” получава широка научно-приложна подготовка относно химичните, микробиологичните и техническите аспекти на преработката на плодове и зеленчуци и хладилната технология на хранителни продукти. Получените знания и умения дават възможност за:
Планиране, организация и контрол на технологичните процеси при преработката на плодове и зеленчуци и хладилната обработка на хранителни продукти
Разработване на технологична документация и внедряване на нови асортименти
Контрол на качеството на суровините, полуфабрикатите и готовите продукти.
Да оптимизира и регулира работните параметри на технологичното оборудване;