Търсене
Close this search box.

Tалантливата спортистка стана рекламно лице на Университета по Хранителни Технологии

Публикувано от

Александра Начева е световна шампионка до 20 години и олимпийска шампионка до 18 години на троен скок. Има куп златни и сребърни медали на балкански, европейски и световни шампионати.

Талантливата спортистка стана рекламно лице на Университета по хранителни технологии в Пловдив за кандидатстудентската кампания 2022/2023. Тя следва специалност „Храни, хранене и диететика“ тук и наскоро успешно приключи втори курс.

Разговаряме с нея за натовареното й ежедневие и как е решила да следва в УХТ, където до 30 юни тече кампания за прием на документи на кандидат-студенти.

– Здрасти, Алекс. Къде те намираме в момента?

– В момента се намирам в Румъния, където ми предстои участие на Балканския шампионат за мъже и жени.

– Приключи ли сесията?

– Да, сесията приключи по-рано за мен, отколкото за моите колеги. Наложи се да се явя на последния изпит с друга група една седмица преди останалите, защото изпитът съвпада с Балканския шампионат. Този семестър завърших с отличен успех.

– След успеха в Гърция, какво предстои в твоята спортна кариера?

– След Балканския шампионат следват още две малки състезания в България и почти сигурно Европейски шампионат в Германия през август.

– Към какви резултати се стремиш?

– Целя се към личен рекорд тази година – над 14,20 метра.

– Как съвместяваш интензивните тренировки и следването в УХТ или с други думи как носиш „двете дини под една мишница“?

– Трудно е, често се налага между тренировките, които са две на ден, да уча, вместо да си почивам, но предпочитам да съм подготвена от рано за изпитите. Материалът не е лесен, но когато ти е интересно се получава. За мен не е проблем толкова ученето, а невъзможността да присъствам на задължителните упражнения заради тренировъчни лагери и състезания. Засега се справям, разбира се, и благодарение на ръководството на университета, което ме подкрепя в спорта, проявява разбиране, когато ми се налага да участвам в състезания.

– Защо стана рекламно лице?

– С удоволствие приех предложението на ректора проф. д-р Пламен Моллов, за мен е чест. Щастлива съм, че оценяват моите усилия и благодаря за подкрепата.

– Как избра своята специалност?

– Това беше единствената специалност, която исках да уча. Виждам бъдеще в нея и виждам себе си като човек, работещ в тази област. Също така знанията, които добия за храненето, ще са ми от полза в кариерата ми като спортист.

– Какъв съвет би дала на кандидат-студентите, когато избират тяхната?

– Най-напред да вярват в себе си и да не се отказват от мечтите си. Да се насочат към това, което им е интересно и виждат себе си да упражняват дадената професия с желание и любов. И нека бъдат сигурни, че всички, които са завършили УХТ, веднага  намират професионална реализация в престижни компании и фирми. А също и, че са изключителни специалисти в хранителната и туристическата индустрия, защото  обучението е на много високо ниво. Преподавателите са професионалисти, готови винаги да помогнат и да стимулират студентите в тяхното развитие.

– Мислила ли си каква магистратура ще учиш?

– Да, пак ще уча в Университета по хранителни технологии. В момента се разработва магистърска програма „Нутрициология“. Дисциплината изучава въпросите, свързани с различните аспекти на храненето – състав на хранителните продукти, процес на приемане на храната, взаимодействието на различни видове храна, влияние на храната върху организма и т.н. Смятам да запиша нея, тя ще допълни знанията ми от бакалавърската степен.

– Остава ли ти свободно време извън тренировките и ученето? 

– Рядко:), но все пак – да.

– А как го оползотворяваш? 

– Винаги се старая да отделям достатъчно време за роднините и приятелите си, защото ги виждам рядко. В останалото време обичам да рисувам.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.