Технология на парфюмерийни, козметични и ароматно-вкусови продукти
Квалификационна характеристика
Инженерът с образователно-квалификационна степен (ОКС) „Бакалавър“ по специалност „Технология на парфюмерийни, козметични и ароматно-вкусови продукти“ е висококвалифициран специалист, който притежава както задълбочена теоретична подготовка, така и специализирани професионални знания и практически умения за организиране, управление и контрол на производствените процеси в предприятията от различните подотрасли на хранително-вкусовата промишленост – парфюмерийно-козметична, етеричномаслена, маслодобивна и маслопреработваща промишленост; производство на захарни и шоколадови изделия, нишесте и нишестени хидролизати; тютюнева промишленост.
Учебно съдържание
Обучението за придобиване на ОКС „Бакалавър“ е с продължителност 4 години (8 семестъра).
В учебния план са включени задължителни, избираеми и факултативни дисциплини, като обучението логически преминава през два етапа:
- общообразователен – през първите две години (включващ физико-математични, химико-биологични, общоинженерни, икономически и хуманитарни дисциплини, както и 90 часа опознавателна практика);
- специализиращ – през третата и четвъртата година (включващ специални дисциплини, 120 часа учебна практика и 120 часа преддипломен стаж).
Специализиращото обучение обхваща следните основни направления:
- Технологии за производството и преработката на растителни и етерични масла;
- Технологии в производството на парфюмерийни и козметични препарати;
- Технологии за производство на майонеза, маргарин, сапуни, миещи и перилни препарати;
- Технологии в производството, сушенето и производителската манипулация на тютюна;
- Технологии в промишлената обработка на тютюна;
- Технологии за производството на цигари и други тютюневи изделия.
- Технологии за производството на нишестени хидролизати;
- Технологии за производството на нишесте;
- Технологии за производството на шоколадови изделия;
- Технологии за производството на захарни изделия
Специализираща за обучението е катедра „Технология на тютюна, захарта, растителните и етерични масла“.
Реализация
Специалността позволява успешна реализация на завършилите студенти в голям брой фирми от различни браншове на хранителната и ароматно-вкусовата промишленост:
Над 30 предприятия за производството на етерични масла и растителни екстракти, сред които:
- „Българска роза“, Карлово
- „Лавена“ АД, Шумен
- „Еньо Бончев Продакшън“ ООД
- „Булаттарс Продакшън Компани“ ООД и други.
Над 70 предприятия за производство на фито- и аромапрепарати, парфюмерия, козметика и др.
- „Роза Импекс“ ООД, Пловдив
- „Арома“ АД, София
- „Солвекс козметични продукти“ ООД, Кричим
- „Рубелла Бюти“ АД, Рудозем
- „Кокона“ ЕТ, Пловдив
- „Талодерма“ ООД, Варна и други.
Над 120 предприятия за производството и преработката на растителни масла и маслопродукти (майонези, маргарини, сосове и др.), , сред които:
- „Бисер Олива“ АД, Стара Загора
- Фабрика за майонеза „Краси“, Пловдив
- „Олива“ АД, Полски Тръмбеш и други
Над 10 предприятия за производство на сапуни, миещи, перилни, почистващи и други препарати, сред които:
- „Мексон“ ООД, Пловдив и други
Фирми за производство на цигари и други тютюневи изделия, на филтри, гилзи и други консумативи за цигари; предприятия за промишлена обработка на тютюн и др., сред които:
- „КТ Интернешънъл” ЕАД – Пловдив
- “Сокотаб” ЕООД, с. Радиново, Пловдив
- „Първомай БТ“ АД, Първомай
- „Юрий Гагарин“ АД, Пловдив и други.
Производството на захарни изделия (шоколад, шоколадови изделия, бонбони, бисквити, вафли и др.), на нишесте и нишестени хидролизати (глюкозни сиропи, модифицирани нишестета, добавки и др.), сред които:
- „Амилум България“ ЕАД, гр. Разград
- „Нестле България АД“, гр. София
- „Монделийз България“, гр. Своге
- „Победа АД“, гр. Бургас
- „ЗЗ Г.Оряховица“, гр. Г. Оряховица
- „Престиж-96“ АД, гр. В. Търновонап
- „Захарен комбинат Пловдив“ АД, гр. Пловдив
- „Алпи Комерс“ ООД, гр. Асеновград
- „Алкао“ ЕООД, гр. Първомай и други.
Завършилите бакалаври могат да заемат ръководни и изпълнителски позиции, като:
- мениджъри и инженер-технолози и в производствени предприятия,
- ръководители и участници в научноизследователска, развойна и контролна дейност,
- консултанти и експерти в колективи за разработване на нови продукти, технологии и предприятия,
- специалисти и експерти в оторизирани и производствени лаборатории, центрове и комисии за органолептичен, технологичен, химичен, физикохимичен, биохимичен и микробиологичен контрол
- участници в консултантски екипи, в образователни институции и др.
Завършилите бакалаври могат да заемат ръководни и изпълнителски позиции, като:
- мениджъри и инженер-технолози и в производствени предприятия,
- ръководители и участници в научноизследователска, развойна и контролна дейност
- консултанти и експерти в колективи за разработване на нови продукти, технологии и предприятия,
- участници в консултантски екипи, в образователни институции и др.
- специалисти и експерти в оторизирани и производствени лаборатории, центрове и комисии за органолептичен, технологичен, химичен, физикохимичен, биохимичен и микробиологичен контрол
Средният процент на реализация на дипломираните бакалаври за последните 5 години е стабилно над 75 %. Завършилите бакалаври могат да продължат образованието си в ОКС ”Магистър” със срок на обучение 1 година по всички специалности от професионално направление „Хранителни технологии“ в УХТ.