Квалификационна характеристика
Инженерът с образователно-квалификационна степен (ОКС) „Бакалавър“ по специалност „Технология на парфюмерийни, козметични и ароматно-вкусови продукти“ е висококвалифициран специалист, който притежава както задълбочена теоретична подготовка, така и специализирани професионални знания и практически умения за организиране, управление и контрол на производствените процеси в предприятията от различните подотрасли на хранително-вкусовата промишленост – парфюмерийно-козметична, етеричномаслена, маслодобивна и маслопреработваща промишленост; производство на захарни и шоколадови изделия, нишесте и нишестени хидролизати; тютюнева промишленост.
Учебно съдържание
Обучението за придобиване на ОКС „Бакалавър“ е с продължителност 4 години (8 семестъра).
В учебния план са включени задължителни, избираеми и факултативни дисциплини, като обучението логически преминава през два етапа:
Специализиращото обучение обхваща следните основни направления:
Специализираща за обучението е катедра „Технология на тютюна, захарта, растителните и етерични масла“.
Реализация
Специалността позволява успешна реализация на завършилите студенти в голям брой фирми от различни браншове на хранителната и ароматно-вкусовата промишленост:
Над 30 предприятия за производството на етерични масла и растителни екстракти, сред които:
Над 70 предприятия за производство на фито- и аромапрепарати, парфюмерия, козметика и др.
Над 120 предприятия за производството и преработката на растителни масла и маслопродукти (майонези, маргарини, сосове и др.), , сред които:
Над 10 предприятия за производство на сапуни, миещи, перилни, почистващи и други препарати, сред които:
Фирми за производство на цигари и други тютюневи изделия, на филтри, гилзи и други консумативи за цигари; предприятия за промишлена обработка на тютюн и др., сред които:
Производството на захарни изделия (шоколад, шоколадови изделия, бонбони, бисквити, вафли и др.), на нишесте и нишестени хидролизати (глюкозни сиропи, модифицирани нишестета, добавки и др.), сред които:
Завършилите бакалаври могат да заемат ръководни и изпълнителски позиции, като:
Завършилите бакалаври могат да заемат ръководни и изпълнителски позиции, като:
Средният процент на реализация на дипломираните бакалаври за последните 5 години е стабилно над 75 %. Завършилите бакалаври могат да продължат образованието си в ОКС ”Магистър” със срок на обучение 1 година по всички специалности от професионално направление „Хранителни технологии“ в УХТ.
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |