Технология на месото и рибата
Материалната база на УХТ включва 4 учебни корпуса, в които са разположени аула с 450 места, 3 аудитории с по 300 места, множество лекционни и семинарни зали, учебни лаборатории със съвременно оборудване, богата библиотека и специализирана книжарница. В непосредствена близост до учебните корпуси са разположени 5 студентски общежития с общо 1600 легла, студентски стол и модерен спортен комплекс, включващ закрит плувен басейн, зали за спортни игри и открити тенис-кортове, както и спортнооздравителен лагер до язовир Батак.
Катедра „Технология на месото и рибата“ подготвя чрез две форми на обучение (редовна и задочна) висококвалифицирани специалисти с висше образование в следните специалности и степени:
- “Технология и качество на храни”, със специализация „Технология на месото и рибата“ за ОКС Бакалавър с професионална квалификация “Инженер-технолог”
- “Технология на продуктите от месо, риба и яйца”, Магистър с професионална квалификация “Магистър-инженер”.
- “Контрол и безопасност на храните от животински произход” Магистър с професионална квалификация “Магистър-инженер”.
- Доктор по научна специалност “Технология на месните и рибните продукти”
Специалностите са акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация.
Обучението за придобиване на ОКС БАКАЛАВЪР по специалност “Технология и качество на храни”, със специализация „Технология на месото и рибата“ в редовна и задочна форма е с продължителност 4 години (8 семестъра).
Учебният план включва задължителни, избираеми и факултативни дисциплини, с общ хорариум от 2400 часа, предоставящи 240 ECTS кредита. Обучението логически преминава през следните модули: общообразователен (с изучаване на математико-приложни, химико-биологични, общи инженерни, икономически и хуманитарни дисциплини) и специализиращ (с изучаване на 16 специални дисциплини и провеждане на 240 часа учебна практика). Обучението по специалните дисциплини се осъществява съвместно от преподаватели от трите катедри “Технология на месото и рибата“, “Технология на млякото и млечните продукти” и „Консервиране и хладилна технология“. Специалността разполага с 8 учебни лаборатории, 3 научни лаборатории и 2 учебно – производствени бази, оборудвани със специализирана апаратура и измервателна техника.
Дипломираният Инженер-технолог има фундаментална, инженерна и професионална подготовка, владее технологичните методи и процеси, както и икономически, организационни, управленски и други умения в сферата на дейността си. Той може да осъществява производствено-технологична и организационно-управленска дейност в предприятията и фирмите с предмет на дейност в областта на месодобива и месопреработката; добива и преработката на птиче месо, самостоятелно или съвместно с месото от други топлокръвни кланични животни, добива и обработката на месо от зайци и дивеч, рибовъдното дело и рибопреработвателната промишленост, а също така и обработката на хранителни и технически субпродукти, кръв, кожи и др.
Дипломираният инженер-технолог по “Технология и качество на храни”, със специализация „Технология на месото и рибата“ с образователно-квалификационна степен “Бакалавър” умее:
Да планира, организира, управлява, усъвършенства и контролира производствено-технологичните процеси;
Да контролира и управлява качеството на суровините, материалите, полуфабрикатите и готовата продукция;
Да провежда необходимия органолептичен, физикохимичен, биохимичен и микробиологичен анализ
Да оптимизира и регулира работните параметри на технологичното оборудване;
Да усъвършенства знанията си и да повишава своята квалификация;
Придобитата през време на обучението му професионална квалификация позволява да заема изпълнителски и ръководни длъжности.