Материалната база на УХТ включва 4 учебни корпуса, в които са разположени аула с 450 места, 3 аудитории с по 300 места, множество лекционни и семинарни зали, учебни лаборатории със съвременно оборудване, богата библиотека и специализирана книжарница. В непосредствена близост до учебните корпуси са разположени 5 студентски общежития с общо 1600 легла, студентски стол и модерен спортен комплекс, включващ закрит плувен басейн, зали за спортни игри и открити тенис-кортове, както и спортнооздравителен лагер до язовир Батак.
Катедра „Технология на месото и рибата“ подготвя чрез две форми на обучение (редовна и задочна) висококвалифицирани специалисти с висше образование в следните специалности и степени:
Специалностите са акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация.
Обучението за придобиване на ОКС БАКАЛАВЪР по специалност “Технология и качество на храни”, със специализация „Технология на месото и рибата“ в редовна и задочна форма е с продължителност 4 години (8 семестъра).
Учебният план включва задължителни, избираеми и факултативни дисциплини, с общ хорариум от 2400 часа, предоставящи 240 ECTS кредита. Обучението логически преминава през следните модули: общообразователен (с изучаване на математико-приложни, химико-биологични, общи инженерни, икономически и хуманитарни дисциплини) и специализиращ (с изучаване на 16 специални дисциплини и провеждане на 240 часа учебна практика). Обучението по специалните дисциплини се осъществява съвместно от преподаватели от трите катедри “Технология на месото и рибата“, “Технология на млякото и млечните продукти” и „Консервиране и хладилна технология“. Специалността разполага с 8 учебни лаборатории, 3 научни лаборатории и 2 учебно – производствени бази, оборудвани със специализирана апаратура и измервателна техника.
Дипломираният Инженер-технолог има фундаментална, инженерна и професионална подготовка, владее технологичните методи и процеси, както и икономически, организационни, управленски и други умения в сферата на дейността си. Той може да осъществява производствено-технологична и организационно-управленска дейност в предприятията и фирмите с предмет на дейност в областта на месодобива и месопреработката; добива и преработката на птиче месо, самостоятелно или съвместно с месото от други топлокръвни кланични животни, добива и обработката на месо от зайци и дивеч, рибовъдното дело и рибопреработвателната промишленост, а също така и обработката на хранителни и технически субпродукти, кръв, кожи и др.
Дипломираният инженер-технолог по “Технология и качество на храни”, със специализация „Технология на месото и рибата“ с образователно-квалификационна степен “Бакалавър” умее:
Да планира, организира, управлява, усъвършенства и контролира производствено-технологичните процеси;
Да контролира и управлява качеството на суровините, материалите, полуфабрикатите и готовата продукция;
Да провежда необходимия органолептичен, физикохимичен, биохимичен и микробиологичен анализ
Да оптимизира и регулира работните параметри на технологичното оборудване;
Да усъвършенства знанията си и да повишава своята квалификация;
Придобитата през време на обучението му професионална квалификация позволява да заема изпълнителски и ръководни длъжности.
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 643 977
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |