Обучението по специализацията „Технология на млякото и млечните продукти” се извършва в катедра „Технология на млякото и млечните продукти“. Чрез две форми на обучение (редовна и задочна) се подготвят висококвалифицирани специалисти с образователно квалификационна степен „БАКАЛАВЪР” и професионална квалификация „Инженер”.
Обучението за придобиване на ОКС „БАКАЛАВЪР“ по специалност “Технология и качество на храни” в редовна и задочна форма е с продължителност 4 години (8 семестъра). Учебният план включва задължителни, избираеми и факултативни дисциплини, с общ хорариум от 2400 часа, предоставящи 240 ECTS кредита. Обучението осигурява широко профилна подготовка в следните редовни направления на хранителната промишленост: месодобив и месопреработка, рибопреработвателна промишленост, преработка на мляко и млечни продукти, преработка на плодове и зеленчуци.
Придобиват се и базови познания в областта на контрола и управлението на качеството и безопасността на храните. За осигуряване на добра практическа подготовка на обучаваните студенти в учебния план на специалността са включени лабораторни технологични упражнения и провеждане на специализирана учебна практика. Катедра „Технология на млякото и млечните продукти“ разполага с учебни, научни лаборатории и учебнопроизводствен комплекс, оборудвани със специализирана апаратура и възможност за практическа подготовка. ]
Дипломираният Инженер-технолог със специализация “Технология на млякото и млечните продукти” и образователноквалификационна степен “БАКАЛАВЪР” получава широка професионална и техническа подготовки. Той може да осъществява производствено-технологична и организационно-управленска дейност в предприятията и фирмите с предмет на дейност в областта на преработката на мляко и млечни продукти.
Дипломираният инженер-технолог със специализация по “Технология на млякото и млечните продукти” с образователноквалификационна степен “БАКАЛАВЪР” умее:
Да планира, организира, управлява, усъвършенства и контролира производствено-технологичните процеси
Да оптимизира и регулира работните
параметри на технологичното оборудване
Да контролира и управлява качеството на
суровините, материалите, полуфабрикатите и готовата продукция
Да усъвършенства знанията си и да
повишава своята квалификация
Да провежда необходимия органолептичен, физикохимичен, биохимичен и микробиологичен анализ
Придобитата през време на обучението му професионална квалификация позволява да заема изпълнителски и ръководни длъжности в сферата на производството, както и да извършва проектантска дейност.
Средният процент на реализация на дипломираните по специалността бакалаври за последните 5 години е 83 %
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 643 977
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |