Придобитата по време на обучението професионална квалификация му дава възможност да заема изпълнителски и ръководни длъжности, изискващи висше образование по специалността „Технология на виното и пивото”, в държавния и частния сектор на производствената и образователната сфера, както следва:
Повече от половин век в катедра „Технология на виното и пивото” се подготвят кадри за водещи отрасли на хранителната индустрия, каквито са производството на вино и високоалкохолни напитки, малц и пиво, безалкохолни напитки и води – минерални, изворни и трапезни. От създаването на катедрата до миналата година в двете форми на обучение (редовно и задочно) са дипломирани като инженери по технология на напитките над 2 600 български граждани и над 160 граждани на 14 страни от Европа, Африка, Азия и Южна Америка.
Катедрата е основана през 1948 г. към Агрономическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” под името „Винарска технология”. През 1953 г., когато се създава Висшият институт по хранително-вкусова промишленост в гр. Пловдив, тя е една от основополагащите катедри и се преименува в „Технология на виното и пивото”. Името и съставът на катедрата са се променяли през годините. В определен период от време (1976 – 1999 г.) направленията „Технология на виното и високоалкохолните напитки” и „Технология на пивото и безалкохолните напитки” са съществували като самостоятелни катедри. След 1999 г. те се обединяват отново под името „Технология на виното и пивото”, която сега е една от основните катедри в Технологичния факултет на УХТ. Катедреният колектив винаги се е стремял да поддържа високо качество на обучението, което е предпоставка за успешната реализация на младите специалисти. Основа за това са професионалното развитие и израстване на преподавателския състав, постоянното актуализиране на учебните планове и програми, обогатяването и модернизирането на материално-техническата база.
Катедра „Технология на виното и пивото” е акредитирана да обучава студенти в трите степени на висшето образование – „бакалавър” и „магистър” по специалностите „Технология на виното и пивото” и „Технология на ферментационните продукти” с преподаване на френски език, както и „доктор” по докторска програма „Технология на алкохолните и безалкохолните напитки”. Това са едни от най-желаните и търсени технологични специалности в УХТ – Пловдив. Всяка година се дипломират 30-40 инженери и магистър-инженери. Над половината от тях намират реализация във винарската, спиртната, малцовата, пивоварната и безалкохолната промишлености бързо след дипломирането.
Катедрата си сътрудничи с Национална лозаро-винарска камара, Съюз на пивоварите в България, Съюз на енолозите в България и по силата на двустранен договор с Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България. В резултат на това взаимодействие се осъществява активен обмен на научна и техническа информация. Поддържат се контакти с работодателите и са развити форми за подготовка на професионалната реализация на студентите (курсове, стажове, центрове за кариерно развитие, предварителни договори и др.).
За студентите в ОКС „Бакалавър” на специалностите „Технология на виното и пивото” се организира практическо обучение, което включва учебна практика и сезонен преддипломен стаж. Сезонният стаж се провежда в началото на последната година от следването и има продължителност 6 седмици. По време на практиката студентите се назначават като сезонни работници във фирмите от винарската, високоалкохолната, малцовата, пивоварната и безалкохолната промишлености. Така те могат пълноценно да усвояват нови практически знания и умения. Едновременно с това се създават възможности двете страни (студенти и колективи на предприятията) да се опознаят взаимно, което е гаранция за по-добрата бъдеща реализация на младите специалисти.
През последните години някои от предприятията предлагат на студентите възможност да участват в различни стажантски програми или да работят срещу заплащане по време на кампанийните сезони. Това е от голяма полза за практическото обучение на студентите, за тяхното запознаване и навлизане в реалните условия на производствения процес и неговите организация и управление. От своя страна производителите имат възможност да получат преки впечатления от качествата на бъдещите инженери. Преддипломният стаж също се провежда във фирми от винарската, високоалкохолната, малцовата, пивоварната и безалкохолната промишлености.
Дипломираният инженер по специалността „Технология на виното и пивото” с образователно-квалификационна степен „Бакалавър” е квалифициран специалист, който притежава широка фундаментална и специална подготовка, въз основа на която може:
Да планира и организира, контролира и управлява, проучва и усъвършенства производствено-технологичните процеси;
Да регулира и оптимизира работните параметри на технологичното обзавеждане;
Да контролира и управлява качеството на суровините, материалите, полуфабрикатите и готовата продукция;
Да провежда необходимия анализ – органолептичен, химичен, физикохимичен, биохимичен и микробиологичен;
Да усъвършенства знанията си и да повишава своята квалификация в образователно-квалификационната степен „Магистър”.
Обучението на студентите от ОКС „Бакалавър“ се осъществява в 11-те специализиращи лаборатории на катедрата. Те са снабдени са с необходимата лабораторна апаратура, стъклария, химикали, уредби, измервателна и регистрираща техника за провеждане както на аудиторни лабораторни занятия, така и на научноизследователска дейност и самостоятелна работа.
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 643 977
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |