Туризъм
Бакалавърът по туризъм получава икономически, управленски, инженерни, технологични и специфични професионални знания и умения, които му дават възможност да се реализира конкурентно в областта на туристическата индустрия.
Бакалавърът по туризъм е подготвен да планира, организира, ръководи и контролира основни дейности в туризма и отдиха.
Дипломираният, бакалавър по туризъм притежава знания к умения за:
- организиране и управление на успешен бизнес в ресторантьорството, хотелиерството, в туристически комплекси, туристически агенции и др.;
- управление на процесите, свързани е обслужването на туристите; творческо участие в усъвършенстването им;
- прилагане на съвременни методи в маркетинговата, рекламна и иновационна политика;
- прилагане на модерен мениджмънт, планиране и инвестиционна политика в туризма;
- контрол и анализ на суровини и готова кулинарна продукция; управление на безопасността и риска;
- прилагане принципите на здравословното и диетичното хранене;
- контролиране експлоатацията на машините, съоръженията и инсталациите, в туристическата дейност;
- създаване на благоприятен социалнопсихологически климат във фирмата;
- диагностициране на организационно-икономическото състояние на фирмата;
- прилагане на съвременни технологии на управление и използване на нови информационно-технически средства.
Завършилите „бакалавър по туризъм“ могат да работят като ръководители, висококвалифицирани; изпълнители, аналитични специалисти, организатори, специалисти по маркетинг и реклама в: • системата на туризма – туристически комплекси, хотели, ресторанти, обекти за отдих и развлечения, туристически агенции, алтернативни форми на туризъм, туристически мероприятия (борси, панаири, промоции) и др.;
• системата на търговското хранене- големи ресторанти и вериги “fast food”, хранене в авиотранспорта и други транспортни системи, в кооперации и др. Фирми с подобна дейност;
• образованието – техникуми, висши училища, колежи, школи и фирми за обучение на кадри за туризма;
• научно-изследователска и консултантска дейност в областта на туризма; дейности, свързани с проектирането на ресторанти и др. заведения;
• системата на социалното хранене.
Включените в учебния план дисциплини осигуряват интердисциплинарни знания и умения за производството, реализацията и потреблението на туристическия продукт в туристическата индустрия.
• системата на търговското хранене- големи ресторанти и вериги “fast food”, хранене в авиотранспорта и други транспортни системи, в кооперации и др. Фирми с подобна дейност;
• образованието – техникуми, висши училища, колежи, школи и фирми за обучение на кадри за туризма;
• научно-изследователска и консултантска дейност в областта на туризма; дейности, свързани с проектирането на ресторанти и др. заведения;
• системата на социалното хранене.
Включените в учебния план дисциплини осигуряват интердисциплинарни знания и умения за производството, реализацията и потреблението на туристическия продукт в туристическата индустрия.
Обучението включва дисциплини от следните групи:
а) Задължителни: Гарантират изпълнението на поставената цел за придобиване на качествено висше образование по специалността „Туризъм“ за образователно квалификационната степен „бакалавър“.
б) Задължително избираеми: Те са подбрани така, че да задълбочават знанията на студентите и дават възможност за получаване на определена специализация в рамките на учебния план.
в) Свободно избираеми: Дават възможност за допълване на знанията и задоволяване на специфични интереси в професионалната област.
а) Задължителни: Гарантират изпълнението на поставената цел за придобиване на качествено висше образование по специалността „Туризъм“ за образователно квалификационната степен „бакалавър“.
б) Задължително избираеми: Те са подбрани така, че да задълбочават знанията на студентите и дават възможност за получаване на определена специализация в рамките на учебния план.
в) Свободно избираеми: Дават възможност за допълване на знанията и задоволяване на специфични интереси в професионалната област.
Придобитата квалификация „бакалавър“, дава възможност на студентите да продължат образованието си в следващите две степени – „магистър“ и „доктор“.
Предишна
Следваща