Търсене
Close this search box.

УХТ бе домакин на младежка конференция за иновации

Публикувано от

Младежките конференции винаги са интересни, защото младите хора са носители на иновациите, а Университетът по хранителни технологии е една от стоте иновационни точки на Европейския съюз. С тези думи ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов откри 16-та Национална младежка научно-практическа конференция с международно участие „Иновации в хранително-вкусовата промишленост – проблеми и перспективи“. Той увери участниците във форума, че иновациите ще им дадат възможност да намерят своето място в бъдеще и да бъдат полезни както за себе си, така и за страната.

Ректорът удостои Съюза по хранителна промишленост с плакет „70 години УХТ“ по повод годишнината, която се чества през 2023-а. Той бе връчен на гл. секретар инж. Соня Бургуджиева. Съюзът е дългогодишен съорганизатор на младежките конференции, на които университетът е домакин.

Работата на конференцията продължи с презентацията на Министерство на земеделието и храните „Схеми за качество на земеделски и хранителни продукти. Актуална ситуация и бъдещи възможности“ Тя бе направена от Иванка Статкова от  Дирекция „Политики по агрохранителната верига“.

„Интелектуалната собственост – начин на употреба“ представи д-р инж. Марио Христов, председател на Съюз на изобретателите в България.

Следващите презентации бяха направени от представители на БАБХ, МЗХ, бизнеса и преподаватели от УХТ – Пловдив, Институт по криобиология и хранителни технологии и Институт по земеделие, Кюстендил. Те запознаха участниците с новите законодателни изисквания при влагане на хранителните добавки и с възможностите за  приложение на отпадъчни продукти и храни.

Във втората част докторанти и студенти на УХТ – Пловдив представиха своите разработки в две тематични направения: „Хранителна наука и технология“ и „Кетъринг, туризъм, икономика“.

Участници във форума бяха и ученици от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив, които правиха опити на живо.

Физикохимични и сензорни характеристики на желирани бонбони с пчелен мед, на билкови медовини с екстракти от розов цвят, хвойна и мащерка, пътят на предприемача от идеята до клиента, възможностите за кетъринг в круизен кораб и традициите в храненето на бесарабските българи, бяха част от дискутираните теми на конференцията.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.