Търсене
Close this search box.

В общежитие като луксозен хотел ще живеят студентите от УХТ

Публикувано от

„Тук е вече като луксозен хотел!“ „Това е невероятен подарък за 8-ми декември!“ Тези реплики разменяха студенти от Университета по хранителни технологии в Пловдив, дошли на тържественото откриване на реновирания блок 3 на студентски общежития „Марица“ към висшето училище.

„Добрите битови условия създават доброто отношение към света. Вярвам, че младите хора, които го ползват, ще са по-мотивирани да учат“, заяви Красимир Вълчев, председател на парламентарната комисия по образованието и науката и бивш министър на образованието. Той благодари за възможността да бъде гост  на университета, да види обновеното общежитие и да сподели радостта с преподаватели, студенти и служители. Изтъкна, че въобще не е лесно, защото средствата в бюджета никога не стигат, не е лек процес и възлагането на поръчката. Красимир Вълчев поздрави фирма „Хидрострой“ АД за отличното изпълнение и ръководството на УХТ, преодоляло редица препятствия, за да постигне целта си.

„Свидетели сме на отличен резултат в нашия кампус, за студентите на УХТ са създадени прекрасни условия да учат“, каза ректорът проф. Пламен Моллов. Той отправи специални благодарности към Красимир Вълчев, който има огромна заслуга за реновирането на базата като министър на образованието през 2021 г. Ректорът изрази надежда, че с негова помощ ще бъдат обновен и блок 4 и дворът, за да заприлича комплексът от 5 общежития на университетски кампус от европейски тип.

Сагата започва преди 3 г. с отпускане на над 2,9 млн. лв. без ДДС за строително-ремонтни дейности. Въпреки проблемите с разрешителни, инфлация и Ковид кризата, блок 3 е ремонтиран по най-съвременните стандарти. Обособени са 140 стаи със самостоятелен санитарен възел за 278 студенти. Към тях спадат и 2 за инвалиди и една за изолация при пандемия. На всеки от петте етажа има по 4 стаи за семейства, кухня и перално помещение, оборудвани с уреди за вграждане. На първия етаж е разкрита читалня, както и помещения за персонала. Подменени са ВиК, отоплителната и електроинсталацията, направена е външна изолация, подменена е дограмата. Стаите са обзаведени комфортно със съвременни мебели и са оборудвани с интернет и телевизия. Изградени са външен асансьор, евакуационна стълба и платформа за инвалиди. Изграден е външен асансьор, а вътрешните са реновирани. Настаняването в обновената  сграда ще стане след Нова година.

Преди ремонта местата за настаняване са били само 150, направени по стандартите от преди повече от половин век.

С игривото си изпълнение танцьорите от студентски състав „Пълдин“ при УХТ раздвижиха кръвта на присъстващите в студеното време.

Поздравление за откриването поднесе и Живко Недев, изпълнителен директор на „Хидрострой“. Той подчерта, че видът на общежитието с разгърната площ близо 6 000 кв. м е коренно променен, благодарение на Красимир Вълчев и на проф. Моллов и постави фирмата изпълнител на трета позиция.

Изключително се радвам и съм горд като възпитаник на УХТ, че имаме модерен и уютен дом, заяви Георги Василев от Студентския съвет в университета. Той благодари от името на колегите си и обеща студентската общност да бъде в основата на обновяването на останалите общежития.

За огромната заслуга за реновирането на общежитието проф. Моллов връчи на Вълчев почетния знак на УХТ, който пое ангажимента да съдейства и за ремонта на блок 4.

Преди да прережат лентата, сградата беше осветена от отец Георги от църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“, който пожела на добър час и благослови присъстващите.

Гости на откриването бяха още помощник-ректорът на Медицинския университет Йордан Рогачев, бизнесменът Стойко Кировски- председател на Съвета на настоятелите, Калин Борисов от „Хидрострой“.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.