История: Създадена е през 1974 г. Обучава студентите от Технологичен,Технически и Стопански факултети на УХТ – Пловдив. Катедра „Процеси и апарати” е общообразователна.
Ръководители на катедрата са били: проф. Петър Илиев (1974 г. – 1976 г.), проф. д-р Кънчо М. Коларов (1976 г. – 1993 г. и 1998 г. – 2000 г.), доц. д-р Харалампи М. Паскалев (1993 г. – 1998 г.), доц. д-р Иван Г. Янчев (2000 г. – 2003 г.), проф. д.т.н. Кольо Т. Динков (2003 г. – 2011 г.) и проф. д.т.н. Николай Д. Менков от 2011 г.
Общо в катедра “ПРОЦЕСИ И АПАРАТИ” са защитени 18 дисертации за присъждане на образователна и научна степен “Доктор” и 2 дисертации за присъждане на научната степен “Доктор на техническите науки”.
Извеждани дисциплини: Преподавателският състав на катедра “ПРОЦЕСИ И АПАРАТИ” извежда лекционни курсове и упражнения на студентите от редовна и задочна форма на обучение по следните дисциплини:
Образователно-квалификационна степен “БАКАЛАВЪР”
– за студентите от Технологичен факултет:
„Процеси и апарати” – І част – за всички технологични специалности
„Процеси и апарати” – ІІ част – за всички технологични специалности
„Процеси и апарати – проект” – за всички технологични специалности
– за студентите от Технически факултет:
„Основни процеси и апарати” – за спец. „Автоматика, информационна и управляваща техника”
– за студентите от Стопански факултет:
„Процеси и апарати” – І част – за спец. „Кетъринг” и „Храни, хранене и диететика”
„Процеси и апарати” – ІІ част – за спец. „Кетъринг” и „Храни, хранене и диететика”
„Процеси и апарати” – за спец. „Индустриален мениджмънт” и “Икономика на
хранителната индустрия”
„Технологични процеси и обзавеждане в хранителните предприятия” – за спец. „Храни, хранене и диететика”
Образователно-квалификационна степен “МАГИСТЪР”
– за студентите от Технологичен факултет:
„Мембранни процеси” – за спец. „Технология на виното и пивото”
„Процеси и апарати в ХВП” – за спец. „Технология на ферментационните продукти”
„Процеси и апарати – проект” – за спец. „Технология на ферментационните продукти”
– за студентите от Технически факултет:
„Основни процеси и апарати” – за спец. „Автоматика, информационна и управляваща техника”
„Процесни характеристики на хранително-вкусови продукти” – за спец. „Автоматика, информационна и управляваща техника”
„Моделиране и симулиране на топло и масообменни процеси” – за спец. „Топлотехника”, „Енергийна ефективност” и „Хладилна и климатичн техника”
– за студентите от Стопански факултет:
„Проектиране на технологични процеси в хранителната индустрия” – за спец. „Индустриален мениджмънт”
„Компютърно проектиране” – за спец. „Кетъринг”
„Основни процеси и апарати” – за спец. „Кетъринг”
В дисциплината “Процеси и апарати” студентите изучават всички основни процеси, чрез които се реализират технологичните процеси: механични, хидравлични, топлинни и масообменни, и се разглеждат теоретичните основи на тези процеси, както и основните типове машини, апарати и уредби, в които те протичат.
По съответните дисциплини в катедрата се разработват курсови проекти и задачи, с цел подобряване на практическата подготовка.
Неделима част от учебния процес е работата на студентите в лабораториите. Тук те провеждат своите семинарни и лабораторни занятия с уредби, които създават у тях не само навици и умения, но и организираност, която превръща учебните занятия в учебно-изследователски търсения.
За подпомагане и провеждане на учебната дейност в катедрата са издадени редица учебници и учебни помагала, справочници и монографии.
По тези направления са разработени десетки научни теми, много от които са внедрени с високи практически резултати.
E-mail за връзка с катедрата: procesi_aparaty@uft-plovdiv.bg
проф. д-р Катя Иванова Вълкова-Йоргова – katia_jorgova@yahoo.com
проф. дтн Стефан Георгиев Драгоев – logos2000lt@gmail.com
доц. д-р Динко Георгиев Йорданов – +359887212287 – d_yordanov@uft-plovdiv.bg
доц. д-р Десислав Костадинов Балев – phdbalev@gmail.com
гл.ас. д-р Диляна Николаева Градинарска-Иванова – gradinarska_d@abv.bg
гл.ас. д-р Десислава Б. Влахова-Вангелова – desislava_vangelova@abv.bg
проф. дтн Кольо Тенев Динков 032603707 k_dinkov@abv.bg
проф. дтн Николай Димитров Менков 032603689, 032603884 nimenkov@yahoo.com
доц. д-р Мария Атанасова Душкова 032603874 maria_douchkova@yahoo.fr
доц. д-р Нешо Георгиев Тошков 032603703 nesho.t@abv.bg
доц. д-р Албена Георгиева Дуракова 032603613 aldurakova@abv.bg
гл.ас. д-р Пламен Райнов Райнов 032603613 p_rainov@uft-plovdiv.bg
гл.ас. д-р Сийка Димитрова Кодинова s_kodinova@uft-plovdiv.bg
Ректорат
Тел: +359 32 643 005
Електронна поща: rector@uft.bg
Деловодство
Тел: +359 32 603 712
Електронна поща: register@uft.bg
Счетоводство
Тел: +359 32 603 865
Електронна поща: account@uft.bg
Учебен отдел /студенти и кандидат-студенти/
Тел: +359 32 643 637
Електронна поща: edu@uft.bg
Връзки с обществеността
Тел: +359 32 603 889
Електронна поща : pr@uft.bg
Никола Златев /защита на данни/
Тел: +359 887 572 652
Електронна поща : dpo@uft.bg
2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.