Направлението е приемник на катедра “Технология на захарта и захарните изделия”. За първи ръководител на катедрата е назначен доц. Коста Маджаров от катедра “Икономика”. След него (до 1971 г.) изпълняващи длъжността ръководител катедра са: доц. Антон Радоев от катедра “Технология на зърното”, доц. Тодор Тончев от катедра “Технология на виното”, проф. Борис Ламбрев от катедра “Технология на зърното”, проф. Костадин Костов от катедра “Технология на месото и рибата”.
В началото лекциите и упражненията се извеждат от хоноруваните преподаватели: инж. Михаил Бойчев, инж. Тодор Сираков, инж. Асен Николов, инж. Георги Банков и инж. Хинков. Като хонорувани преподаватели през отделните периоди в катедрата са работили: инж. Пенко Пенев и проф. Атанас Мирчев (от Чехословашкия научно-изследователски институт по захарта). На по-късен етап от развитието на катедрата се сформира щатен преподавателски състав. Последователно в катедрата постъпват (като асистенти) проф. Любомир Божков (1957 г.), ст. преподавател Асен Младенов (1959 г.), проф. Димитър Бабев (1959 г.), проф. Вакрил Вакрилов (1961 г.), доц. Минчо Доков (1970 год.), проф. Димитър Хаджикинов (1976 г.), доц. Неделка Маринова (1976 год.), доц. Николай Ламбрев (1977 год.), проф. Тодор Джурков (1996 г.), гл. ас. Емилиян Пашамов (2011 г.), гл. ас. Мина Дживодерова-Зарчева (2013 г.), гл. ас. Райна Хаджикинова (2018 г.). По щата на учебно-помощния персонал в катедрата работят Тодорка Карева, инж. Зинаида Балсамаджиева, инж. Венера Петкова и хим. Боряна Георгиева. От създаването си катедрата е подготвила над 920 специалисти, в това число и 80 чужденци от Корея, Судан, Бенин, Румъния, Германия, Нигерия, Мадагаскар, Монголия, Виетнам, Македония, Полша, Куба, Турция и др.
В направлението са разработени и защитени успешно докторски дисертации на над 30 наши и чуждестранни докторанти, в това число и двама доктори на науките. Разработени са над 120 научни и научно-приложни проекти, като голяма част от тях са внедрени в практиката.
Направлението поддържа тесни контакти със сродни висши училища от Германия, Украйна, Русия, Полша, Чехия, САЩ и др.
Направлението осъществява активно сътрудничество за съвместни разработки и провеждане на учебни и преддипломни практики и стажове на студентите с редица фирми от бранша, като:
- „Амилум България“ ЕАД, гр. Разград
- „Нестле България АД“, гр. София
- „Монделийз България“, гр. Своге
- „Победа АД“, гр. Бургас
- „ЗЗ Г.Оряховица“, гр. Г. Оряховица
- „Престиж-96“ АД, гр. В. Търново
- „Захарен комбинат Пловдив“ АД, гр. Пловдив
- „Алпи Комерс“ ООД, гр. Асеновград
- „Алкао“ ЕООД, гр. Първомай
В направлението се извеждат следните основни дисциплини:
А. За ОКС „БАКАЛАВЪР“
- Технология на нишестето. Дисциплината дава знания за съвременни технологични процеси за получаване на различни видове нативни нишестета. Анализират се полуфабрикати и продукти, относно тяхната характеристика и свойства. Практическата подготовка се осъществява в реалния производствен процес.
- Технология на нишестените хидролизати. Дисциплината изучава принципите и реализацията в производствени условия на различни основни процеси за получаването на нишестени хидролизати и осъществяването на съответните анализи за контрол на качеството. Практическите упражнения се провеждат в едно от водещите предприятия в Европа за производството на нишестени хидролизати.
- Технология на бяла захар. Дисциплината изучава в теоретичен и практически аспект технологичните процеси при производството на бяла захар и методите за контрол и качество на готовата продукция.
- Технология на рафинирана захар. Дисциплината запознава студентите с процесите и съответните полуфабрикати в захарното производство, контрола на качеството на рафинираната захар. Това е една профилираща дисциплина, която има за цел да подготви бъдещите инженери като специалисти в областта на захарното производство. След изучаването на дисциплината те могат успешно да ръководят производствените процеси и да изследват продуктите в захарното производство.
- Технология на захарните изделия. В дисциплината се изучават изискванията към основните суровини, технологиите и процеси при получаване на карамелажни и дъвчащи бонбони, фонданови и желе маси и методи за формуване, технологията на локум и видове халви и други захарни изделия. Изучават се методи, използвани за анализ на основните показатели на полуфабрикати и готови захарни изделия и анализ на зависимостите между състав, технологични параметри и свойства на полуфабрикати.
- Технология на шоколадови изделия. Изучава се състава и структурата на какаовите зърна като суровина за получаване на шоколадови изделия, технологичните процеси при получаване на основните полуфабрикати – какаова маса, какаово масло, какаов прах и усъвършенствани варианти на технологичните схеми. Технологията на шоколадовите маси и методи за формуване на различни видове шоколадови изделия. Изучават се методи, използвани за анализ и контрол на полуфабрикати и готови шоколадови изделия.
- Технологично обзавеждане на предприятията за производство на шоколадови и захарни изделия. В дисциплината се изучават конструкциите, принципа на работа, експлоатационните изисквания и изчисляването на машините и съоръженията използвани в предприятията за производство на шоколадови и захарни изделия, а също и спомагателното оборудване за обработка на суровините и междинните продукти.
- Развитие на техниката за въглехидратни продукти. В дисциплината се изучават конструкцията и действието на технологичните линии за производство на захар, нишесте, глюкозен сироп и кристална глюкоза, а също и оборудването за обработка на суровините и междинните продукти до получаване на крайния продукт, както и оборудването за съхранение на кристална захар.
Б. За ОКС „МАГИСТЪР“
- Технология на модифицираните нишестета и глюкозо-фруктозните сиропи. Дисциплината обхваща изучаването на свойствата на суровините и технологичните процеси при производството на модифицирани нишестета и глюкозо-фруктозни сиропи с различен въглехидратен състав. Методи за анализ на суровини, междинни продукти, спомагателни материали и готови продукти.
- Нови видове захар и продукти от захарта. Дисциплината запознава студентите с разработването на нови видове захар – кафява захар, захар на бучки, течна захар, биозахар и други, и производството на продукти на основата на захарта.
- Функционални захарни изделия. В дисциплината се изучават основните изисквания към продуктите с функционални претенции, технологичните свойства на захарозаместителите, състава и производството на изделия със сладък вкус, предназначени за болни от захарен диабет, обогатяването на захарните изделия с микро- и макронутриенти и др. Директивите на ЕС за този тип изделия.
- Химико-технологичен контрол В дисциплината се изучават специални методи за анализ на суровини, полуфабрикати и готови продукти в захарното производство и в производството на захарни изделия, а също и организацията на химико-технологичен контрол в заводите за захар и захарни изделия.
- Механизация и оптимизация на производствените процеси. Дисциплината има за цел да разшири и задълбочи познанията по технологично обзавеждане и с методите за механизация, оптимизация и интензифициране на основните производствени процеси в захарната и захаропреработваща промишлености.