Кулинарните иновации с нулеви отпадъци – мощен катализатор на потребителското търсене в ХоРеКа сектора
Публикувано от
Ивана Събрутева
На семинар в УХТ представиха съвременните тенденции в дизайна на храни
Потребителското търсене на цяло едно поколение се определя вече от кулинарните иновации с нулеви отпадъци, превърнали се в мощен имиджов продукт. Изследванията в тази област са насочени от анализ на жизнения цикъл и оползотворяване на отпадъците до затворени системи и биобазирани опаковки. Иновациите в тази област се явяват пресечна точка на кулинарната наука, екологичното инженерство, хранителните технологии и биотехнологиите. Това стана ясно на проведения в Университета по хранителни технологии-Пловдив семинар на тема: „Тенденции в дизайна на храни“ (Кулинарни практики с нулеви отпадъци). Изкуствен интелект в кетъринга, ресторантьорския бизнес, хотелиерството и туризма. Негов организатор бе катедра „Биохимия и хранене“, а финансирането се осигури от „Фондация за хотелиерство“ от Швейцария.

Това интердисциплинарно събитие обединява авангардни изследвания, приложни иновации и устойчиво развитие в сектори, които претърпяват бърза трансформация. С натрупването на глобални предизвикателства като изменението на климата, недостига на ресурси и променящото се потребителско поведение, хранително-вкусовата и хотелиерската индустрия трябва да преосмислят своите практики – основани не само на креативността, но и на науката, данните и системното мислене“, заяви по време на семинара заместник-ректорът на УХТ проф. Георги Добрев. Той добави, че днес дизайнът на храни се развива в дисциплина, която се пресича със суровинознанието, неврогастрономията, културната антропология и сензорната психология. Вече не става въпрос само за естетика, а за създаване на смислени, мултисензорни и устойчиви преживявания, основани на научни прозрения. УХТ се е доказал като среда за развитие на научните изследвания в тази област и като доказан партньор на бизнеса. С общи усилия и насочена научноизследователска и преподавателска работа можем да дефинираме важни перспективи за развитие на посочените отрасли на индустрията.
Гост-лектор на форума бе доц. Катерина Федосова от катедра „Хотелиерство и ресторантьорство“ в Одеския национален технологичен университет. Тя е експерт в консултирането в ресторантьорския бизнес и има над 15 години опит – организиране, развитие и промотиране на ресторанти. пред участниците в семинара тя изнесе лекция на тема: Тенденции в дизайна и представянето на храни“.

Прочетете още

Съобщение от отдел ФСО
Към всички новини Публикувано от Уважаеми колеги, Към днешна дата, 04.07.2025

Покана за неприсъствено заседание на ФС на Технологичен факултет
Към всички новини Публикувано от Покана за неприсъствено заседание на

Покана за ФС на Технически факултет на 10.07.2025 г. от 13:00 ч. зала „Хоризонт“
Към всички новини Публикувано от Прочетете още