МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРИЕМ НА ЧУЖДЕСТРАННИ СТУДЕНТИ

Необходимо е подаването на документи за издаването на виза тип „D”, както и на документи за кандидатстване в самия университет. Всички са посочени по-долу.

Попълват се на място в УХТ, или се изпращат на international_students@uft-plovdiv.bg

 1. Заявление за кандидатстване, което съдържа кратко CV и избраните специалности .

 2. * Копие от дипломата за завършено средно образование и от приложението с изучаваните предмети и получените оценки. (Приема се само ксероксно копие на дипломата; Служебни бележки или други документи за завършено средно образование не се приемат);

ВСИЧКИ ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ ТРЯБВА ДА ПРЕДСТАВЯТ ЗАЕДНО С ДИПЛОМАТА ЗА ЗАВЪРШEНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ И ИЗДАДЕНО от Регионално управление на образованието към МОН УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ПРИЗНАТО ЗАВЪРШЕНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ С ОЦЕНКИ, ПРИРАВНЕНИ КЪМ ОЦЕНКИТЕ ПО чл. 12, ал. 1, т.2 от НАРЕДБА за държавните изисквания за прием на студенти във висшите училища на Р България.

 3. * Оригинален документ, издаден от компетентен орган, удостоверяващ правото на кандидата да продължи обучението си във висшите училища на страната, в която е придобито средното образование.

 4. * Оригинална академична справка, издадена от предишния университет с изучаваните предмети, хорариуми и получените оценки – само за кандидатите за частичен срок на обучение (прехвърляне от друг университет).

 5. * Оригинал на медицинско свидетелство, издадено в едномесечен срок преди датата на кандидатстването и заверено от съответните органи в страната, от която лицето кандидатства.

 6. Копие от документа за гражданство или от двата документа за гражданство –

  • за кандидатите с двойно гражданство, едно от които е българско. Ако гражданството не е българско, а чуждестранно (вкл. Страни извън ЕС), се предоставя копие на международен паспорт. (На документа за гражданство (копие на паспорта) да се провери датата на валидност; Да има копие от поне две страници със снимката, името и челната част; да се вижда номера).

 7. Документ, удостоверяващ нивото на владеене на език.

 8. Три актуални паспортни снимки – 4/5 cm.

*Документите, посочени по-горе (т. 2, 3, 4, 5, 6), трябва да бъдат легализирани с Апостил, преведени на български език и заверени в съответствие с държавните процедури.

Легализираните, преведени и заверени документи (плюс две ксерокопия за кандидати, граждани на страни извън ЕС) се представят в Центъра за международна интеграция и повишаване на квалификацията в УХТ (Информационен център) от кандидатите или техни пълномощници.

  • НИВО НА ВЛАДЕЕНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК:
  • Необходимо ниво на владеене на английски език – B1 (CEFR)

Удостоверяват и с международно признати документи, както следва: сертификат TOEFL, IELTS, ESOL, TOEIC, Cambridge – First Certificate of English (FCE), Certificate of Advanced English (CAE), Certificate of Proficiency in English (CPE)

-ДОФВС към УХТ предлага издаване на сертификат за владеене на английски език след издържан тест, който да удостовери съответното ниво на кандидат-студента. Сертификатът важи при кандидатстване за обучение в УХТ.

 

–          13 септември – за граждани на ЕС;

–          15 юни – за граждани на държави извън ЕС.

УХТ – Пловдив разполага с голяма леглова база, намиращи се в блокове 1, 2, 3, 4 и 5, които са в непосредствена близост до университета. Те задоволяват жилищните нужди на всички студенти, докторанти и специализанти, желаещи да ползват общежитие и нямат жилище на територията на гр. Пловдив.

Отоплението, водата и електричество влизат в цената на месечния наем. Стаите имат необходимото обзавеждане за удовлетворяването на жилищните нужди на нашите студенти.

  • Такси  за административни услуги за прием на чужди граждани – 60 EURO

Плаща се по банков път на сметката на университета и се носи на място в УХТ, или се изпраща на international.students@uft-plovdiv.bg

 

  • Такси по обучението:

ОКС „Бакалавър“ – 3000 EURO на година (обучението е 4 години, 8 семестъра)

ОКС „Магистър“ – 3000 EURO на година (обучението е 2 години, 4 семестъра)

  • За езикова и специализирана подготовка в ДЕОФВС на български език – 2500 евро
  • За езикова и специализирана подготовка в ДЕОФВС на английски език –2500 евро
  • За езиков курс в ДЕОФВС1625 евро
  • Такса за полагане на изпит по език (при липса на сертификат за владеене) от ДЕОФВС – 150 евро
  • Месечна такса за настаняване в общежитие (на легло в двойна стая) – 181 лева

ЗАБЕЛЕЖКА: Внесени такси за административни услуги и положени изпити не се възстановяват!

Университет по хранителни технологии

Централна Кооперативна Банка – АД клон Пловдив
IBAN: BG53CECB97903180002900; SWIFT BIC: CECBBGSF

ОКС Бакалавър

Bachelor of Engineering

Food, Gastronomy and Tourism

1st YEAR

1st SEMESTER ‒ Compulsory Modules

Introduction to Food and Culinary Innovations

Food and Beverage Quality Specifications

Computer Skills and Information Technologies

Specialized English

Bulgarian / Foreign Language (German/French/Russian)

2nd SEMESTER ‒ Compulsory Modules

Culinary Processes and Techniques

Food Safety and Hygiene

Introduction to Chemistry

Specialized English

Bulgarian / Foreign Language (German/French/Russian)

2nd YEAR

3rd SEMESTER ‒ Compulsory Modules

Culinology (Cooking Science)

HoReCa Equipment

Food Chemistry and Biochemistry

Applied Mathematics and Physics

Specialized English

4th SEMESTER ‒ Compulsory Modules

Culinary Innovations and Molecular Gastronomy

International Gastronomy

Food, Culinary Heritage and Tourism

Business Economics

Specialized English

3rd YEAR

5th SEMESTER ‒ Compulsory Modules

Pastry Principles and Techniques

Plant-derived Foodstuffs Technology (Fruit and Vegetable Products; Bread and Confectionery Products)

Sugars, Fats and Chocolate Technology

Food Additives and Dietary Supplements

Engineering Systems in Food and HoReCa

6th SEMESTER ‒ Compulsory Modules

Animal-derived Foodstuffs Technology (Milk and Dairy Products; Meat and Fish Products)

Beverage Technology

Consumer Behavior and Marketing

Food Quality Management

Food Sensory Analysis and Sommelier

4th YEAR

7th SEMESTER ‒ Compulsory Modules

Restaurant Design and Organization

Tourism Management

7th SEMESTER ‒ Elective Modules (3/6)

Enogastronomic Tourism

Cultural Tourism

Tour Operations and Tourist Guiding

Brand Management

Innovation Management

Human Resource Management

8th SEMESTER ‒ Compulsory Modules

Business Communications

Ecology and Environmental Management

Practical Internship

Diploma Thesis/State Exam

 

 

Programme structure

Core modules (food)

Food and Beverage Quality Specifications

Animal-derived Foodstuffs Technology (Milk and Dairy Products; Meat and Fish Products)

Plant-derived Foodstuffs Technology (Fruit and Vegetable Products; Bread and Confectionery Products)

Sugars, Fats and Chocolate Technology

Beverage Technology

Food Additives and Dietary Supplements

Food Sensory Analysis and Sommelier

Food Quality Management

Core modules (gastronomy)

Culinary Processes and Techniques

Food Safety and Hygiene

Culinology (Cooking Science)

HoReCa Equipment

Culinary Innovations and Molecular Gastronomy

International Gastronomy

Pastry Principles and Techniques

Restaurant Design and Organization

Bridging modules

Introduction to Food and Culinary Innovations

Food Chemistry and Biochemistry

Engineering Systems in Food and HoReCa

Food, Culinary Heritage and Tourism

STEM modules

Applied Mathematics and Physics

Introduction to Chemistry

Ecology and Environmental Management

Business modules

Business Communications

Business Economics

Consumer Behavior and Marketing

Brand Management

Innovation Management

Human Resource Management

Tourism modules

Tourism Management

Cultural Tourism

Enogastronomic Tourism

Tour Operations and Tourist Guiding

Language modules

Specialized English ‒ Part I

Specialized English ‒ Part II

Specialized English ‒ Part III

Specialized English ‒ Part IV

Bulgarian / Foreign Language (German/French/Russian) ‒ Part I

Bulgarian / Foreign Language (German/French/Russian) ‒ Part II

 

 

Разписание на лекции и упражнения

Езикова и специализирана подготовка

Обучението по английски език е предназначено за чужденци, които
се подготвят да следват в УХТ или в друго висше учебно заведение в страната.
Езиковата подготовка се провежда в рамките на една учебна година. Модулът
по английски език цели да улесни адаптацията на чуждестранните в страната, като им
даде най-основни познания за ежедневното им функциониране. От бъдещите студенти
се очаква да овладеят английския език като средство за писмена и устна комуникация.
Това се постига чрез изучаване на граматичната система на езика, основния му
речников фонд и най-характерните особености на специализираната научна реч.
Студентът, завършил тази подготовка, придобива следните способности:
– разбира основната информация в текст с конкретна или абстрактна тематика,
както и в дискусия по професионални теми от сферата на своята специалност;
– води разговор на английски език;
– може да се изразява ясно и подробно по широк кръг от теми, да изказва
мнение по актуални въпроси и да излага предимствата и недостатъците при различни
ситуации.
На базата на изучения материал студентите са придобили необходимите
компетентности, за да се включат в учебния процес в І курс.
Блокът от специализирани дисциплини се основава върху материал от
гимназиалния курс. Чрез тях се цели усвояване на съответната терминология на
английски език. Чуждестранните студенти получават знания, с които се приближават
до стандартите на българското средно образование. Придобитите умения им
позволяват адекватно да се обучават в избраната от тях бакалавърска специалност в
нехуманитарно висше училище.

Обучението по български език е предназначено за чужденци, които се подготвят

да следват в УХТ или в друго висше учебно заведение в страната.

Езиковата подготовка се провежда в рамките на една учебна година. Целта е

бъдещите студенти да овладеят българския език като средство за писмена и устна

комуникация. Това се постига чрез изучаване на граматичната система на книжовния

български език, основния му речников фонд и най-характерните особености на

научната реч.

Студентът, завършил тази подготовка, придобива следните способности:

– разбира основната информация в текст с конкретна или абстрактна тематика,

както и в дискусия по професионални теми от сферата на своята специалност;

– води разговор с носител на българския език без напрежение за двете страни;

– може да се изразява ясно и подробно по широк кръг от теми, да изказва

мнение по актуални въпроси и да излага предимствата и недостатъците при различни

ситуации.

На базата на изучения материал студентите са придобили необходимите

компетентности, за да се включат в учебния процес в І курс.

Блокът от специализирани дисциплини се основава върху материал от

гимназиалния курс. Чрез тях се цели усвояване на съответната терминология на

български език. Чуждестранните студенти получават знания, с които се приближават

до стандартите на българското средно образование. Придобитите умения им

позволяват адекватно да се обучават в избраната от тях бакалавърска специалност в

нехуманитарно висше училище.

Обучението по английски език в езиков курс е предназначено за чужденци, които целят да подобрят нивото на владеене на английски език, независимо дали имат нагласа за продължаване обучението им във ВУЗ. Основен фокус в обучението е придобиване на умения за активна употреба на езика. Нашите курсисти не само трупат познания по езика, но и се научават умело да го използват в своето ежедневие, работа, пътувания и др. От курсистите се очаква да овладеят английския език като средство за писмена и устна комуникация. Това се постига чрез изучаване на граматичната система на езика и основния му речников фонд.