Националното турне „Пътят на предприемача“ стартира от УХТ

Публикувано от

Университетът по хранителни технологии бе домакин на първото от поредицата събития в национална кампания „Пътят на предприемача“, организирано от София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. На срещата бе представена инкубационна програма South East European Innovators Program (SEEIP). Целта на инициативата е да запознае стартиращите и предприемачески екосистеми по места, студенти и ученици с предимствата и възможностите, които предлага програмата за развитие на техните компании, проекти или бизнес идеи.

Участниците бяха приветствани от доц. Десислава Вангелова, функционален декан на УХТ. Горди сме да посрещнем най-младите предприемачи с техните иновативни идеи и инициативи, заяви тя от името на академичното ръководство.

Експерти на София Тех Парк представиха също европейската мрежа Enterprise Europe Network и услугите, които тя предоставя на бизнеса. Натанаил Стефанов, зам.-председател на Управителния съвет на София Тех Парк, увери присъстващите, че организацията разполага с богата гама от ресурси и може да съдейства на младите хора да развиват бизнес по родните си места. Представители на бизнес мрежата Cleantech Bulgaria разказаха за своята мисия ‒ да увеличават потенциала на иновациите и устойчивия икономически растеж в областта на чистите технологии, биотехнологиите и екологичните иновации. Българската иновативна платформа за свързване на кандидати и работодатели nPloy също бе представена, като една стартираща компания, която вече успешно е затворила своя първи инвестиционен рунд.

В хода на дискусията проф. Снежинка Константинова от УХТ посочи, че в университета има дълбоки традиции в преподаването на предприемачеството. Солидни са успехите на нашите възпитаници – 2 пъти наши възпитаници печелят общинския конкурс „Най-добър млад предприемач на град Пловдив“, заяви тя.

Доц. Георги Тосков, чиято е главната заслуга „Пътят на предприемача“ да се проведе в УХТ, отбеляза доброто партньорство между университета и София Тех Парк и припомни, че двете организации са част от консорциума „PlovdivWineUni“, създаден за целите на обучението по международната магистърска програма „Технология на виното и напитките на винена основа“.

Прочетете още