Повелителят на млякото: от студентската скамейка в Пловдив до престижен бизнес форум в Милано

Публикувано от

Възпитаници на УХТ се реализират успешно във водещи компании

През 2025 г. се навършват 120 години от забележителното научно откритие на първия доказан от науката микроорганизъм с пробиотични, профилактични и лечебни свойства, изолиран от оригинално българско кисело мляко – Lactobacillus bulgaricus.  Българинът д-р Стамен Григоров, като асистент на проф. Леон Масол в лабораториите на  Медицинския университет  в  Женева, успява през далечната 1905 г.  да открие и  изолира  „българската пръчица“ за подквасването на млякото.

Специфичните бактерии и технологията на производство са в основата на българското кисело мляко, с което България е така популярна в Япония, разказаха студентите Георги Пейчев и Силвия Лесова в Националния пресклуб на БТА. Двамата  са четвъртокурсници в Университета по хранителни технологии (УХТ), в специалност „Технология и качество на храни“, с направление „Мляко и млечни продукти“.

Интерес за сътрудничество с УХТ в Пловдив прояви проф. Хиро Такахиши от Университета „Рицумейкан“ в Киото, Япония. Това стана  по време на работна среща с ректора на УХТ проф. Галин Иванов и заместник-ректора доц. Кирил Михалев. Японският учен, който е гостуващ лектор в Стопанския факултет на СУ „Климент Охридски“, бе придружен от проф. Мария Йотова – преподавател във факултет „Гастрономия и мениджмънт“ към „Рицумейкан“. В делегацията бяха и двама студенти от Страната на изгряващото слънце – Тайки Хаяно и Рьоске Яманака. Визитата им бе по покана на доц. Михаела Иванова – ръководител катедра „Технология на млякото и млечните продукти“ при УХТ и организирана съвместно с „Асоциацията на млекопреработвателите в България“. По време на визитата двамата японски студенти приготвиха  традиционни японски ястия с българско кисело мляко, произведено в базата на катедра „Технология на млякото и млечните продукти“.

В продължение на инициативите, с които УХТ отбелязва престижната годишнина на българската млечна индустрия, разговаряхме с един от младите и перспективни специалист в тази област  Гюрсел Милязимов.  Той е завършил  Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в  Пловдив със специалност „Контрол на качеството на храни и напитки“. Негови  преподаватели, които са възпитаници на УХТ, са го  запознали с възможностите, които може да открие в университета и  е  продължил своето развитие именно в него.  През 2023 г. завършва бакалавърската си степен, а през изминалата 2024 г. и магистърската си степен със специалност „Контрол и управление при производството на мляко и млечни продукти“. Веднага след това започва работа в млекопреработвателното предприятие „Лакрима“  в Пазарджик, където  провежда и преддипломния си  стаж. В „Лакрима“ е на позицията  „Специалист бизнес развитие“ .

Г-н Милязимов, наскоро се върнахте от Италия. Каква беше целта на посещението Ви ?

Целта на посещението беше проучвателна. Посетих международното бизнес изложение IPACK-IMA в Милано, като в тазгодишното издание на фокус бяха автоматизирани и роботизирани опаковъчни машини и също така иновативни опаковъчни материали. Тъй като в компанията, в която работя, целим да сме в течение с развиващия се свят, редовно посещаваме подобни събития.

В кои други държави сте пребивавали във връзка с работата Ви ?

През последните 2 години посетих доста държави – Турция, Англия, Италия, Франция, Германия и други.

Разкажете ни за себе си. С какво са занимавате сега ?

Казвам се  Гюрсел Милязимов. Възпитаник съм на Университета по хранителни технологии в Пловдив, дипломирах се като инженер-технолог. В момента работя като специалист „Бизнес развитие“ при „Лодис Инвест ЕООД“ или с по-познатото име „Лакрима“. Компанията разполага с млекопреработвателно предприятие в Пазарджик, където e местоработата ми. Основно се занимавам с бизнес комуникациите с чуждестранните компании, проучвам нови възможности за развитие на компанията и активно участвам в реновационния процес, който тече във фабриката.

Вие ли избрахте професията си или тя ви избра Вас ?

От малък съм влюбен в млякото и винаги съм искал това, което ще работя да е в допир с него. Точно заради това средното си образование завърших в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив със специалност „Контрол на качеството на храни и напитки“, след което се записах в УХТ с ясната цел да изучавам науката за млякото.

Как избрахте УХТ ? Кое от наученото в университета  Ви помага най-много в кариерата ?

Изборът ми за УХТ беше редом с избора ми за средно образование, тъй като оттогава исках да изучавам преработката на млякото и всички процеси и машини, свързани с нея. Широкият обхват на предмети и професионалното отношение към студентите ми беше известен още тогава, тъй като имам роднини, които също са възпитаници на УХТ Пловдив и ме запознаха с това. На въпроса кое от наученото в УХТ ми помогна най-много в кариерата мога да кажа следното: През годините ми на обучение в УХТ успях да създам силна основа за това което ми предстои в кариерен план и използвам всичко научено там в кариерата си. Искам да благодаря на Университета по хранителни технологии за професионалното отношение към студентите и добрата подготовка, която им дават. И специални благодарности към катедра „Технология на млякото и млечните продукти“ и всички преподаватели в него. За мен беше удоволствие да бъда студент в тази катедра. И искрено искам да благодаря на настоящия ректор проф. Галин Иванов за екипа от професионалисти, които е успял да събере в катедрата. Също така искам да отправя и благодарности към доц. Татяна Балабанова, която най-подробно ни запозна с тънкостите и технологиите при производството на всички видове сирена, на гл. ас. Александър Балабанов, който практически ни научи как да прилагаме наученото от доц. Балабанова, на доц. Петя Боянова, която ни поведе по пътя на технологиите на млечнокиселите продукти, на доц. Михаела Иванова, която от своя страна ни обучи как безотпадно да използваме млякото и да произвеждаме трайни млечни продукти и разбира се не мога да пропусна проф. Галин Иванов – преподавателят, на когото дължа не само наученото за всички видове микроорганизми, важни за млечната индустрия, но и за мотивацията, която винаги ми е давал!

Разговаряли ли сте с млади хора, които обмислят да учат в УХТ и какво им казвате ? Защо да учат младите хора в него ?

Разговарял съм с доста млади колеги от гимназиите в Пловдив, които обмисляха да учат в УХТ и всички те сега са студенти там. На всички колеги на които им предстои избор на университет и се колебаят дали този университет да е УХТ Пловдив мога да кажа следното: Бъдете сигурно че сте на път да направите правилния избор.  В УХТ можете да се докоснете до същината на всяка една професия, която изберете, защото там голяма част от преподавателите са практикували това, което преподават. И няма да бъдете разочаровани със скучни, дълги лекции и упражнения, изпълнени само с теория. УХТ разполага с много добре оборудвани учебно-производствени бази, където може практически да упражните всичко, което се преподава.

 

Прочетете още