След стаж във водеща фирма в България Магдалена от УХТ отива на стаж във Франция
Публикувано от
Ивана Събрутева
Младите хора, завършили Университета по хранителни технологии, имат добра перспектива за реализация, категорична е талантливата студентка
На 30 юни в Университета по хранителни технологии Пловдив завърши първият етап от приема на документи на кандидат-студенти. От УХТ отчитат 15 процентов ръст на кандидатите в сравнение с миналата година. Интересът на младите хора е както към новите, така и към утвърдените във времето специалности, създали много водещи специалисти и мениджъри, релизирали се успешно у нас и в чужбина.
В очакване на първото класиране, за учебната дейност, практиката, специализациите и амбициите разговаряме със студентката Магдалена Стойчева.
Разкажете за себе си ?
Казвам се Магдалена Стойчева от специалност „Храни, хранене и диететика“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Вече завършвам, четвърта година съм студентка. Дипломант съм на доцент Жекова. Завърших дипломната си работа и я предадох. Темата е „Растителните масла и тяхното приложение в кулинарията“.
Защо избрахте УХТ и тази специалност ?
Още от седми клас знаех, че ще уча в Университета по хранителни технологии. Единствено тук съм си подала документите, а специалностите, които ще изучавам са „Растителни и етерични масла“ или „Храни, хранене и диететика“. В последствие избрах тази специалност, защото е свързана със здравословното хранене. Много съм доволна от решението си и бях приятно изненадана от това което научих и това, което ми беше предоставена като материал. Възможностите, които ми се предоставиха бяха големи. Учих с голямо удоволствие и разбиране през цялото време и това, които придобих като знания, ми е много полезно.
Смятате ли, че младите хора, които завършат УХТ имат добра перспектива за реализация ?
Абсолютно смятам, че имат. Мисля, че за да има човек добра перспектива за бъдещето зависи и от нас колко сме всеотдайни в ученето си и практиките си. В момента съм на стаж във фирмата за производство на какао „Алкао“. Тя е клон на „Алтънмарка“ в Турция и е втора в света в този бранш. В „Алкао“ работят голям процент специалисти, които са били студенти в УХТ. Сред тях са технолозите, както и колегите им от отдел „Мениджмънт на качеството“.
Как протича една специализация ?
– В „Алкао“ ме хванаха буквално от нулата. Стажът ми протича като обхваща всички производствени процеси. От самото зърно, което се доставя, до самото какао на прах и другите продукти, които произвеждат. Минавам през всяка зала, виждам всеки технологичен процес.
Смятате ли да се реализирате в чужбина, или ще останете в България ?
На мен сега ми предстои стаж в чужбина по програма „Еразъм+“ в Университета в Лион, Франция. Искам стажът да е колкото се може по-дълго време, поне една година. Ще си запиша магистратура тук и тя ще е задочно. По никакъв начин няма да прекъсна връзката с УХТ. Във Франция освен стажа в университета, уговаряме и допълнителна работа в предприятие за по-добро практическо обучение.
Сега след 4 годишно учене как си представяте визията за храната, за процесите на обработка от гледна точка на това колко усилия сте положили ? Как си изграждате визия за храната като цяло ?
За мен храната вече е най-важното след въздуха, които дишаме, защото без кислорода няма как да съществуваме. За мен храната е не само това които ни изгражда, а и изкуство.
Има ли наука в храната ?
Разбира се, че има наука. От нея има много и различни ползи за нашия организъм. Всяка храна влияе по различен начин върху нашето здраве, както физическо, така и психическо.
С това CV много фирми ще се борят да Ви привлекат ?
Аз искам да продължа като докторант и да се занимавам с наука. Това е причината да не искам да прекъсвам връзката си с УХТ.
Прочетете още

Съобщение от отдел ФСО
Към всички новини Публикувано от Уважаеми колеги, Към днешна дата, 04.07.2025

Покана за неприсъствено заседание на ФС на Технологичен факултет
Към всички новини Публикувано от Покана за неприсъствено заседание на

Покана за ФС на Технически факултет на 10.07.2025 г. от 13:00 ч. зала „Хоризонт“
Към всички новини Публикувано от Прочетете още