След стаж във водеща фирма в България Магдалена от УХТ отива на стаж във Франция

Публикувано от

Младите хора, завършили Университета по хранителни технологии, имат добра перспектива за реализация, категорична е талантливата студентка

На 30 юни в Университета по хранителни технологии Пловдив завърши първият етап от приема на документи на кандидат-студенти. От УХТ отчитат 15 процентов ръст на кандидатите в сравнение с миналата година. Интересът на младите хора е както към новите, така и към утвърдените във времето специалности, създали много водещи специалисти и мениджъри, релизирали се успешно у нас и в чужбина.

В очакване на първото класиране, за учебната дейност, практиката, специализациите и амбициите разговаряме със студентката Магдалена Стойчева.

Разкажете за себе си ?

Казвам се Магдалена Стойчева от специалност „Храни, хранене и диететика“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Вече завършвам, четвърта година съм студентка. Дипломант съм на доцент Жекова. Завърших дипломната си работа и я предадох. Темата е „Растителните масла и тяхното приложение в кулинарията“.

Защо избрахте УХТ и тази специалност ?

Още от седми клас знаех, че ще уча в Университета по хранителни технологии. Единствено тук съм си подала документите, а специалностите, които ще изучавам са „Растителни и етерични масла“ или „Храни, хранене и диететика“. В последствие избрах тази специалност, защото е свързана със здравословното хранене. Много съм доволна от решението си и бях приятно изненадана от това което научих и това, което ми беше предоставена като материал. Възможностите, които ми се предоставиха бяха големи. Учих с голямо удоволствие и разбиране през цялото време и това, които придобих като знания, ми е много полезно.

Смятате ли, че младите хора, които завършат УХТ имат добра перспектива за реализация ?

Абсолютно смятам, че имат. Мисля, че за да има човек добра перспектива за бъдещето зависи и от нас колко сме всеотдайни в ученето си и практиките си. В момента съм на стаж във фирмата за производство на какао „Алкао“. Тя е клон на „Алтънмарка“ в Турция и е втора в света в този бранш. В „Алкао“ работят голям процент специалисти, които са били студенти в УХТ. Сред тях са технолозите, както и колегите им от отдел „Мениджмънт на качеството“.

Как протича една специализация ?

– В „Алкао“ ме хванаха буквално от нулата. Стажът ми протича като обхваща всички производствени процеси. От самото зърно, което се доставя, до самото какао на прах и другите продукти, които произвеждат. Минавам през всяка зала, виждам всеки технологичен процес.

Смятате ли да се реализирате в чужбина, или ще останете в България ?

На мен сега ми предстои стаж в чужбина по програма „Еразъм+“ в Университета в Лион, Франция. Искам стажът да е колкото се може по-дълго време, поне една година. Ще си запиша магистратура тук и тя ще е задочно. По никакъв начин няма да прекъсна връзката с УХТ. Във Франция освен стажа в университета, уговаряме и допълнителна работа в предприятие за по-добро практическо обучение.

Сега след 4 годишно учене как си представяте визията за храната, за процесите на обработка от гледна точка на това колко усилия сте положили ? Как си изграждате визия за храната като цяло ?

За мен храната вече е най-важното след въздуха, които дишаме, защото без кислорода няма как да съществуваме. За мен храната е не само това които ни изгражда, а и изкуство.

Има ли наука в храната ?

Разбира се, че има наука. От нея има много и различни ползи за нашия организъм. Всяка храна влияе по различен начин върху нашето здраве, както физическо, така и психическо.

С това CV много фирми ще се борят да Ви привлекат ?

Аз искам да продължа като докторант и да се занимавам с наука. Това е причината да не искам да прекъсвам връзката си с УХТ.

 
 

Прочетете още