Студенти от УХТ заеха второ място на състезание по предприемачество с иновативен продукт

Публикувано от

Отборът на „Био предприемачи“ на Университета по хранителни технологии зае второ място на проведеното в Пловдив състезание по предприемачество . Домакин на надпреварата беше Аграрния университет.  Съперници бяха тимовете на шест държавни висши училища в страната- Аграрен университет-Пловдив, Тракийския университет, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски, Софийския университет „Климент Охридски“, Университета по национално и световно стопанство и Университета по хранителни технологии- Пловдив.

 Университетът по хранителни технологии, представи своята иновативна идея за производство на „Функционална майонеза от обелки на лук“ .  Продуктът няма аналог в света. Това е  една прекрасна идея, в крак с концепцията за устойчиво развитие и в съответствие с парадигмата за „нулеви отпадъци“, която комбинира иновациите в гастрономията, кръговата икономика и съвременния  дизайн на храни. В екипа  участваха студенти от Технологичен и Стопански факултет. Пея Карова и Александър Андреев отговаряха за технологичната част на бизнес идеята, а Стела Балджиева, Ангелина Топалова, Петър Енчев и Александър Михайлов отговарят за маркетинга, финансите и управлението на иновативния бизнес проект. Менторите бяха  са доц.д- р Катина Вълева от катедра „Икономика, предприемачество и управление“ и гл.ас Милена Николова – от катедра „Инженерна екология“.

Тричленното жури остана впечатлено от идеята на младите таланти от УХТ. Продуктът е лесно реализируем на пазара и може да са консумира и от хора с инсулинова резистентност.  Инвестицията е с бърза възвращаемост в рамките на две години и половина излиза на печалба.  Състезателите на УХТ презентираха своя продукт с екипи с логото на Университета и бяха поздравени за оригиналната си идея.

Прочетете още