Студенти от УХТ участваха активно  на 14-ата младежка национална научно-техническа конференция

Публикувано от

Студенти от УХТ се включиха  активно в 14-ата младежка национална научно-техническа конференция с участието на експерти от България и други страни. Тя се проведе в Пловдивския панаир в рамките на международната изложба „Фудтех“ със съдействието на Съюза по хранителна промишленост, Министерството на земеделието и храните и Федерацията на научно-техническите съюзи.

Актуалните проблеми, които младите хора поставиха, на първо място са свързани с ролята на хранителната индустрия в борбата със затлъстяването и със здравословното хранене при децата от 3 до 7 години. По този повод в УХТ бе създадена новата специалност  „Детско и юношеско хранене“, като приемът за нея ще бъде от новата учебна година.

Дискутираха се още „Потребителите и безопасността на храните: перспектива на хранително-вкусовата промишленост.“, както и „ГМО в България: Нагласи и предизвикателства пред потребителите“.

Сред поставените въпроси бяха още съвременните тенденции в науката за храненето, които обсъдиха приложението на сладкарските продукти без добавена захар.

Между интересните теми беше проучване на потребителско поведение относно продукта кафе в България с оглед на откриването на нова бакалавърска специалност  в УХТ „Кафе, чай и бариста“.

Темата „Занаятчийските храни традиция, качество и бъдеще“ предизвика вниманието на младежите, които се запознаха с интересни рецепти за гозби от различните краища на България.

Специално внимание беше отделено и на „Фактори за увеличението на онлайн търговията с хранителни продукти вБългария:Фокус върху поведението на милениълите“.

Прочетете още