УХТ бе награден от пловдивския панаир за ползотворно сътрудничество на „Агра, Винария и Фудтех 2025“
Публикувано от
Елена Ангелова
Университетът по хранителни технологии бе награден от Международен панаир Пловдив за ползотворно сътрудничество. Това стана по време на проведеното изложение „Агра, Винария и Фудтех 2025“. Призът получи проф. д-р инж. Десислав Балев, заместник- ректор по проектна дейност и бизнес партньорство на висшето училище. Наградата му бе връчена от доц. Иван Соколов, главен директор на панаира- домакин на мащабния форум.
Университета по хранителни технологии и през настоящата година бе партньор на Международен панаир-Пловдив в организацията и провеждането на престижното събитие.
Неговите студенти се включиха в провеждането на конкурса „Изборът на потребителя“, а експерти от университета бяха част от престижното жури за определяне носителите на Златни ритони от международните дегустации на вино и високо алкохолни напитки.
На свои щандове преподаватели и студенти от УХТ презентираха разработени и произведени от тях иновативни храни и напитки. Бяха представени новите специалности, по които от тази година ще се провежда обучение в УХТ – „Кафе, чай и бариста“, „Козметика и дрогерия“, „Екотехнологии и продоволствена сигурност“ и „Опаковане и логистика“. Посетителите на изложението видяха в Палата №11 и първия дигитален сътрудник в града под тепетата – Алма. Това е женски социален робот с изкуствен интелект, „назначен на работа“ в УХТ.
Проф. Марин Маринов стана лауреат на тазгодишната награда „Академичен ритон“, учредена от Университета по хранителни технологии. Той бе удостоен с нея от ректора проф. Галин Иванов на тържествената церемония по връчване на „Златен ритон“ от международния конкурс за вина и спиртни напитки „Винария 2025“. Тя се проведе в препълнения Конгресен център на панаира. Призът се присъди за заслуги в развитието на винарската наука и практика, образованието на специалисти за винарската промишленост и принос за издигане авторитета на УХТ като институция, обучаваща квалифицирани енолози.
Проф. Маринов е един от изтъкнатите преподаватели, с над 41 години стаж в УХТ и със значителен принос за развитието на винарската и високоалкохолната наука и практика в България, допринесъл активно за обучението и квалификацията на поколения инженер-технолози. Ръководител е на над 280 дипломанти и специализанти, както и на над 10 докторанти“, заяви ректорът. Автор е над 80 публикации, 5 учебника и учебни помагала. Преподавателската и научна дейност му дейност е тясно свързана с практиката. Със своите разработки и внедрителска дейност, той оставя своя отпечатък в развитието на редица предприятия от винарската и високоалкохолната промишлености.
Прочетете още

Посланикът на Израел Йоси Леви Сфари посети УХТ
Към всички новини Публикувано от В рамките на официалната си

В УХТ обявяват 3-ти април за Ден на българската консервна индустрия
Към всички новини Публикувано от „3-ти април ‒ Ден на

Ученическият конкурс „Млади изследователи 2025“ в УХТ стана национален
Към всички новини Публикувано от Ден на отворените врати