УХТ връчи почетната титла “Доктор хонорис кауза” на посланик Алехандро Поланко

Публикувано от

Негово превъзходителство Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в България в периода 2019 – 2024 г., бе удостоен с почетната титла ,,Доктор хонорис кауза” на Университета по хранителни технологии. Званието му бе присъдено с решение на Академичния съвет на висшето училище по предложение на инициативен комитет в състав: доц. Кирил Михалев – зам.-ректор, проф. Пламен Моллов – председател на Съвета на настоятелите на УХТ и ректор в периода 2020-2024 г., и Бранимир Ботев – почетен професор на УХТ и президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество за България.

На вълнуваща церемония под звуците на студентския химн Gaudemaus Igitur дипломатът получи от ректора на УХТ, проф. Галин Иванов, атрибутите на почетното звание: огърлие и папирус-грамота.

“За мен е чест и привилегия да връча регалите на Н. Пр. Поланко – дипломат с ярък принос за развитие на академичното партньорство между България и Испания и по-специално между Университета по хранителни технологии и водещите испански университети в областта на хранителната и винарската наука – Университетът на Леон и Университетът на Кастилия Ла Манча”, заяви ректорът проф. Галин Иванов.

“Днес е един много специален ден за мен. Голямо признание е да бъде удостоен с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на УХТ. Благодаря на професорите Галин Иванов и Пламен Моллов за подкрепата за развитието на сътрудничеството между академичните общности на България и Испания. Това е не само лично признание за мен, а и за моята родина“, заяви посланик Алехандро Поланко. В своето академично слово той акцентира върху предизвикателствата пред винарския сектор на Испания, който е в основата на устойчивото регионално развитие на страната.

В края на церемонията бе подписан и Меморандум за сътрудничество между Университета на Леон и консорциума PlovdivWineUni, координиран от УХТ, в който членуват пловдивски висши училища, София Тех Парк и Европейската лига за икономическо сътрудничество-България. Понастоящем консорциумът организира извеждането на магистърската програма “Technology of Wine and Wine-Based Beverages”, разработена под егидата на Международната организация по лозата и виното. Безспорен принос за сътрудничеството на УХТ с международната организация има и самият посланик Поланко.

Сред официалните гости на събитието бяха: Н.Пр. Мигел Алонсо Берио – посланик на Кралство Испания в България, Н.Пр. Ана Мария Рибейро да Силва – посланик на Португалия в България, проф. Роберто Баело Алварез – зам.-ректор на Университета на Леон, инж. Димитър Георгиев – почетен консул на Украйна в Пловдив и ,,Доктор хонорис кауза” на УХТ, областният управител д-р Илия Зюмбилев, Бранимир Ботев – президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество за България и почетен професор на УХТ, Ангел Стойков – председател на Националното представителство на студентските съвети, Роберто Санторели – президент на Конфиндустрия България, ректорът на АМТИИ доц. Жан Пехливанов и неговата предшественичка проф. Тони Шекерджиева-Новак, както и представители на останалите висши училища в Пловдив и членове на Съвета на настоятелите на УХТ.

В чест на Н.Пр. Алехандро Поланко и в израз на уважение към културата на Кралство Испания тържеството завърши с музикално изпълнение на талантливите възпитаници на проф. Тони Новак.

Посланик Алехандро Поланко Мата, роден на 28.11.1959 г. в Мадрид, постъпва на дипломатическа служба през 1987 г., като е заемал длъжностите директор “Икономически отношения в Източна Европа“ в дирекция “Международни финансови институции“ и директор “Международни финансови институции за сътрудничество и развитие“ в генерална дирекция “Международни икономически отношения“.

В дългия си професионален път в Министерство на външните работи е заемал също длъжностите зам.-директор по човешки ресурси, генерален секретар на фондация “Съвет Испания – САЩ“ и генерален директор “Международни икономически отношения“. Посланик Поланко е заемал и длъжността генерален директор “Риболовни ресурси и аквакултури“ към Министерството на околната среда, храните, селските и морските райони. Бил е на отговорни дипломатически постове в Австрия, Словения и Мароко. Бил е посланик на Кралство Испания в посолствата в Мавритания, Мали, Алжир и България.