УХТ – домакин на конкурса „Най-умело съчетание на вино и храна“

Публикувано от

Университетът по хранителни технологии в Пловдив  и тази година бе домакин на конкурса „Най-умело съчетание на вино и храна“, който се организира в рамките на дефиле „Вино и гурме 2024“ от Съвета по туризъм в града и висшето училище.

Начело на експертната комисия бе проф. Христо Спасов, дългогодишен преподавател в катедра „Технология на виното и пивото“ в УХТ. Нейни членове бяха елитните шеф готвачи Николай Боруков от ресторант „Salt & Pepper“ в Пловдив, Райчо Марков, собственик на ресторант „Паваж“ в Капана, Явор Захариев, притежател на ресторант „Перфетто“ в София и Екатерина Терзиева, журналист и организатор на винени и кулинарни турове.

Надпреварата беше сериозна, тази година участниците представиха по атрактивен начин полезни ястия, красиви блюда и специални вина, с които се стремяха да допълнят вкусовите усещания. Според доц. Кремена Никовска, организатор на надпреварата, конкурсът популяризира традиционната кухня и българското вино, стимулира винения, кулинарния и културния туризъм и цели да привлече повече гости в Пловдив.

На първо място бе класиран чийзкейк със спанак, биволско сирене и домашно ягодово сладко от фермата на „Иван Ечев“, комбиниран с вино розе от каберне фран на винарска изба „Ноя“. Втори се класира  натурален шоколад с 90% какао, козе сирене, сушени листа от рози, лиофилизирани малини и сладко от зелени орехи на био пекарна „Златното зрънце“. Той беше поднесен с десертно червено вино на винарна „Косев“. Третата позиция заеха млечни перли със зехтин и домашно малиново сладко на Млекарница „Заара“ и вино Тамянка на „Zaara estate“.

Победителите в конкурса ще бъдат наградени с плакети тази вечер в ресторант на хотел „Best Western Plovdiv Hills“.

Прочетете още