Университетът по хранителни технологии – Пловдив и община „Родопи“ ще си сътрудничат в здравословното хранене, биохраните и привличането на млади хора за студенти. Това обсъди при гостуването във висшето училище кметът Павел Михайлов с ректора проф. Галин Иванов, функционалния декан доц. Десислава Вангелова, ръководителя на Департамента по езиково обучение, физическо възпитание и спорт доц. Цвета Луизова-Хорева и председателя на Общото събрание на Университета проф. Христо Спасов. УХТ ще се включи във фестивалите на храните на територията на общината. Сред основните акценти ще бъдат здравословното хранене и биохраните в менютата.

Във висшето училище в момента една от най-търсените специалности сред младите хора е „Храни, хранене и диететика“, а от тази година се открива и нова специалност „Детско и юношеско хранене“. Предвиждат се съвместни инициативи за популяризиране сред младежите в община „Родопи“ на здравословното хранене и биохраните, както и привличането им да учат в УХТ, за което ще съдейства местната власт.
„Срещата с ректора проф. Галин Иванов и ръководството на УХТ беше много ползотворна. Обсъдихме бъдещо сътрудничество между общината и Университета по хранителни технологии“, заяви кметът на „Родопи“ Павел Михайлов. Той добави, че общината е с развита хранително-вкусова промишленост, винарство, туризъм, на нейната територия има много ферми за производство на месни и млечни продукти. Хората, които са ангажирани с тези бизнеси, могат да ги развиват със съдействието на висшето училище. Привличането на млади хора да учат в УХТ и след като завършат образованието си да останат да работят в община „Родопи“, е друга инициатива, която ще бъде полезна за двете страни.
„В нашата община организираме интересни фестивали на бабека, амбарицата, баклавата, както и на Трифон Зарезан, които се радват на все по-голям интерес. И в тази област можем да бъдем съвместно полезни с УХТ“, каза още Павел Михайлов.