УХТ с нов център за научни изследвания и иновации

Публикувано от

На своето редовно заседание, проведено на 20 ноември 2024 г., Правителството одобри създаването на Институт за системни иновации в храните и виното (ИСИХВ) в структурата на Университета по хранителни технологии. Предложението за откриване на звеното е на ректора на УХТ, след решение на академичния съвет на висшето училище, взето през 2023 г.

ИСИХВ ще има стратегическа роля в осигуряването на иновационни решения за съвременните предизвикателства пред агро-хранителния сектор в България. Новосформираното звено ще обединява работата на изследователски групи в четири направления: „Продоволствена сигурност и устойчиви хранителни системи“, „Иновации във винопроизводството“, „Дигитализация на хранителния и винарския сектор“ и „Храни, вино и здраве“.

Откриването на ИСИХВ ще насърчи работата по научноизследователски и образователни проекти с чуждестранни партньори на УХТ, като Международната организация по лозата и виното (OIV), Европейския институт за иновации и технологии в храните (EIT Food), Европейския консорциум на винарските университети (EMaVE-Vinifera) и Международната асоциация за обучение и научни изследвания, подпомагащи устойчивото развитие (I.S.L.E Association).

Включването на ИСИХВ именно в структурата на УХТ е естествено развитие на натрупаната над 70-годишна експертиза в областта на хранителната и винарската наука.

 

Прочетете още