На своето редовно заседание, проведено на 20 ноември 2024 г., Правителството одобри създаването на Институт за системни иновации в храните и виното (ИСИХВ) в структурата на Университета по хранителни технологии. Предложението за откриване на звеното е на ректора на УХТ, след решение на академичния съвет на висшето училище, взето през 2023 г.
ИСИХВ ще има стратегическа роля в осигуряването на иновационни решения за съвременните предизвикателства пред агро-хранителния сектор в България. Новосформираното звено ще обединява работата на изследователски групи в четири направления: „Продоволствена сигурност и устойчиви хранителни системи“, „Иновации във винопроизводството“, „Дигитализация на хранителния и винарския сектор“ и „Храни, вино и здраве“.
Откриването на ИСИХВ ще насърчи работата по научноизследователски и образователни проекти с чуждестранни партньори на УХТ, като Международната организация по лозата и виното (OIV), Европейския институт за иновации и технологии в храните (EIT Food), Европейския консорциум на винарските университети (EMaVE-Vinifera) и Международната асоциация за обучение и научни изследвания, подпомагащи устойчивото развитие (I.S.L.E Association).
Включването на ИСИХВ именно в структурата на УХТ е естествено развитие на натрупаната над 70-годишна експертиза в областта на хранителната и винарската наука.
Прочетете още

Покана за Общо събрание на ДЕОФВС на 28.03.2025г. от 13.00 ч. в зала 208 бл. 2
Към всички новини Публикувано от Прочетете още

Покана за Академичен съвет на 28.03.2025 г. от 10.30 ч. в зала „Хоризонт“
Към всички новини Публикувано от Покана за Академичен съвет на

Lidl стартира Career UP: Иновативен формат за кариерно ориентиране за младежи в Пловдив
Към всички новини Публикувано от Първото събитие е на 22