Храната на бъдещето: безопасна не само за потребителите, но и за планетата
Публикувано от
Елена Ангелова
Това е ключовото послание от проведения в Университета по хранителни технологии (УХТ) първи международен симпозиум на тема “The 3S Concept for Food Future: Safety, Security and Sustainability”. В рамките на форума се проведе и заключителната конференция на проекта SafeFood4EU, координиран от УХТ и финансиран по Еразъм+. В събитието взеха активно участие представители на партньорите по проекта ‒ Университет на Бон, Германия и Университет AERES, Нидерландия, както и гост-лектори от водещи университети в Португалия, Турция, Гърция и България.
“Днешният форум отразява нарастващата роля на УХТ като научноизследователски център, предлагащ решения за проблемите пред хранителния сектор, свързани с устойчивостта на производството и продоволствената сигурност”, заяви ректорът проф. Галин Иванов при откриването на събитието.
Успешно завършващия международен проект SafeFood4EU е един от първите, финансирани в новия програмен период (2021-2027) по програма Еразъм+. “Основният резултат от изпълнението на проекта е разработеното интердисциплинарно учебно съдържание в областта на осигуряването на безопасни и здравословни храни, произведени при щадящи за околната среда условия”, обясни проф. Георги Георгиев, оперативен координатор на проекта. Разработените учебни материали включват професионален речник, улесняващ и подобряващ експертната комуникация, и интерактивни лекционни курсове и практически казуси в двете основни тематични области на проекта ‒ качество и безопасност на храните и устойчиви агро-хранителни системи.
Д-р Патрик Бърджес, Университет AERES, представи разработената дигитална платформа с отворен достъп, чрез която ще бъдат популяризирани резултатите на проекта. Платформата е базирана на иновативния подход COIL (Collaborative Online International Learning).
Значителен интерес предизвика и пленарната сесия на симпозиума. Проф. Руй Кошта от Политехническия университет на Коимбра, Португалия, коментира тенденциите, свързани с нарастващата употреба на алтернативни протеинови източници, включително растителни, от водорасли и от насекоми. Проф. Серкан Йълмаз от Университета на Анкара, Турция, представи задълбочено проучване върху връзката между генотоксичните ефекти на микотоксините и продоволствената сигурност. Д-р Алексиос Вардакас от фирма Гeя и Университета на Патра, Гърция, акцентира върху предизвикателствата пред устойчивото производство на храни, по примера на маслините и зехтина, а доц. Доброслав Моллов от УНСС представи съвременните концепции за управление на веригите за доставка на храни.
Прочетете още

ПРИВЕТСТВИЕ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ
Към всички новини Публикувано от Прочетете още

Покана за ФС на Технологичен факултет на 24.04.2025г. от 13.30ч. в зала Хоризонт
Към всички новини Публикувано от Прочетете още

Покана за ОБЩО СЪБРАНИЕ на Стопански факултет на 28.04.2025 г. от 10:30 часа в зала „Хоризонт“
Към всички новини Публикувано от Прочетете още