Катедра „Органична химия” е основана от проф. Стойко Ангелов Стойков през 1948 г. като катедра по Земеделска технология при ВСИ, Пловдив. Ръководители на катедрата са били проф. д.х.н. Христо Ганев Крачанов и доц. д-р Николай Апостолов Кирчев. През 2017 година към катедрата се присъединява катедра „Неорганична химия”. Ръководител на новата катедра „Органична химия и неорганична химия” е проф. дн инж.-хим. Пантелей Петров Денев.
Научната проблематика на катедрата е в областта на хранителната химия, органичната химия, биологично-активни вещества и хранителната технология. Следните по-важни проблеми са обект на научните и насочените приложни изследвания на катедрата: химия и технология на пектиновите вещества; ултразвуков и микровълнов синтез на модифицирани въглехидрати, кинетика и механизъм на базично-катализирани алдолни реакции; аромат и ароматообразуване на хранителни продукти; захаро-аминни взаимодействия – моделни системи, механизъм и кинетика; биосинтез и изолиране на микробни екзополизахариди; йоннообменна хроматография на рацемични бази и природни биологично активни съединения; технология на плодови сокове, пюрета и желирани хранителни продукти; приложение на пектиновите вещества в хранителната технология и медицината. Фитохимия, изолиране, идентифициране и характеристика на вторични метаболити – алкалоиди, терпени и полифеноли. Оползотворяване и приложение на странични продукти на етерично-маслената индустрия. Биологично активни вещества. Синтез, спектрално и структурно охарактеризиране на полиметинови багрила с потенциално приложение в оптичните технологии.
От години катедрата е свързана с Института по органична химия на БАН. Тесни изследователски връзки катедрата има с различни предприятия на консервната, захаропреработващата и винарската промишленост. Полезен научен и учебно-преподавателски обмен е осъществяван с катедрите: по органична химия при МГУ – Москва; по хранителна технология и по органична химия на Университета в Гент (Белгия); по органична химия на Университета в Марсилия (Франция); по хранителна химия на Аграрния университет -Вагенинген (Холандия); по биохимия и технология на храните в Хумболдт -Университет, Берлин, лаборатория по хранителна наука и технологии на институт Meurice, Брюксел, Белгия, по въглехидратна технология на Аграрен университет Краков.
Катедрата е акредитирана за обучение на магистри в научна и образователна степен “доктор” по специалностите: “Органична химия” и “Технология на биологично активните вещества”.
Катедрата обучава студенти от образователно-квалификационната степен “бакалавър” и “магистър” по специалността “Анализ, контрол и екология на храните”, студенти от Стопанския факултет специалност „Храни, хранене и диететика” и “Кетъринг” и магистри от Катедра “Технология на захарта и захарните изделия” по дисциплината “Химия на въглехидратите”.
Технически сътрудници за учебния и научноизследователския процес в направлението са главен експерт инж.-технолог Пенка Димова Танчева и младши експерт инж.-технолог Гергана Илиева Маровска.
Направление Неорганична химия
През 1953г., едновременно с обособяването на ВИХВП като самостоятелно висше учебно заведение, се създават и катедрите по основните учебни дисциплини. Изучаването на химичните дисциплини е поверено на две катедри: ,,Неорганична химия, аналитична химия и физикохимия“ и ,,Органична химия“. За ръководител на катедра ,,Неорганична химия, аналитична химия и физикохимия“ е избран проф. Г. Кандиларов. През 1960г. проф. Кандиларов се пенсионира и ръководството на катедрата се поема от доц. Н. Тютюлков до 1968г. Следващи ръководители катедра са: доц. Е. Паспалеев (1968-1979г.), проф. Я. Попова (1979-1983г.), проф. Д. Манева (1983-1990г.), доц. А. Кожухарова (1990-1993г.), доц. К. Кънчев (1993-1995г.), проф. дхн Б. Ангелов (1995-2010г.). Бивши преподаватели по дисциплините Неорганична химия и Химия са били: доц. К. Манолов, доц. А. Кожухарова, доц. Н. Раев, доц. З. Велкова, гл. ас. д-р Н. Дириманова, гл. ас. Н. Кирова и гл. ас. Н. Мотеков. През този период в катедрата са разработени и успешно защитени 7 дисертации в областите електрохимия, квантова химия, комплексни съединения и методика на обучението по химия.
През 2017г. направление ,,Неорганична химия“ се присъединява към катедра ,,Органична химия“. Ръководител на новата катедра ,,Органична химия и неорганична химия“ е проф. дн инж.-хим. Пантелей Петров Денев.
Понастоящем преподаватели в направление ,,Неорганична химия“ са доц. д-р Иван Георгиев Щерев и доц. д-р Тотка Михайлова Додевска, които извеждат дисциплините Неорганична химия за студенти от Технологичен факултет и Химия за студенти от Технически факултет. През 2020 г. Янна Любомирова Лазарова, редовен докторант по Неорганична химия, защитава дисертация на тема „Модифицирани въглеродни материали с приложение в амперометричния сензорен анализ“. През 2021г. като редовен докторант по Неорганична химия е зачислен Добрин Тодоров Хаджиев. Научен ръководител на двамата докторанти е доц. д-р Т. Додевска. Технически сътрудник за учебния и научноизследователския процес в направлението е младши експерт-химик Ивайла Мечева-Ушева, която наследява в 2020г. главен специалист-технолог П. Иванова.
Основната научна тематика на преподавателите от направление ,,Неорганична химия“ е в областта на разработването на електрохимични сензорни системи. Научният колектив разполага с оборудвана изследователска лаборатория за електрохимични изследвания, насочени към разработване и валидиране на нови електрохимични и биоелектрохимични методи за бърз, селективен количествен анализ на аналити от значение в хранителната индустрия, клиничната диагностика и опазването на околната среда.
Ръководства за упражнения по „Органична химия”
Ръководство за упражнения по основи на кулинарната химия. Пантелей Денев, Антон Славов, Иван Иванов, Ивелина Василева, Мина Тодорова, Надежда Петкова, Атанас Павлов, Академично издателство на УХТ – Пловдив. ISBN 978-954-24-0262-6
Travaux pratique de Chimie Organique et Chimie des aliments et des Processus. (Ръководство за упражнения по органична химия и химия на храните и процесите). Anton Slavov, UFT Academic Publishing House, Plovdiv 2011 (на френски). ISBN 978-954-24-0166-7
Хранителна химия, Помагало за лабораторни упражнения, Пантелей Денев, Надежда Петкова, Мина Тодорова, Академично издателство на УХТ – Пловдив, ISBN 978-954-24-0291-6.
Учебни помагала по „Неорганична химия”
И. Щерев, Т. Додевска (2013). Ръководство по Неорганична химия (стехиометрични изчисления и лабораторни упражнения)
ISBN: 978-619-7010-17-6, изд. Блаком
И. Щерев, Т. Додевска (2018). Ръководство по Неорганична химия (стехиометрични изчисления и лабораторни упражнения), Второ преработено и допълнено издание.
ISBN: 978-619-7010-57-2, изд. Блаком
МОНОГРАФИЯ:
Т. Додевска (2020). МОДИФИЦИРАНИ ВЪГЛЕРОДНИ ЕЛЕКТРОДИ-КАТАЛИЗАТОРИ С ПРИЛОЖЕНИЕ В РАЗРАБОТВАНЕТО НА БИОСЕНЗОРНИ СИСТЕМИ
Академично издателство на УХТ – Пловдив
ISBN: 978-954-24-0324-1
В катедрата по Органична химия се извеждат следните дисциплини Органична химия, Химия на природните съединения, Съвременни технологии и методи за анализ на биологично активни вещества, Биологично активни вещества в храните, Обща хранителна химия, Механизъм на химичните процеси в хранителните технологии, Хидроколоидите в ХВП, Химия на хранителния вкус, Химия на хранителния аромат, Химия на храните и процесите – магистри, Хранителен аромат – магистри и Химия на въглехидратите – магистри.
Технически сътрудници за учебния и научноизследователския процес в направлението са главен експерт инж.-технолог Пенка Димова Танчева и младши експерт инж.-технолог Гергана Илиева Маровска.
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg