Процеси и апарати
Академичен състав
E-mail: k_dinkov@uft-plovdiv.bg
Катедра „ПРОЦЕСИ И АПАРАТИ” е създадена през 1974 г. Катедрата е общообразователна и обучава студентите от Технологичен,Технически и Стопански факултети на УХТ – Пловдив.
Ръководители на катедрата са били: проф. Петър Илиев (1974 г. – 1976 г.), проф. д-р Кънчо М. Коларов (1976 г. – 1993 г. и 1998 г. – 2000 г.), доц. д-р Харалампи М. Паскалев (1993 г. – 1998 г.), доц. д-р Иван Г. Янчев (2000 г. – 2003 г.), проф. д.т.н. Кольо Т. Динков (2003 г. – 2011 г.) и проф. д.т.н. Николай Д. Менков от 2011 г.
Общо в катедра “ПРОЦЕСИ И АПАРАТИ” са защитени 18 дисертации за присъждане на образователна и научна степен “Доктор” и 2 дисертации за присъждане на научната степен “Доктор на техническите науки”.
1. Коларов, К., К. Динков. Процеси и апарати в хранително-вкусовата промишленост. II част – второ допълнено и преработено издание, Автоспектър, Пловдив, 2002.
2. Менков, Н., К. Коларов, Д. Дамянов, К. Динков, Н. Тошков. Курсово проектиране по процеси и апарати в ХВП. Пловдив. 2009.
3. Динков, К., Д. Дамянов, Н. Менков. Сборник от задачи по процеси и апарати в ХВП. Второ преработено издание, Пловдив. 2009.
4. Менков, Н., Динков, К., Дамянов, Д., Душкова, М., Дуракова, А., Тошков, Н. Ръководство за лабораторни упражнения по процеси и апарати в хранителната и вкусовата промишленост, Академично издателство на УХТ – Пловдив, 2009.
5. Менков, Н. Основни хидромеханични процеси и апарати. Академично издателство на УХТ – Пловдив. 2009.
6. Динков, К., К. Коларов. Процеси и апарати в ХВП – І част. Академично издателство на УХТ – Пловдив. 2010.
7. Angelov, M., M. Dushkova, Z. Velkova. Génie des procédés alimentaires, Academic Publishing House – Plovdiv, 2010.
8. Менков, Н., К. Динков, М. Душкова, Н. Тошков, П. Райнов. Ръководство за проектиране по процеси и апарати в ХВП. Академично издателство на УХТ, 2013.
9. Дуракова, А. Основни процеси в хранителната индустрия, Учебник, кратък курс. Академично издателство на УХТ – Пловдив, 2015.
10. Дуракова А. Сборник от задачи по основни процеси в хранителната индустрия, кратък курс. Академично издателство на УХТ – Пловдив, 2016.
11. Ангелов, М., П. Райнов. Ръководство за упражнения по моделиране и симулиране. Университетско издателство на УХТ – Пловдив, 2016.
12. Динков, К., Н. Менков. Примери и задачи по процеси и апарати. Академично издателство на УХТ – Пловдив. 2019.
Основните научни направления по които е работено в катедра „ПРОЦЕСИ И АПАРАТИ” са:
- Конструиране и изследване на машини и съоръжения за ХВП в областта на млечната, месната, консервната, тютюневата промишленост.
- Изследвания в областта на топлофизичните, реологичните и равновесни характеристики на хранителните продукти.
- Усъвършенстване на редица процеси и операции в ХВП и разработване на нови конструкции на машини, апарати и уредби в ХВП – загреватели, сушилни, уредба за навлажняване, мембранни уредби и др.
- Регенериране на органични разтворители от отпадни води на фармацевтични предприятия.
- Екологоефективна обработка на органични разтворители на отпадни води от млечната промишленост.
- Изследвания в областта на теорията на измеренията и анализи на физичните величини.
- Изследвания върху мембранните процеси и тяхното приложение в хранителните технологии.
- Изследвания в областта на екстракцията в система твърдо тяло – течност и течност – течност.
- Изследвания в областта на екструзията на хранителни продукти.
- Реологични характеристики на хранителни продукти.
- Изследване на сорбционните характеристики на прахообразни хранителни компоненти и брашнени смески.
- Числено моделиране. Изчислителна динамика на флуидите (CDF).
По тези направления са разработени десетки научни теми, много от които са внедрени с високи практически резултати.
Извеждани дисциплини: Преподавателският състав на катедра “ПРОЦЕСИ И АПАРАТИ” извежда лекционни курсове и упражнения на студентите от редовна и задочна форма на обучение по следните дисциплини
Образователно-квалификационна степен “БАКАЛАВЪР”
– за студентите от Технологичен факултет:
- „Процеси и апарати” – І част – за всички технологични специалности;
- „Процеси и апарати” – ІІ част – за всички технологични специалности
– за студентите от Технически факултет:
- „Основни процеси и апарати” – за спец. „Автоматика, информационна и управляваща техника”
– за студентите от Стопански факултет:
- „Процеси и апарати” – І част – за спец. „Кетъринг”, „Храни, хранене и диететика” и „Хранене и туризъм”;
- „Процеси и апарати” – ІІ част – за спец. „Кетъринг”, „Храни, хранене и диететика” и „Хранене и туризъм”;
- „Процеси и апарати” – за спец. „Индустриален мениджмънт”, “Икономика на хранителната индустрия” и „Индустриален бизнес и предприемачество”;
- „Технологични процеси и обзавеждане в хранителните предприятия” – за спец. „Храни, хранене и диететика”;
- „Системи и оборудване в централизираното кулинарно производство” – за спец. „Кетъринг” и „Хранене и туризъм”
Образователно-квалификационна степен “МАГИСТЪР”
– за студентите от Технологичен факултет:
- „Мембранни процеси” – за спец. „Технология на виното и пивото”
- „Процеси и апарати в ХВП” – за спец. „Технология на ферментационните продукти”
- „Процеси и апарати – проект” – за спец. „Технология на ферментационните продукти”
– за студентите от Технически факултет:
- „Основни процеси и апарати” – за спец. „Автоматика, информационна и управляваща техника”
- „Процесни характеристики на хранително-вкусови продукти” – за спец. „Автоматика, информационна и управляваща техника”
- „Моделиране и симулиране на топло и масообменни процеси” – за спец. „Топлотехника”, „Енергийна ефективност” и „Хладилна и климатичн техника”
– за студентите от Стопански факултет:
- „Проектиране на технологични процеси в хранителната индустрия” – за спец. „Индустриален мениджмънт”
- „Компютърно проектиране” – за спец. „Кетъринг”
- „Основни процеси и апарати” – за спец. „Кетъринг”
В дисциплината “Процеси и апарати” студентите изучават всички основни процеси, чрез които се реализират технологичните процеси: механични, хидравлични, топлинни и масообменни, и се разглеждат теоретичните основи на тези процеси, както и основните типове машини, апарати и уредби, в които те протичат.
По съответните дисциплини в катедрата се разработват курсови проекти и задачи, с цел подобряване на практическата подготовка.
Неделима част от учебния процес е работата на студентите в лабораториите. Тук те провеждат своите семинарни и лабораторни занятия с уредби, които създават у тях не само навици и умения, но и организираност, която превръща учебните занятия в учебно-изследователски търсения.
За подпомагане и провеждане на учебната дейност в катедрата са издадени редица учебници и учебни помагала, справочници и монографии.