Процеси и апарати
Академичен състав

E-mail: k_dinkov@uft-plovdiv.bg












Катедра „ПРОЦЕСИ И АПАРАТИ” е създадена през 1974 г. Катедрата е общообразователна и обучава студентите от Технологичен,Технически и Стопански факултети на УХТ – Пловдив.
Ръководители на катедрата са били: проф. Петър Илиев (1974 г. – 1976 г.), проф. д-р Кънчо М. Коларов (1976 г. – 1993 г. и 1998 г. – 2000 г.), доц. д-р Харалампи М. Паскалев (1993 г. – 1998 г.), доц. д-р Иван Г. Янчев (2000 г. – 2003 г.), проф. д.т.н. Кольо Т. Динков (2003 г. – 2011 г.) и проф. д.т.н. Николай Д. Менков от 2011 г.
Общо в катедра “ПРОЦЕСИ И АПАРАТИ” са защитени 18 дисертации за присъждане на образователна и научна степен “Доктор” и 2 дисертации за присъждане на научната степен “Доктор на техническите науки”.
1. Коларов, К., К. Динков. Процеси и апарати в хранително-вкусовата промишленост. II част – второ допълнено и преработено издание, Автоспектър, Пловдив, 2002.
2. Менков, Н., К. Коларов, Д. Дамянов, К. Динков, Н. Тошков. Курсово проектиране по процеси и апарати в ХВП. Пловдив. 2009.
3. Динков, К., Д. Дамянов, Н. Менков. Сборник от задачи по процеси и апарати в ХВП. Второ преработено издание, Пловдив. 2009.
4. Менков, Н., Динков, К., Дамянов, Д., Душкова, М., Дуракова, А., Тошков, Н. Ръководство за лабораторни упражнения по процеси и апарати в хранителната и вкусовата промишленост, Академично издателство на УХТ – Пловдив, 2009.
5. Менков, Н. Основни хидромеханични процеси и апарати. Академично издателство на УХТ – Пловдив. 2009.
6. Динков, К., К. Коларов. Процеси и апарати в ХВП – І част. Академично издателство на УХТ – Пловдив. 2010.
7. Angelov, M., M. Dushkova, Z. Velkova. Génie des procédés alimentaires, Academic Publishing House – Plovdiv, 2010.
8. Менков, Н., К. Динков, М. Душкова, Н. Тошков, П. Райнов. Ръководство за проектиране по процеси и апарати в ХВП. Академично издателство на УХТ, 2013.
9. Дуракова, А. Основни процеси в хранителната индустрия, Учебник, кратък курс. Академично издателство на УХТ – Пловдив, 2015.
10. Дуракова А. Сборник от задачи по основни процеси в хранителната индустрия, кратък курс. Академично издателство на УХТ – Пловдив, 2016.
11. Ангелов, М., П. Райнов. Ръководство за упражнения по моделиране и симулиране. Университетско издателство на УХТ – Пловдив, 2016.
12. Динков, К., Н. Менков.
Примери и задачи по процеси и апарати. Академично издателство на УХТ – Пловдив. 2019.
- Василев С. Техническа механика за инженер- технолози, Автоспектър, Пловдив, 2012, 224 стр.
- Василев, С., Гърдев, Г., Златанов, В., Хаджийски, В., Ангелов, К.: Техническа механика Ръководство за упражнения и извънаудиторна работа. “Автоспектър”, Пловдив, 2006 (2008), ISBN: 978-954-8932-44-8 ; COBISS.BG-ID – 1228572388;
- Василев С., Т . Митов, К. Ангелов, Свитък от задачи и курсови работи по съпротивление на материалите, Пловдив, 2006, 62 стр.
- Златанов В., Атанасова Сн., В. Хаджийски, В. Ненов, Ръководство за курсово проектиране по машинни елементи-I част, Акад. Издателство на УХТ, 2010.
- Bachvarov St., V. Zlatanov, Mechanics (Kinematics, Dinamics), Акад. Издателство на УХТ, 2010.
- Атанасова Сн., Д. Ганчовска, З. Ходжева, Михайлов Ив.,Основи на конструирането, Акад. Издателство на УХТ, 2010.
- В. Хаджийски, Стефанов Ст., Компютърен инженерен анализ на машинни елементи,Cosmos Works, УХТ- Пловдив, 2007.
- Атанасова С. Методично ръководство за упражнения по ПГИГ със Solid Works , Акад.издателство на УХТ- Пловдив, 2008.
- Ангелов К., М. Ботева, Й. Мунев, Механика I част (Статика и кинематика) Методическо ръководство за упражнения и извънаудиторна работа, Балкански културен форум, Пловдив, 2014.
- Хаджийски В., С. Стефанов, В. Сукманов, Ю. Перова и И. Жданов. Съпротивление на материалите в примери и задачи.Академично издателство на УХТ, Пловдив: ISBN 978-954-24-0230-5. 2014
- Buchvarov, S., Zlatanov, V.: Mechanics /Kinematics, Dynamics/. Академично издателство на УХТ—Пловдив, Пловдив, 2010 (in English), ISBN: 978-954-24-0147-6, COBISS.BG-ID – 1235750372;
- Бъчваров, С.Н., Златанов, В. Д.: Кинематика на най-общото движение на твърдо тяло. Академично издателство на УХТ—Пловдив, Пловдив, 2011, ISBN: 978-954-24-0173-5, COBISS.BG-ID – 1238431972;
- Bachvarov, S., Zlatanov, V.: Kinematics of the most general motion of a rigid body. LAP LAMBERT Academic Publishing, Saarbrucken, Germany, 2015, ISBN: 978-3-659-71542-6.
- Бъчваров, С., Златанов, В.: Съпротивление на материалите /вътрешни усилия, теория на напреженията/. Академично издателство на УХТ—Пловдив, Пловдив, 2014, ISBN: 978-954-24-0250-3, COBISS.BG-ID – 1267831268;
- Бъчваров, С., Николов, С. Златанов, В. Механика ІІІ част (Аналитична механика). Академично издателство на Аграрния Университет Пловдив, Пловдив, 2016, ISBN 978-954-517-248-9, COBISS.BG-ID – 1281713636;
- Златанов В.: Якост и динамика на машини, апарати и съоръжения в хранителната промишленост. Академично издателство на Аграрния Университет Пловдив, Пловдив, 2020, ISBN 978-954-517-296-0, COBISS.BG-ID – 41923080;
- Златанов, В. Аналитично изследване на механични системи. Академично издателство на Аграрния Университет Пловдив, Пловдив, 2020, ISBN 978-954-517-295-3, COBISS.BG-ID -41970440;
- Бъчваров, С., Златанов, В. Механика ІV част: Теория на устойчивостта на равновесието и движението. Академично издателство на УХТ—Пловдив, Пловдив, 2022, ISBN: 978-954-24-0353-1;
- Златанов, В., Атанасова, С.: Методическо ръководство за упражнения по Машинознание. Академично издателство на УХТ, Пловдив, 2003, ISBN: 954-24-0046-2, COBISS.BG-ID – 1040796388;
- Златанов, В., Атанасова, С., Хаджийски, В., Ненов, В.: Ръководство за курсово проектиране по Машинни елементи I част. Академично издателство на УХТ—Пловдив, Пловдив, 2010, ISBN: 978-954-24-0127-8, COBISS.BG-ID – 1233349604;
- Златанов, В., Атанасова, С., Хаджийски, В.: Методично ръководство за изпълнение на курсова работа по Машинознание. Академично издателство на УХТ—Пловдив, Пловдив, 2012, ISBN: 978-954-24-0198-8; COBISS.BG-ID – 1248031204;
- Златанов, В.: Методично ръководство за изпълнение на курсова работа по Механика ІІ част. Академично издателство на УХТ—Пловдив, Пловдив, 2012, ISBN: 978-954-24-0199-5, COBISS.BG-ID – 1248052964;
- Златанов, В., Атанасова, С., Хаджийски, В. Ръководство за курсово проектиране по Машинни елементи IІ част /Зъбни предавки/. Академично издателство на Аграрния Университет Пловдив, Пловдив, 2018, ISBN 978-954-517-269-4, COBISS.BG-ID – 1291355108;
Основните научни направления по които е работено в катедра „ПРОЦЕСИ И АПАРАТИ” са:
- Конструиране и изследване на машини и съоръжения за ХВП в областта на млечната, месната, консервната, тютюневата промишленост.
- Изследвания в областта на топлофизичните, реологичните и равновесни характеристики на хранителните продукти.
- Усъвършенстване на редица процеси и операции в ХВП и разработване на нови конструкции на машини, апарати и уредби в ХВП – загреватели, сушилни, уредба за навлажняване, мембранни уредби и др.
- Регенериране на органични разтворители от отпадни води на фармацевтични предприятия.
- Екологоефективна обработка на органични разтворители на отпадни води от млечната промишленост.
- Изследвания в областта на теорията на измеренията и анализи на физичните величини.
- Изследвания върху мембранните процеси и тяхното приложение в хранителните технологии.
- Изследвания в областта на екстракцията в система твърдо тяло – течност и течност – течност.
- Изследвания в областта на екструзията на хранителни продукти.
- Реологични характеристики на хранителни продукти.
- Изследване на сорбционните характеристики на прахообразни хранителни компоненти и брашнени смески.
- Числено моделиране. Изчислителна динамика на флуидите (CDF).
По тези направления са разработени десетки научни теми, много от които са внедрени с високи практически резултати.
Извеждани дисциплини: Преподавателският състав на катедра “ПРОЦЕСИ И АПАРАТИ” извежда лекционни курсове и упражнения на студентите от редовна и задочна форма на обучение по следните дисциплини
Образователно-квалификационна степен “БАКАЛАВЪР”
– за студентите от Технологичен факултет:
- „Процеси и апарати” – І част – за всички технологични специалности;
- „Процеси и апарати” – ІІ част – за всички технологични специалности
– за студентите от Технически факултет:
- „Основни процеси и апарати” – за спец. „Автоматика, информационна и управляваща техника”
– за студентите от Стопански факултет:
- „Процеси и апарати” – І част – за спец. „Кетъринг”, „Храни, хранене и диететика” и „Хранене и туризъм”;
- „Процеси и апарати” – ІІ част – за спец. „Кетъринг”, „Храни, хранене и диететика” и „Хранене и туризъм”;
- „Процеси и апарати” – за спец. „Индустриален мениджмънт”, “Икономика на хранителната индустрия” и „Индустриален бизнес и предприемачество”;
- „Технологични процеси и обзавеждане в хранителните предприятия” – за спец. „Храни, хранене и диететика”;
- „Системи и оборудване в централизираното кулинарно производство” – за спец. „Кетъринг” и „Хранене и туризъм”
- Съпротивление на материалите 1 част
- Съпротивление на материалите 2 част
- Техническа механика 1 част
- Теория на механизмите и машините
- Техническа механика и инженерна графика
- Техническа механика 2 част
- Машинни елементи
- Приложна геометрия и инженерна графика 1 и 2 част
- Техническо документиране
- Елементи на механиката в автоматиката и компютърната техника
- Метрология и измервателна техника
Образователно-квалификационна степен “МАГИСТЪР”
– за студентите от Технологичен факултет:
- „Мембранни процеси” – за спец. „Технология на виното и пивото”
- „Процеси и апарати в ХВП” – за спец. „Технология на ферментационните продукти”
- „Процеси и апарати – проект” – за спец. „Технология на ферментационните продукти”
– за студентите от Технически факултет:
- „Основни процеси и апарати” – за спец. „Автоматика, информационна и управляваща техника”
- „Процесни характеристики на хранително-вкусови продукти” – за спец. „Автоматика, информационна и управляваща техника”
- „Моделиране и симулиране на топло и масообменни процеси” – за спец. „Топлотехника”, „Енергийна ефективност” и „Хладилна и климатичн техника”
– за студентите от Стопански факултет:
- „Проектиране на технологични процеси в хранителната индустрия” – за спец. „Индустриален мениджмънт”
- „Компютърно проектиране” – за спец. „Кетъринг”
- „Основни процеси и апарати” – за спец. „Кетъринг”
- Синтез и анализ на механизми в опаковъчната техника
- Якост и динамика на машини и апарати в ХВП
В дисциплината “Процеси и апарати” студентите изучават всички основни процеси, чрез които се реализират технологичните процеси: механични, хидравлични, топлинни и масообменни, и се разглеждат теоретичните основи на тези процеси, както и основните типове машини, апарати и уредби, в които те протичат.
По съответните дисциплини в катедрата се разработват курсови проекти и задачи, с цел подобряване на практическата подготовка.
Неделима част от учебния процес е работата на студентите в лабораториите. Тук те провеждат своите семинарни и лабораторни занятия с уредби, които създават у тях не само навици и умения, но и организираност, която превръща учебните занятия в учебно-изследователски търсения.
За подпомагане и провеждане на учебната дейност в катедрата са издадени редица учебници и учебни помагала, справочници и монографии.