Търсене
Close this search box.

Консорциум PlovdivWineUni обедини 3 университета в Пловдив

Публикувано от

Университетът по хранителни технологии, Медицинският и Аграрният университет създадоха консорциум PlovdivWineUni. На официална церемония в зала „Хоризонт“ на УХТ  ректорът проф. Пламен Моллов подписа Меморандум за партньорство заедно със зам.-ректора на Медицинския университет в Пловдив проф. Благой Маринов и  проф. Владислав Попов, зам.-ректор на Аграрния университет.

Трите водещи висши училища се обединяват, за да гарантират обучение на световно ниво на студентите от новата магистърска програма “Technology of Wine and Wine-Based Beverages”, разработена под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV).

Меморандумът бе сключен по време на 69-та Научна конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии 2022” на УХТ в присъствието на министъра на земеделието Явор Гечев, на почетния консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо, на почетния консул на Федерална република Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова.

На подписването присъстваха и гост лекторите на конференцията – проф. Виторино Новело от Факултета по аграрни, хранителни и лесовъдни науки към Университета в Торино, Италия и на проф. Ралф Швайгерт, директор на Института за изследване на напитките към Университета Гайзенхайм, Германия.

„Това е исторически момент за висшето образование – за първи път три водещи университета в България се обединяват. Създаваме платформа, която гарантира синергия между тяхното знание и опит. Сега преподаватели ще могат да провеждат обучение в различните дисциплини, а студентите ще имат достъп до базите на трите  висши училища“, заяви ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов.  Той подчерта, че първата дейност на консорциума ще бъде извеждането на новата магистърска програма “Technology of Wine and Wine-Based Beverages”.Според министър Гечев това споразумение между трите университета с подкрепата на световни организации допринася не само за образованието на студентите и за развитието на науката, а и за държавата и за бизнеса. Имате пълно съдействие от Министерство на земеделието, заяви той.

В свой стил президентът на българската секция на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев зарадва участниците с новината, че до края на годината президентът на Международната организация по лозата и виното Пау Рока ще посети УХТ, тъй като е приел поканата на българското правителство да гостува в страната.

За първи път от 2 години научният форум е изцяло в присъствен формат. Днес и утре на конференцията ще бъдат представи постиженията на специалистите от сферата на хранителната, биотехнологичната и туристическата индустрия.

При огромен интерес преминаха презентациите на проф. Невело „Иновации в лозарството и тяхното влияние върху качеството на виното“ и на проф. Швайгерт „Силата на растенията – кои хранителни технологии въздействат върху съдържанието и бионаличността на растителните хранителни компоненти“.

„С помощта на съвременните технологии се създават високорезистентни сортове грозде, които могат да виреят на места със суров климат. Произвежданите от тях вина имат сходен състав и свойства с традиционните“, каза в лекцията си гостът от Университета в Торино. Директорът на Института за изследване на напитките към Университета Гайзенхайм, Германия посочи, че преработката на суровите плодове и зеленчуци не винаги е нездравословна. Тя може да допринесе за запазването и дори увеличаването на полезните и намаляването на вредните компоненти, увери той и добави, че СЗО препоръчва да се консумират 650 г плодове и зеленчуци дневно. В една трета от Европа, най-вече в Източна, консумацията достига едва 300 г.Двамата гост лектори бяха удостоени с почетни грамоти и плакети на УХТ за техния принос за утвърждаване авторитета на научната конференция на университета. Те им бяха връчени от ректора проф. Пламен Моллов.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.