Търсене
Close this search box.

Споразумение за сътрудничество между УХТ и Университета „Фан С. Ноли“ в Албания

Зам.-ректорът по учебна дейност и академичен състав на Университета по хранителни технологии доц. д-р Христо Спасов и проф. д-р Димитри Бело, ректор на Университета „Фан С. Ноли“ в Корча, Албания подписаха меморандум за сътрудничество между двете висши училища.

Това стана по време на среща в Албания, която се проведе по покана на домакините във връзка с желанието им да интензифицират контактите си и съвместната дейност с български университети, каза доц. Спасов. Той посочи, че в организацията на срещата активно са се включили Министерство на външните работи в лицето на нашия посланик в Тирана Негово превъзходителство Момчил Райчевски и на Министерството на образованието  в лицето на Галина Дреновска, директор на Дирекция „Висше образование“.

След кратката презентация на УХТ пред колегите проведохме конкретни разговори и набелязахме насоките за съвместната ни дейност, заяви доц. Спасов. На първо място това ще бъде обмен на преподаватели и студенти по програма „Еразъм“.

„В дългосрочен план ще бъдат разработени съвместни бакалавърски специалности – основно в технологично направление. В по-кратки срокове дискутирахме възможностите за обмен на бакалаври от икономическите специалности, а също и в някои магистърски, като „Безопасност на храните“, Албанската страна подчерта интереси си от обучение при условията на издаване на двойни дипломи“, обясни зам.-ректорът.

„Обмяната на опит и знания ще бъдат много полезни за нашия университет, който макар да е малък, успя да утвърди името си в Албания, заяви проф. Бело. – А сътрудничеството с висши училища от България е нещо изключително важно за нас.“

Доц. Спасов отправи официална покана от името на ръководството на УХТ към проф. Бело да посети Пловдив, за да се запознае на място с условията за обучение и със спецификите на университета.

На срещата в Корча са присъствали още представители на Софийския университет „Климент Охридски“, Аграрния университет в Пловдив, Тракийския университет в Стара Загора и Русенския университет.

Университетът „Фан С. Ноли“ в Корча е създаден през 1971 г. Той има около 4 000 студенти и 4 факултета, разполага с 2 кампуса, базирани съответно в Корча и Подградец.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.