УХТ разширява обхвата на своето ученическо състезание „Млади таланти“ в Турция
Публикувано от
Елена Ангелова
Университетът по хранителни технологии Пловдив проведе за втори пореден път ученическо състезание в Република Турция под мотото „Млади таланти 2025“. Събитието се осъществи с активното участие на ученици от две водещи професионални гимназии, с профил гастрономия и туризъм, в градовете Менген и Болу. Младите участници имаха възможност предварително да подготвят и представят своите презентации в две тематични направления ‒ „Кулинарни иновации и продуктов дизайн“ и „Устойчиви кулинарни системи“.
Разработките бяха оценявани от авторитетно жури в рамките на два състезателни дни. В оценителната комисия се включиха: доц. Росен Чочков, ръководител катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ към УХТ, доц. Хафизе Фидан, ръководител на Международен отдел при УХТ, г-н Абдурахман Еларслан, директор на Гимназията по гастрономия в гр. Менген, г-н Айхан Вурал, директор на Гимназията по туризъм и гастрономия в гр. Болу, както и заместник-директори и преподаватели по английски език от двете професионални училища.
Най-добрите участници получиха специални грамоти от името на Ректора на УХТ. В Менген награждаването се проведе в рамките на официалната церемония по дипломирането на випуск 2025 на Гимназията по гастрономия. Празничното събитие съвпадна със знакова годишнина – 40 години от създаването на първата гимназия по гастрономия в Турция, която днес е призната за най-престижното учебно заведение за бъдещи шеф готвачи в страната.
Сред официалните гости на събитието, освен представителите на УХТ, присъстваха и известни алумни на училището, представители на местната власт, представители на бизнеса и спонсори, подкрепящи образованието в региона. Тържеството завърши с емоционален ритуал по предаването на „майсторския черпак“ – символ на приемственост и уважение към професията.
В рамките на своето посещение в Турция, представителите на УХТ приеха официалната покана на г-н Сюлейман Токташ, директор на Професионалната и техническа Анатолска гимназия в гр. Коджаели, и осъществиха среща с ръководството и учениците на училището.
По време на презентацията доц. Хафизе Фидан представи възможностите за обучение в УХТ – бакалавърски и магистърски програми, както и възможностите за международна мобилност и кариерна реализация в сектора на храните и туризма. Обсъдени бяха и възможности за бъдещо сътрудничество, включително посещение на професионални съветници и ученици от гимназията в УХТ и включване на гимназията в следващото издание на състезанието „Млади таланти“.
Прочетете още

Уебинар на тема „Практики в научното предприемачество“
Към всички новини Публикувано от Прочетете още

УХТ и Балкан Агрикалчарал разработват безотпадна технология за органична доматена паста
Към всички новини Публикувано от Това е само един от

Покана за VI-та Балканска конференция по бионауки 30-31.X.2025 г.
Към всички новини Публикувано от Имаме удоволствието да ви поканим