УХТ сключи Меморандум за партньорство с Анкарския университет

Публикувано от

Университетът по хранителни технологии Пловдив и Анкарският университет сключиха Меморандум за сътрудничество. На официалната церемония подписи под споразумението положиха ректорът на УХТ проф. Галин Иванов и ректорът на турското висше училище ‒ проф. Недждет Юнювар. Това стана в зала „Форум“ в УХТ в присъствието на генералния консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и на ректорските ръководства на двата университета. Подписаният документ ще разшири възможностите за партньорство между тях в различни научни, образователни и проектни сфери.

Посещението под тепетата се осъществява по инициатива на Анкарския университет и е признание за интензифицирания през последните години академичен обмен между двете институции. След сключването на Меморандума гостите удостоиха ректора проф. Иванов и неговия заместник по международната дейност доц. Кирил Михалев с почетния знак на Анкарския университет. Това е израз на благодарност за създадените с тяхното активно съдействие отлични партньорски отношения.

„Много съм радостен, че изграждаме контакти с единствения по рода си университет на Балканския полуостров. УХТ е важен, стратегически партньор заради възможността да сътрудничим в редица международни проекти“, каза проф. Юнювар след подписване на споразумението.

„Ние високо ценим нашето партньорство с Анкарския университет, защото то се гради на дългогодишно сътрудничество, което се изразява в обмен на студенти, преподаватели и служители. Понастоящем възпитаници на университета продължават обучението си при нас, в магистърската програма „Technology of Wine and Wine-Based Beverages“, която се провежда под егидата на Международната организация по лозата и виното“, каза проф. Галин Иванов след подписване на споразумението.

Анкарският университет е първото висше училище, основано в Турция след прогласяването на страната за република от Мустафа Кемал Ататюрк през 20-те години на XX век. Стартира с един факултет, а през 1946 г. вече е регистриран като университет. В момента там се обучават над 86 000 студенти, академичният състав е от 4000 души, а административният – повече от 10 000. В него са разкрити 19 факултета, 15 института и 4 колежа за професионална подготовка, едно училище за чуждоезикава подготовка и 47 изследователски центъра. Към университета има и държавна консерватория. Списъкът с известни лица, дипломирани в университета, включва стотици личности, част от турския политически, икономически и управленски елит.