Наука
Научно-изследователски проекти
ТЕКУЩИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЕКТИ ПО ФОНД ” НАУКА “ в УХТ – Пловдив за 2020 година
ЗАВЪРШЕНИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЕКТИ ПО ФОНД ” НАУКА “ в УХТ – Пловдив за 2019 година
ЗАВЪРШЕНИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЕКТИ ПО ФОНД ” НАУКА ” I част в УХТ – Пловдив за 2018 година
ЗАВЪРШЕНИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЕКТИ ПО ФОНД ” НАУКА ” II част в УХТ – Пловдив за 2018 година
ЗАВЪРШЕНИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЕКТИ ПО ФОНД ” НАУКА “ в УХТ – Пловдив за периода 2016 – 2017 година
ЗАВЪРШЕНИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЕКТИ ПО ФОНД ” НАУКА “ в УХТ – Пловдив за периода 2015 – 2016 година
Завършени ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЕКТИ ПО ФОНД ” НАУКА “ в УХТ – Пловдив за периода 1991 – 2014 година
Резюмета на темите за предходни периоди са архивирани в Университетската библиотека при УХТ.
Научноизследователски проекти финансирани от
фонд „Научни изследвания”
Министерство на образованието и науката
УХТ – Базова организация
УХТ – Партньорска организация
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ – 2019
КП – 06 – Н37/4
„Нови мицелно базирани биокомпозити – алтернативна стратегия за устойчива биоикономика“
Ръководител: проф. дтн Алберт Кръстанов
КП – 06 – Н37/23
Ръководител: доц. д-р инж. Даша Спасова Михайлова
КП – 06 – Н37/21
„Интегриран подход за комплексно оползотворяване на отпадъчни продукти от маслодобивната индустрия: слънчогледов и рапичен шрот“
Ръководител: доц. д-р Весела Чалова-Жекова
КП – 06 – М36/2
„Получаване, характеристика и пречистване на белтъчни ензими хидролизати от лупина и прогнозиране на биологичната им активност чрез методи от изкуствения интелект“
Ръководител: гл. ас.д-р Ивелина Десева
КП – 06 – Н32/3
„Метагеномно-базирана детекция на микробиомните съобщества на специфични български кисели теста и подобряване на техните качествени характеристики“
Ръководител: проф. д-р инж. Ангел Иванов Ангелов
КП – 06 – Н36/14
„Фитохимично изследване на видове род Pinus и Juniperus от българската флора и оценка на потенциала на етеричното им масло за биологична и биопестицидна активност“
Ръководител: проф. дтн Албена Стоянова
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ – 2018
ДН 16/1/01.12.2018
„Иновативни подходи за изучаване и използване на генетични ресурси от диви боровинки в България“
Ръководител: чл.-кор. проф. дтн Атанас Иванов Павлов
КП – 06 – Рила/2
„Биоконсервиране чрез синергично действие на пробиотици и растителни екстракти (escape)”
Ръководител: доц. дн Георги Костов
КП – 06 – М27/3
„Технологични и микробиологични подходи за получаване на нови типове нискоалкохолни и безалкохолни напитки с повишена биологична стойност“
Ръководител: гл. ас. д-р Весела Шопска
КП – 06 – М28/2
„Експериментално изследване на лазерна генерация от иновативна изцяло овлакнена оптична структура“
Ръководител: гл. ас. д-р Веселин Владев
одобрил: Моника Господинова качил: Мария Жекова 13.02.2020г 09:50ч.
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ – 2017
ДН 17/22/12.12.2017
„Оползотворяване и приложение на отпадъчни материали от етерично-маслената индустрия за „зелен“ синтез на метални наночастици”
Ръководител на проекта: доц. д-р Антон Славов
линк към сайта на проекта и facebook страница на проекта
ДН 17/25/20.12.2017
„Получаване, пречистване и имобилизация на липаза при твърдофазово култивиране на Rhizopus arrhizus като средство за разработване на еко и „зелени“ технологии”
Ръководител на проекта: доц. д-р Георги Добрев
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА МЛАДИ УЧЕНИ – 2016
Ръководител на проекта: гл. ас. д-р Радка Вранчева
ДМ 07/2/15.12.2016
„Нови фитохимични данни за екстракти от плодове и билки, получени чрез мултидисциплинарен подход, необходими за повишаване на информираността на потребите (NATURE)”
Ръководител на проекта: ас. д-р Анета Попова
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ФУНДАМЕНТАЛНИ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ – 2016
ДН 06/11/18.12.2016
„Нов, интегриран биотехнологичен подход за получаване, характеристика и приложение на фруктани (инулин и фруктоолизахариди) от топинамбур (Helianthus tuberosus L)“
Ръководител на проекта: проф. д.т.н. Алберт Кръстанов
ДН 06/8/17.12.2016
„Изследване на механизма за акумулиране на биологично активни съставки от растителен произход в организма на български породи селскостопански животни и влиянието им върху качеството на месото като естествена функционална храна”
Ръководител на проекта: чл.-кор проф. д.т.н. Стефан Драгоев
ДН 04/8/18.12.2016
„Подобряване на фиторемедиационните практики чрез изучаване на процесите, влияещи върху поведението на тежките метали в системата почва-почвен разтвор – растение”
Ръководител на проекта: проф. д-р Виолина Ризова – Аграрен университет – Пловдив
Координатор по проекта от УХТ-Пловдив: проф. д-р Марияна Перифанова-Немска
ДН 06/1/15.03.2017
Изследване съдържанието на селен в почви и пшеница от основни зърнопроизводителни райони в България
Ръководител на проекта: доц. д-р Стефан Кръстев – Аграрен университет – Пловдив
Координатор по проекта от УХТ-Пловдив: проф. д.т.н. Пантелей Денев
КОНКУРС ЗА НАУЧЕН ПРОЕКТ СЪФИНАНСИРАН ОТ ЕС FP7- 2015
DKOF7 WP02 / 2
Научен проект съфинансиран от Европейския съюз по Седма рамкова програма AEROdinamic Surfaces by advanced Multifunctional Coatings (AEROMUCO) 2012-2015 FP7
Ръководител на проекта: Professor Albert Krastanov, DSc
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ – 2014
ДФНИ-B02/27 /12.12.2014
„Модерни молекулярни подходи за функционално характеризиране на пробиотични свойства и изследване на технологични характеристики на амилолитични млечнокисели бактерии от български ферментационни продукти”
Ръководител на проекта: доц. д-р Величка Гочева
ФНИ Б02/243
ДФНИ I2-02/26 /12.12.2014
„Биоразнообразие на халофилни микроорганизми, изолирани от български солени ниши и техният потенциал за синтеза на екзополизахариди”
Ръководител на проекта: доц. дбн Маргарита Камбурова от Института по микробиология – София – БАН
Координатор по проекта от УХТ-Пловдив: проф. д-р Иван Панчев
DFNIB-02/217 /12.12.2014
„Традиционни български вина – характеристика и идентификация”
Ръководител на проекта: проф. д-р Ирина Кожухарова – СУ „Св. Св. Климент Охридски” – София
Координатор по проекта от УХТ-Пловдив: доц. д-р Диана Чобанова
E04. КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ – 2011
ДМУ 03–045/12.12.2011
“Амилолитични пробиотици с приложение в хранително-вкусовата промишленост”
Ръководител на проекта: доц. д-р Величка Гочева
ДМУ 03–059/12.12.2011
„Биосинтез, пречистване и свойства на липаза от Aspergillus carbonarius и приложение на ензима в хлебопроизводството и за получаване на биодизел“
Ръководител на проекта: доц. д-р Георги Добрев
Национални програми
КЛАСИРАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „МЛАДИ УЧЕНИ И ПОСТДОКТОРАНТИ“ ЗА 2021 г.
УСЛОВИЯ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „МЛАДИ УЧЕНИ И ПОСТДОКТОРАНТИ“
Насоките за кандидатстване по НП „Млади учени и постдокторанти“ на Технологичен факултет
публикувано на 19.02.2021г
Насоките за кандидатстване по НП „Млади учени и постдокторанти“ на Стопански факултет
публикувано на 19.02.2021г
Насоките за кандидатстване по НП „Млади учени и постдокторанти“ на Технически факултет
публикувано на 19.02.2021г
Университетска лаборатория
№ | Показател | Цена, лв
с ДДС | Цена, лв |
за външни възложители | за вътрешни възложители | ||
1. | Определяне мастно-киселинния състав на мазнини | 60.00 | 25.00 |
2. | Определяне на подсладители в храни и напитки | 60.00 | 25.00 |
3. | Определяне на консерванти в храни и напитки | 60.00 | 25.00 |
4. | Определяне на органични киселини | 60.00 | 25.00 |
5. | Определяне на кофеин | 60.00 | 25.00 |
6. | Определяне на алкохоли | 60.00 | 25.00 |
7. | Определяне белтъчното съдържание на храни | 35.00 | 14.60 |
8. | Определяне на витамин С | 60.00 | 25.00 |
9. | Определяне на токофероли | 60.00 | 25.00 |
10. | Определяне на аминокиселинен състав | 144.00 | 60.00 |
11. | Определяне на захари в храни и напитки | 60.00 | 25.00 |
12. | Газхроматографски анализи с масспектроскопия | ||
– с дериватизация | 150.00 | 62.50 | |
– без дериватизация | 100.00 | 41.50 |
№ | Показател | Цена лв.
с ДДС |
1. | Мезофилни аеробни и факултативно анаеробни бактерии | 12.00 |
2. | Плесени и дрожди | 14.40 |
3. | Salmonella | 19.20 |
4. | Escherichia coli | 14.40 |
5. | Enterobacteriaceae | 14.40 |
6. | Listeria monotcytogenes | 24.00 |
7. | Коагулазоположителни стафилококи | 21.60 |
8. | Сулфитредуциращи бактерии | 33.60 |
9. | Shigella | 21.60 |
10. | Clostridium pefringens | 33.60 |
11. | Kолиформни бактерии | 19.20 |
12. | Фекални ентерококи | 19.20 |
13. | Pseudomonas aeruginosa | 19.20 |
14. | Campylobacter spp. | 21.60 |
15. | Yersinia enterocolitica | 21.60 |
16. | Bacillus cereus | 21.60 |
17. | Candida albicans | 19.20 |
18. | Смивки от повърхности | 14.40 |
№ | Показател | Цена лв.
с ДДС |
1. | Установяване на генетично модифицирани организми (CaMV 35S промотор), (БДС EN ISO21569:2005; БДС EN ISO 21571:2005) | 240.00 |
2. | Установяване на генетично модифицирани организми (Аgrobacterium tumefaciens NOSтерминатор), (БДС EN ISO 21569:2005; БДС ENISO 21571:2005) | 240.00 |
3. | Установяване на генетично модифицирани организми (FMV промотор), (БДС EN ISO21569:2005; БДС EN ISO 21571:2005) | 240.00 |
4. | Установяване на генетично модифицирани организми (Roundur Ready® соя), (БДС EN ISO21569:2005; БДС EN ISO 21571:2005) | 240.00 |
5. | Установяване на генетично модифицирани организми (Царевица MON 810), (БДС EN ISO21569:2005; БДС EN ISO 21571:2005) | 240.00 |
6. | Установяване на генетично модифицирани организми (Царевица Bt 11), (БДС EN ISO21569:2005; БДС EN ISO 21571:2005) | 240.00 |
7. | Количествено определяне на генетично модифицирани организми (Roundur Ready®соя), (БДС EN ISO 21569:2005; БДС EN ISO21571:2005) | 240.00 |
8. | Количествено определяне на генетично модифицирани организми (Царевица MON 810), (БДС EN ISO 21569:2005; БДС EN ISO21571:2005) | 240.00 |
9. | Количествено определяне на генетично модифицирани организми (Царевица Bt 11), (БДС EN ISO 21569:2005; БДС EN ISO21571:2005) | 240.00 |
10. | Установяване на соева ДНК (БДС EN ISO21569:2005; БДС EN ISO 21571:2005) | 240.00 |
11. | Определяне съдържанието на микотоксини
| 99.60 |
№ | Показател | Стандарт | Цена лв.
с ДДС | |
1. | Машини, апарати и съоръжения | а. Съпротивление на изолацията | БДС EN 60204-1:2006 | 60.00 |
б. Импеданс на кон-тур “Фаза-защитен проводник” Zs | БДС EN
60204-1:2006
| 60.00 | ||
в. Непрекъснатост на защитната верига | БДС EN 60204-1:2006 | 60.00 | ||
г. Геометрични размери | БДС EN ISO 13857 | 60.00 | ||
д. Температура на повърхности | БДС EN ISO 13732-1 | 60.00 | ||
е. Ниво на звукова мощност dBA | БДС EN ISO 3744 | 60.00 | ||
2. | Вентилационни и климатични инсталации | а. Дебит на
въздушен поток | БДС EN 12599 т. 6.3.1 | 60.00 |
б. Скорост на въздуха | БДС EN 12599 т. 6.3.2. | 60.00 | ||
в. Температура на въздуха | БДС EN 12599 т. 6.3.3. | 60.00 | ||
г. Влажност на въздуха | БДС EN 12599 т. 6.3.4. | 60.00 |
При комплексно изпитване на обекти по два или повече показатели
– цената предварително се договаря с възложителя и зависи от количеството на обектите, сложността и модела им и вида на изпитванията, като минималната цена е 100.00 лв.
№ПоказателМетодЦена лв.
с ДДС
1.Фенолони киселини
(галова; 3,4-дихидрокси бензоена; салицилова; хлорогенова; ванилинова; кафеена; сирингова; р-кумарова; синанова; ферулова; канелена)
HРLC72.002.Флавоноиди
(мирицетин; хесперидин; кверцетин; камферол; апигении, рутин; хиперозид)
HPLC72.003.Розмаринова
киселина
HРLC72.004.БеталаиниСпектрофотометричен24.005.Ди- и тритерпени
(урсолова киселина, олеанолова киселина, бетолин, бетолинова киселина, карнозинова киселина)
HPLC96.006.Редуциращи
захари
Спектрофотометричен24.007.Общи
въглехидрати
Спектрофотометричен48.008.Моно- и дизахариди
(захароза, лактоза, глюкоза, галактоза, фруктоза, маноза, малтоза и др.)
HPLC72.009.Полиоли
(захарни алкохоли – еритритол, сорбитол, ксилитол, палатиноза, малтитол и др.)
HPLC72.0010.Инулин и фруктоолигозахариди (инулин, кестоза и нистоза)HPLC72.0011.Инулин и общи фруктани
(фрукто-олигозахариди и инулин в хранителни продукти)
Спектрофотометричен60.0012.Пектин (анхидроуроново съдържа-ние, степен на естерификация, степен на амидиране)Титриметричен60.0013.Пектин
(анхидроуроново съдържание)
Спектрофотометрично48.0014.Монозахариден състав на пектинови вещества
(глюкуронова, галактуронова киселини, рамноза, галактоза и др.)
HPLC72.0015Молекулна маса на
полизахариди
HPLC72.0016.Алгинова киселина (анхидроуроново съдържание)Титриметричен60.0017.Осапунително
число
Титриметрично24.0018.Киселинно
число
Титриметрично24.0019.Мазнини
Гравиметрично24.0020.Антиоксидантна активност
(DPPН•-радикал смесен механизъм на действие (електронен и протонен трансфер)
Спектро-фотометричен18.0021.Антиоксидантна активност
(ABTS•-радикал, смесен механизъм на действие(електронен и протонен трансфер)
Спектро-фотометричен18.0022.Антиоксидантна активност
(FRAP-метод,електронен трансфер)
Спектро-фотометричен18.0023.Антиоксидантна активност (СUРRAC-метод, електронен трансфер)Спектро-фотометричен18.0024.Общи феноли
(по Folin-Ciocalteu’s)
Спектро-фотометричен18.0025.Деривати на кафеена киселина
по Фармакопея
Спектро-фотометричен18.0026.Общи флавоноидиСпектрофотометричен18.0027.Общи проантоцианидиниСпектро-фотометричен18.0028.Антоциани
(pH-диференциален метод)
Спектро-фотометричен24.0029.Глюконова и млечна киселина (соли глюконат лактат)Титриметричен72.0030.Определяне на калцииГравиметричен72.0031.Пенообразуваща и пеностабилизираща способностФизико-химичен108.0032.Емулгираща способностФизико-химичен120.0033.Определяне на кинематичен вискозитетФизико-химичен60.0034.Определяне на хлорофили (хлофорил а, хлорофил Б, общ хлорофил)Спектро-фотометричен36.0035.Определяне на каротеноиди (ликопен и общи каротени)Спектро-фотометричен60.0036.Определяне на
влагосъдържание
Гравиметричен12.0037.Определяне на
пепел
Гравиметричен18.0038.Определяне на титруема киселиност по ISO стандартТитриметричен24.0039.Определяне на
обща киселинност
Физико-химичен12.0040.Определяне на
сурова целулоза
Гравиметричен30.0041.Общи хранителни
фибри (влакнини)
Ензимен-Гравиметричен84.0042.Разтворими и
неразтворими фибри
Ензимен-Гравиметричен144.0043.Протеини по
Брадфорд
Спектро-фотометричен54.0044.Изчисляване на енергийна стойност на храни (суровини, продукти и напитки) (не включва анализ, а само калкулиране на резултата)Физико-химичен12.00
№ | ПОКАЗАТЕЛ
| Цена, лв. с ДДС |
1. | Тест за стабилност | 25.20 |
2. | Определяне на желязо с о-фенантролин | 42.00 |
3. | Определяне на протеини | 36.00 |
4. | Електрофореза на схема за обработка с бентонит | 204.00 |
5. | Трихроматична характеристика на цвета (Х,У,Z) | 25.20 |
6. | Цвят по CIELab | 25.20 |
7. | Относително тегло | 6.00 |
8. | Алкохол с дестилация | 21.60 |
9. | Алкохол /пикнометрично/, без дестилация | 6.00 |
10. | Метилов алкохол с хромотропова киселина | 21.60 |
11. | Висши алкохоли | 21.60 |
12. | Естери | 14.40 |
13. | Алдехиди | 21.60 |
14. | Редуциращи захари | 21.60 |
15. | Захар след инверсия | 24.00 |
16. | Титруема киселинност | 8.40 |
17. | Летлива киселинност | 14.40 |
18. | Летлива киселинност с корекция | 24.00 |
19. | Общ екстракт /пикнометрично/ | 10.80 |
20. | Сух остатък/105/ | 13.20 |
21. | Пепел | 24.00 |
22. | Серен диоксид, свободен и общ | 14.40 |
23. | рН | 8.40 |
24. | Проверка на вина за стабилност | 20.40 |
25. | Разработване на схема за стабилизиране с бентонит | 30.00 |
26. | Разработване на схема за бистрене с танин и желатин | 30.00 |
27. | Разработване на схема за деметализиране с калиев фероцианид ( ЖКС) | 36.00 |
28. | Спектрални характеристики на вина | 12.00 |
29. | Определяне на общи феноли | 15.60 |
30. | Микроскопска характеристика на вино | 10.80 |
31. | Проверка на ЯМКФ | 7.20 |
32. | Определяне количеството на активни микроорганизми в/у твърда среда | 15.60 |
33. | Определяне количеството активни дрожди /мембранна филтрация/ | 28.80 |
34. | Идентификация на микрофлора в дестабилно вино | 46.80 |
35. | Определяне на характера на утайките във вино | 60.00 |
36. | Чиста култура дрожди -0.5Л | 39.60 |
37. | Органолептична оценка | 8.40 |
38. | Антоциани | 15.60 |
39. | Микроскопска характеристика на дрождени и бактериални колонии | 9.60 |
№ | ПОКАЗАТЕЛ | Цена, лв. с ДДС |
1. | Количествен анализ на общи въглехидрати | 54.00 |
2. | Количествен анализ на редуциращи захари | 48.00 |
3. | Количествен анализ на глюкоза (ензимен метод) | 72.00 |
4. | Количествен анализ на фруктоза | 60.00 |
НАПРАВЛЕНИЕ „ТЕХНОЛОГИЯ НА МАЗНИНИТЕ, ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА, ПАРФЮМЕРИЯТА И КОЗМЕТИКАТА
КАТЕДРА „ТЕХНОЛОГИЯ НА ТЮТЮНА, ЗАХАРТА, РАСТИТЕЛНИТЕ И ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА”
АНАЛИЗИ НА МАСЛОДАЙНИ СУРОВИНИ, ГЛИЦЕРИДНИ МАСЛА МАЙОНЕЗА И МАРГАРИН САПУНИ
№ | Показател | Цена, лв. с ДДС |
1. | Масленост | 48.00 |
2. | Влага и летливи | 18.00 |
3. | Примеси | 12.00 |
4. | Хектолитрова маса | 18.00 |
5. | Съдържание на целулоза | 48.00 |
6. | Стабилност на маслото в семето | 84.00 |
№ | Показател | Цена, лв с ДДС |
7. | Органолептична оценка | 12.00 |
8. | Киселинно число/Киселинност | 18.00 |
9. | Пероксидно число | 30.00 |
10. | Осапунително число | 42.00 |
11. | Йодно число по Вийс | 60.00 |
12. | Относителна плътност | 24.00 |
13. | Коефициент на пречупване на светлината | 12.00 |
14. | Цветно число | 36.00 |
15. | Съдържание на хлорофил | 24.00 |
16. | Съдържание на каротеноиди | 24.00 |
17. | Стабилност на маслата | 72.00 |
18. | Неосапуняеми вещества | 36.00 |
19. | Съдържание на фосфор/фосфатиди | 54.00 |
№ | Показател | Цена, лв. с ДДС |
20. | Масленост | 36.00 |
21. | Влага | 18.00 |
22. | Съдържание на натриев хлорид | 18.00 |
23. | Киселинност | 18.00 |
№ | Показател | Цена, лв. с ДДС |
24. | Съдържание на мастни киселини | 48.00 |
25. | Неосапуняеми вещества и неосапунена мазнина | 30.00 |
26. | Съдържание на свободни алкалии | 12.00 |
27. | Съдържание на влага и летливи вещества | 18.00 |
28. | Пенообразуваща способност | 24.00 |
При необходимост от допълнителни анализи, моля, свържете се с нас, за да обсъдим възможностите за изпълнението им.
В цените на услугите е включен ДДС!
При сключване на Договор за услуги и при по-големи количества проби може да се направи отстъпка.
За вътрешно-университетски възложители, цените в НИЛ са 50% от обявените без ДДС.