Аналитична химия и физикохимия
Академичен състав
E-mail: v_gandova@uft-plovdiv.bg
Катедрата по „Аналитична химия“ се обособява като самостоятелна през 1966 г. От създаването й до сега тя се утвърждава като една от водещите общообразователни катедри във ВИХВП (сега Университет по хранителни технологии – УХТ), която спомага за формирането на фундаменталната химическа подготовка на студентите и дава основните знания по химичен анализ. В нея първи стъпки в научната си кариера правят преподавателите: Александър Александров – професор, доктор на науките и ръководител на катедра в ПУ “П. Хилендарски”; Никола Машев – професор, доктор на науките, бивш преподавател във ВСИ – Пловдив; Стефан Иванов – професор, доктор на техническите науки, бивш ректор на ПУ “П. Хилендарски”; П. Толева – доцент, бивш ръководител на катедра във ВИХВП; К. Цветанов; И. Лилов; М. Семерджиева. В катедрата се преподават двете основни аналитични дисциплини -„Аналитична химия“ и „Инструментални методи за анализ“ на студенти бакалаври.
От 2003 г. се извеждат лекционни и практически занятия пред студенти ОКС „Магистри“ по дисциплината „Инструментални методи за анализ на храни“.
От 2003 г. под методичното ръководство на катедра “Аналитична химия” е организирано магистърско обучение по специалността “Анализ и контрол на хранителни продукти”. Интересът към нея е голям поради това, че студентите получават знания за съвременните методи за анализ на макро- и микро-компонентите на храните, в съгласие с изискванията на ЕС за тяхното качество. В катедрата са издадени два учебника и няколко ръководства за практическите занятия.
Отпечатани са над 600 научни статии, които са цитирани над 3000 пъти. Членове на катедрата участвуват в три международни проекта по програмата Темпус и един по Сократ/Еразмус., в международен проект, финасиран от Световната университетска франкофонска агенция, както и в проект, финансиран от Немската служба за междуакадемичен обмен (DAAD).
Катедрата поддържа научни контакти с реномирани университети във Франция, Германия, Белгия, Холандия, Русия, Чехия, Словакия, Китай. От 1997 г. в катедрата двата основни курса се преподават и на френски език в рамките на открития франкофонски център на УХТ. От създаването на самостоятелната катедра “Аналитична химия” нейни ръководители са били : проф. Д. Манева, доц. д-р А. Бонева, проф.д-р Е. Ковачева, доц. д-р Д. Попов, доц. д-р К. Иванов .
От 2013 год. ръководител катедра „Аналитична химия“ е проф. дтн Атанас Павлов , който през 2014 г. става член – кореспондент към Българската академия на науките, а през 2018 г. и на Саксонската академия на науките в Германия. От 2021 г. е академик към Българската академия на науките. Научните му изследвания са свързани с получаване на специфични биологично активни вещества от растителни ин витро системи.
От 2017 г. катедрите „Аналитична химия“ и „Физикохимия“ се обединяват в катедра „Аналитична химия и физикохимия“.
В този период преподаватели са: акад. проф. дтн Атанас Павлов, доц. д-р Мирослава Какалова, доц. д-р Найден Делчев, доц. д-р Радка Вранчева, доц. д-р Ваня Гандова, гл. ас. д-р. Ивелина Иванова, гл. ас. д-р Магдалена Стоянова, гл. ас. д-р Ивелина Десева , ас. д-р Христо Калайджиев и сътрудниците: гл. експерт инж. Марийка Тодинова и гл. експерт инж. Ина Павлова.
- Ангелова М., Р. Вранчева, А. Павлов (2021). „Механизъм и анализ на антиоксидантната активност“ Академично издателство на УХТ, Пловдив, 2021.
- Иванов К., Н. Делчев, М. Какалова, Р. Вранчева, Л. Георгиева (2013). Ръководство за упражнения по „Аналитична химия“. Блаком, Пловдив
- Ковачева Е., Ат. Бонева, П. Василева, Д. Попов, В. Стаматова К. Иванов, Ан. Нейчева. (2000). Ръководство по „Инструментални методи в анализа на храни“. Земиздат, София.
- Гандова В., М. Стоянова, (2021) учебно помагало за ВУ, ръководство за упражнения по ,, Хемометрия и статистика в анализа на храни „, Академично издателство на УХТ – Пловдив.
- Димитров Д., Ваня Гандова, Ивалина Петрова (2018) , учебно помагало за ВУ, ръководство за упражнения по ,, Физикохимия и колоидна химия „, Академично издателство на УХТ – Пловдив,
В катедрата се извеждат лекционни и практически занятия по следните дисциплини:
Анализ на храни
Организация и дейност на контролните лаборатории
Механизъм и анализ на биологичната активност на хранителни системи
Аналитична химия
Физикохимия и колоидна химия
Съвременни технологии и методи за анализ на биологично активни вещества
Физични методи за анализ на храни
Хемометрия и статистика в анализа на храни
Биотехнология на клетъчните и
тъканни култури
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg