Инженерна екология
Академичен състав
E-mail: d_taneva@uft-plovdiv.bg
Специалности
ОКС „Бакалавър“
Катедра „Инженерна екология” е създадена през 1970 г. под наименованието „Организация и защита на населението и народното стопанство”, съответстващо на изучаваната по това време дисциплина, съвместно със същата катедра от ВСИ (АУ) – Пловдив. През 1986 година се въвежда изучаване на дисциплината „Екология и опазване на околната среда”, поради което през 1990 година катедрата е преименувана на „Инженерна екология”.
Първи ръководител на обединените катедри от ВИХВП (УХТ) и ВСИ (АУ) – Пловдив е проф. Георги Сенгалевич, а по-късно, когато се обособява като самостоятелна катедра, се поема последователно от:
– проф. Тончо Златев (от 1980 до 1993 г.) и (от 2005 до 2009 г.)
– доц. Георги Марудов (от 1993 до 2005 г.)
– проф. Мима Хаджикинова (2009 до 2018 г.)
– проф. Цветко Прокопов (2018 – 2021 г.)
След създаване на катедрата като като преподаватели са работели Тончо Златев, Георги Калбуров, Георги Марудов, Антоанета Керкенякова, Елена Пьотровска, арх. Матей Матеев, арх. Благовеста Матева, арх. Светла Иванова, Мима Хаджикинова, Цветко Прокопов.
- Пьотровска Е., М. Хаджикинова –“Токсикология на храните”, АИ на УХТ – Пловдив, 2003;
2. Хаджикинова М., Д. Хаджикинов, Ел. Пьотровска,“Добавки в хранително-вкусовите продукти”, Акад. изд. на УХТ- Пловдив, 2007;
3. Пьотровска Е., М. Хаджикинова – “Токсикология на храните”, второ издание на електронен носител, Акад. изд. на УХТ, катедра «Инженерна екология» 2013;
4. Хаджикинов Д., М. Хаджикинова, „Полиолите като захарозаместители” (видове, свойства и приложение), издание на електронен носител, Акад. изд. на УХТ-Пловдив, катедра «Инженерна екология»,2013;
5. Tantchev, S., Prokopov, Ts. Industrialization stage from pilot production to mass production management of new food products industrialization, In:Treilon, R. (Ed.).Food innovation management from idea to success. Food Atlantic, France. Chapter 7. 2000. p.179-195;
6. Панайотов, П., Загоров, П, Стоев, Д. – „Ръководство за курсово и дипломно проектиране“, Пловдив,.”АДГ”-ООД, гр. Пловдив – второ преработено и допълнено издание, 2007г.;
7. Драгоев, Ст., Йорданов, Д. , Балев, Д. Стоев, Д. – „ Ръководство за курсово и дипломно проектиране“., „АДГ”-ООД гр.Пловдив, 2007 г.;
8. Танчев, С., Прокопов, Ц., Хаджикинов, Д., Дамянов, Ч., Сапарев, О., Димитрова, Е., Гарчева, Т., Кръстева, А., Москов, Г., Илучев, Д., Кожухаров, И., Мишков, Р.Принципи за повишаване ефективността на учебния процес в английското висше образование. Академично изд. на ВИХВП-Пловдив, 2001, 351с.;
9. Танчев, С.,Прокопов, Ц. Безвредност на храните. Академично изд. на ВИХВП-Пловдив, 2002, 175с.
10. Танчев, С.,Прокопов, Ц. Методи за консервиране на храни. Академично изд. на ВИХВП-Пловдив, 2002, 264с.;
11. Танчев, С., Прокопов, Ц., Георгиева, П., Иванов, К.Въведение в теорията и практиката за осигуряване качеството и безвредността на храните. Академично издателство на ВИХВП-Пловдив, 2002, 170с.;
12. Прокопов, Ц. Ръководство за упражнения по екология и опазване на околната среда в ХВП. Акад. изд. на УХТ-Пловдив, 2006, 102с.;
13. Танева, Д.Ръководство за упражнения по Безопасност на труда. Акад. изд. на УХТ-Пловдив, 2012 г., 112 стр.;
14. Прокопов, Ц. Индустриална екология. Академично издателство на УХТ-Пловдив, 2015;
15. Прокопов, Ц.,Танева, Д. Екологично законодателство и норми. Академично издателство на УХТ-Пловдив, 2015;
16. Прокопов, Ц., Топлева, С. Ръководство за упражнения по Индустриална екология. Академично издателство на УХТ-Пловдив, 2015.
В катедрата се извеждат следните основни дисциплини:
- „Екология и охрана на труда”
- „Добавки за хранителни и вкусови продукти”
- „Промишлени сгради”
- „Инвестиционно проектиране”
- „Безопасност на производствената среда”
- „Индустриална екология“
- „Екологичен мениджмънт“
- „Екологичен контрол при производството на храните“
- „Методи и съоръжения за очистване и контрол на води в хранителната индустрия“
- „Методи и съоръжения за очистване и контрол на въздуха в хранителната индустрия“
- „Оценка на въздействието върху околната среда и екологичен одит в хранителната индустрия“
- „Екология на производствените сгради и комплекси“
- „Управление и оползотворяване на отпадъците в хранителната индустрия“
- „Експлоатация и контрол на пречиствателните съоръжения в хранителната индустрия“
- „Екологично законодателство“