Катедрата е създадена през 1952 г. и е една от първите катедри, които формират Факултета по хранителна промишленост към ВСИ „Васил Коларов“, гр. Пловдив, трансформиран през 1953 г. във Висш институт по хранително-вкусова промишленост, чиито приемник е Университета по хранителни технологии.
В катедрата са защитени 33 докторски дисертации и 3 дисертации за научна степен „доктор на техническите науки“.
В областта на научно-изследователската дейност в катедрата са разработени над 100 теми, които решават важни проблеми, както от научно-теоретична, така и от приложно-практическа гледна точка на съответните подотрасли на ХВП, които са от компетентността на катедрата.
Катедрата поддържа тесни връзки и осъществява съвместна работа със сродни висши учебни заведения и научно-изследователски институти в много страни по света: Хумболдт Университет, гр. Берлин (Германия); Университет Анхалт, гр. Бернбург (Германия); Технически университет, гр. Берлин (Германия); Университет Хохенхайм, гр. Щутгарт (Германия); Университет на Копенхаген, гр. Копенхаген (Дания); Федерален изследователски център за хранителни системи „В. М. Горбатов“ към Руската академия на науките, гр. Москва (Русия); Университет “Св. Климент Охридски”, гр. Битоля (Северна Македония), както и други ВУ от Франция, Белгия, Чехия, Италия, Норвегия, Румъния, Холандия, Полша, Унгария, САЩ и др.
От създаването си до настоящия момент катедрата е била ръководена от:
През 70-ет годишната си история, като хонорувани преподаватели в катедрата са работили последователно: доц. д-р Гено Славчев, ст.н.с. I ст. д.б.н. Ст. Джевизов, проф. д-р М. Стойчев, ст.н.с. II ст. д-р Ив. Стоянов, проф. д.х.н. Ив. Русев, ст.н.с. I ст.д.в.м.н. П. Велинов, ст.н.с. II ст. д-р Р. Кисева, д-р Александър Стайков, двм и маг.-инж. Николай Колев.
Учебният процес и научно-изследователската работа в катедрата са осъществявани с активната помощ на редица сътрудници – инженер-технолози и лаборанти: Йорданка Комикова (1954 – 1964 г.), Елена Атанасова (1963 – 1972 г.), Стойна Михайлова (1964 – 1970 г.), Виолета Гешева (1968 – 1971 г.), инж.–техн. Елена Ташева-Главчева (1971 – 1996 г.), Ана Пиринчева (1972 -1975 г.), инж.-техн. Вельо Дончев (1972 – 2003 г.), инж.-техн. Здравка Карадимова (1974 – 1997 г.), Сребра Дечева (1974 – 1994 г.), Величка Стоянова (1995 – 2009 г.), Иванка Иванова (от 1998 г. и до сега), Петя Хаджийска (от 2009 г. и до сега), както и редица специалисти, работещи по научно-изследоватески проекти, като Снежана Василева, инж.-техн. Валя Атанасова, инж.-техн. Соня Алексова, Магдалена Николова, Монка Денева, Недялка Видева, Мария Харалампиева, Лидия Целуйкова и др. Като майстори колбасари в Учебната база на катедрата са работили: Васил Трифонов, Трифон Трифонов, Васил Драгинов, Васил Лазаров, Танко Танков, Сава Кузманов.
От 1952 до 2022 г. в катедрата са обучени и са се дипломирали повече от 2000 специалисти инженер-технолози в ОКС „Магистър“ и ОКС „Бакалавър“ в следните подотрасли на ХВП – месодобивна, месопреработвателна, птицепреработвателна, рибопреработвателна и яйцепреработвателна промишлености. От тях 72 са чуждестранни граждани от Молдова, Украйна, Полша, Чехия, Словакия, Германия, Куба, Нигерия, Виетнам, Северна Македония, Албания, Сърбия, Турция, Монголия, Сирия и др.
В катедрата са проведени над 50дългосрочни и краткосрочни специализации.
През годините в катедрата са издавани множество учебници и учебни пособия. За последните 25 години това са:
Влахова-Вангелова, Д., Балев, Д. (2021). Ръководство за лабораторни упражнения по технология на рибата и рибните продукти, Академично издателство на УХТ, Пловдив
В катедрата се извеждат следните профилиращи дисциплини:
ОКС „Бакалавър“
“Суровинознание на месото и рибата”,
„Технология на продуктите от месо риба и яйца“
„Технология на рибата и рибните продукти“
“Технология на месните продукти”,
“Технология на птичето месо и яйцата”,
„Системи за самоконтрол при производството на храни“
„Технологично обзавеждане в месната и рибната промишленост”,
„Микробиология на месото и рибата“
ОКС „Магистър“
„Управление на качеството на месни и рибни продукти”,
„Функционални месни и рибни продукти”,
„Съвременни технологии в месната и рибната промишленост”,
„Системи за управление на безопасността на храните”,
„Методи за анализ на месни и рибни продукти”,
„Иновации в техниката в месната и рибната промишленост”,
„Технология на нетрадиционни месни, пчелни продукти и аквакултури”,
„Одит на системи за управление на качеството и безопасността на храните“
„Основи на храненето и диететиката”,
„Анализ и контрол на качеството на храните”,
„Сензорен анализ и оценка на потребителските изисквания”,
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg