Катедрата е създадена през 1952 г. и е една от първите катедри, които формират Факултета по хранителна промишленост към ВСИ „Васил Коларов“, гр. Пловдив, трансформиран през 1953 г. във Висш институт по хранително-вкусова промишленост, чиито приемник е Университета по хранителни технологии.
В катедрата са защитени 33 докторски дисертации и 3 дисертации за научна степен „доктор на техническите науки“.
В областта на научно-изследователската дейност в катедрата са разработени над 100 теми, които решават важни проблеми, както от научно-теоретична, така и от приложно-практическа гледна точка на съответните подотрасли на ХВП, които са от компетентността на катедрата.
Катедрата поддържа тесни връзки и осъществява съвместна работа със сродни висши учебни заведения и научно-изследователски институти в много страни по света: Хумболдт Университет, гр. Берлин (Германия); Университет Анхалт, гр. Бернбург (Германия); Технически университет, гр. Берлин (Германия); Университет Хохенхайм, гр. Щутгарт (Германия); Университет на Копенхаген, гр. Копенхаген (Дания); Федерален изследователски център за хранителни системи „В. М. Горбатов“ към Руската академия на науките, гр. Москва (Русия); Университет “Св. Климент Охридски”, гр. Битоля (Северна Македония), както и други ВУ от Франция, Белгия, Чехия, Италия, Норвегия, Румъния, Холандия, Полша, Унгария, САЩ и др.
От създаването си до настоящия момент катедрата е била ръководена от:
През 70-ет годишната си история, като хонорувани преподаватели в катедрата са работили последователно: доц. д-р Гено Славчев, ст.н.с. I ст. д.б.н. Ст. Джевизов, проф. д-р М. Стойчев, ст.н.с. II ст. д-р Ив. Стоянов, проф. д.х.н. Ив. Русев, ст.н.с. I ст.д.в.м.н. П. Велинов, ст.н.с. II ст. д-р Р. Кисева, д-р Александър Стайков, двм и маг.-инж. Николай Колев.
Учебният процес и научно-изследователската работа в катедрата са осъществявани с активната помощ на редица сътрудници – инженер-технолози и лаборанти: Йорданка Комикова (1954 – 1964 г.), Елена Атанасова (1963 – 1972 г.), Стойна Михайлова (1964 – 1970 г.), Виолета Гешева (1968 – 1971 г.), инж.–техн. Елена Ташева-Главчева (1971 – 1996 г.), Ана Пиринчева (1972 -1975 г.), инж.-техн. Вельо Дончев (1972 – 2003 г.), инж.-техн. Здравка Карадимова (1974 – 1997 г.), Сребра Дечева (1974 – 1994 г.), Величка Стоянова (1995 – 2009 г.), Иванка Иванова (от 1998 г. и до сега), Петя Хаджийска (от 2009 г. и до сега), както и редица специалисти, работещи по научно-изследоватески проекти, като Снежана Василева, инж.-техн. Валя Атанасова, инж.-техн. Соня Алексова, Магдалена Николова, Монка Денева, Недялка Видева, Мария Харалампиева, Лидия Целуйкова и др. Като майстори колбасари в Учебната база на катедрата са работили: Васил Трифонов, Трифон Трифонов, Васил Драгинов, Васил Лазаров, Танко Танков, Сава Кузманов.
От 1952 до 2022 г. в катедрата са обучени и са се дипломирали повече от 2000 специалисти инженер-технолози в ОКС „Магистър“ и ОКС „Бакалавър“ в следните подотрасли на ХВП – месодобивна, месопреработвателна, птицепреработвателна, рибопреработвателна и яйцепреработвателна промишлености. От тях 72 са чуждестранни граждани от Молдова, Украйна, Полша, Чехия, Словакия, Германия, Куба, Нигерия, Виетнам, Северна Македония, Албания, Сърбия, Турция, Монголия, Сирия и др.
В катедрата са проведени над 50дългосрочни и краткосрочни специализации.
През годините в катедрата са издавани множество учебници и учебни пособия. За последните 25 години това са:
Влахова-Вангелова, Д., Балев, Д. (2021). Ръководство за лабораторни упражнения по технология на рибата и рибните продукти, Академично издателство на УХТ, Пловдив
В катедрата се извеждат следните профилиращи дисциплини:
ОКС „Бакалавър“
“Суровинознание на месото и рибата”,
„Технология на продуктите от месо риба и яйца“
„Технология на рибата и рибните продукти“
“Технология на месните продукти”,
“Технология на птичето месо и яйцата”,
„Системи за самоконтрол при производството на храни“
„Технологично обзавеждане в месната и рибната промишленост”,
„Микробиология на месото и рибата“
ОКС „Магистър“
„Управление на качеството на месни и рибни продукти”,
„Функционални месни и рибни продукти”,
„Съвременни технологии в месната и рибната промишленост”,
„Системи за управление на безопасността на храните”,
„Методи за анализ на месни и рибни продукти”,
„Иновации в техниката в месната и рибната промишленост”,
„Технология на нетрадиционни месни, пчелни продукти и аквакултури”,
„Одит на системи за управление на качеството и безопасността на храните“
„Основи на храненето и диететиката”,
„Анализ и контрол на качеството на храните”,
„Сензорен анализ и оценка на потребителските изисквания”,
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |